Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του



«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 8 με τίτλο :


«»Η Ν. Δ. δεν θα γίνει συνένοχη στο δρόμο της χρεοκοπίας»


«Συναίνεση στο μνημόνιο δεν δίνουμε, αλλάξτε πολιτική και εδώ είμαστε», ξεκαθάρισε χθες στη Βουλή ο πρόεδρος της Ν. Δ. Αντώνης Σαμαράς, διαμηνύοντας στην κυβέρνηση ότι η Ν. Δ. «δεν θα γίνει συνένοχη στο δρόμο της χρεοκοπίας που έχετε επιβάλει». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινήθηκε στη συζήτηση του Προϋπολογισμού σε δύο άξονες, κατ αρχάς, αναφέρθηκε στα «ψέματα» - όπως είπε- του ΠΑΣΟΚ και ανέλυσε τα αδιέξοδα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, και, στη συνέχεια, ανέλυσε τις εναλλακτικές προτάσεις της Ν. Δ. για να βγει η οικονομία και η κοινωνία από το αδιέξοδο. Ο Αντώνης Σαμαράς επισήμανε ότι «ήταν ψέμα ότι το μνημόνιο ήταν μονόδρομος» και επανέλαβε πολλές φορές ότι «η πολιτική αυτή οδηγεί πια σε ολοφάνερα αδιέξοδα». «Δεν πιστεύει κανείς τον πρωθυπουργό που λέει ότι το 2013 θα βγούμε στις αγορές, γι αυτό τα spreads παραμένουν υψηλότερα από όταν μπήκαμε στο μνημόνιο», συνέχισε ο πρόεδρος της Ν. Δ., κατηγορώντας για μία ακόμη φορά τον Γιώργο Παπανδρέου πως «επί μήνες διέσυρε τη χώρα του στο εξωτερικό και μετά απορούσε γιατί ανεβαίνουν τα spreads». ……………………………………………………….Ο Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε κι άλλες προτάσεις για το «άλλο μίγμα πολιτικής» που ζήτησε. Αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας «για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της υπερχρέωσης», όπως είπε, ενώ επισήμανε ότι «δεν είμαστε αντίθετοι με τις περικοπές, αλλά θέλουμε περικοπές στοχευμένες, που να χτυπούν πραγματικά την σπατάλη, και όχι οριζόντιες, που χτυπούν τους πάντες». Ο κ. Σαμαράς ζήτησε μείωση των φορολογικών συντελεστών «για να ανασάνει η οικονομία», και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «τιμωρεί την κερδοφορία». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πέραν της οικονομίας ζήτησε από την κυβέρνηση να χαράξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στα σύνορα της χώρας αλλά και «μεγάλες πρωτοβουλίες στην Παιδεία». Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «την ώρα που η ελληνική ναυτιλία παραγγέλλει πάνω από 230 νέα πλοία, διασπά το Λιμενικό Σώμα». Κάλεσε τον Γιώργο Παπανδρέου να συναντηθεί προσωπικά με τους κοινωνικούς εταίρους και διερωτήθηκε «γιατί δρομολόγησε όλες τις άλλες Εξεταστικές Επιτροπές αλλά όχι αυτή για το Χρηματιστήριο». Καταλήγοντας οκ. Αντώνης Σαμαράς, απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση είπε: «Μην αναρωτιέστε αν δίνουμε συναίνεση. Συναίνεση σε αυτό το μίγμα πολιτικής δεν πρόκειται να δώσουμε. Αν η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει το διαφορετικό μίγμα που οδηγεί σε ανάκαμψη, εμείς εδώ είμαστε».


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΡΙΛΙΖΑ» της


«ΒΡΑΔΥΝΗΣ» σελ. 4 με τίτλο :


«Παγκόσμια πρωτοτυπία»


ΑΠίστευτη είναι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ως προς τι άγονες γραμμές. Στον πρόσφατο διαγωνισμό τρεις μεγάλες γραμμές έμειναν ουσιαστικά στον αέρα, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Το υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας αρκείται στη σύσταση επιτροπής για την ακτοπλοΐα, η οποία, στην πράξη, ούτε ισχύ έχει ούτε όμως και την κατάλληλη σύνθεση. Αφού γίνεται χωρίς τη συμμετοχή των ακτοπλόων. Έχει άδικο ο τομεάρχης Εμπορικής Ναυτιλίας της Ν. Δ. βουλευτής Λασιθίου, Γιάννης Πλακιωτάκης που μιλά «για μία ακόμη παγκόσμια πρωτοτυπία του ΠΑΣΟΚ»;


Από τη στήλη «ΕΛΛΑΔΑ» του


«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 14 με τίτλο :


«Έρχεται μνημόνιο για τους αγρότες»


Χαμένοι από… χέρι είναι οι Έλληνες αγρότες στα χρόνια μετά την εκπνοή του 2013 που ολοκληρώνει τον κύκλο της τη Κοινή Αγροτική Πολιτική όπως εφαρμόστηκε από το 2006, μετά την τελευταία αναθεώρησή της. Αν και δεν υπάρχουν ακόμη αποφάσεις, προεξοφλείται δραστική μείωση των χρηματοδοτήσεων με τρόπο που θα επιφέρει διπλό πλήγμα στους Έλληνες αγρότες. Το επόμενο καλοκαίρι θα πιστοποιηθεί για τους αγρότες ένα δεύτερο… «μνημόνιο», για μείωση της τάξης του 30% στις ενισχύεις που παίρνουν σήμερα οι οποίες θα περικοπούν σχεδόν κατά 700 εκατομμύρια ευρώ… (το άρθρο συνεχίζεται με αναλυτικά στοιχεία για τους αγρότες)

Δεν υπάρχουν σχόλια: