Την άμεση αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, προκάλεσε η απόφαση του βουλευτή Πρεβέζης του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλη Παπαχρήστου, να καταψηφίσει επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ και τα εργασιακά.
Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί πως και ο τελευταίος συνεργάτης του πρωθυπουργού αλλά και βασικό στέλεχος της ομάδας που τον ανέδειξε στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια σε νικητή των εκλογών του 2007, παίρνει τις αποστάσεις του από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου.
Από τους νεότερους κρατούμενους της Χούντας, μόλις 18 ετών, ο οποίος είχε βασανιστεί, μέλος του ΚΚΕ και αργότερα μέλος της Κ.Ε. του κόμματος του Περισσού, αποχώρησε το 1989 λόγω και της παραπομπής του Ανδρέα Παπανδρέου. Στη συνέχεια μετεπήδησε στο ΠΑΣΟΚ και εξελέγη βουλευτής.
Ο κ. Παπαχρήστος ήταν επί χρόνια σύμβουλος και συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Ήταν, όμως, και εκείνος που λόγω του αριστερού παρελθόντος του ήταν και ο πιο «ύποπτος» για την καταψήφιση του νομοσχεδίου, ειδικά μετά την τοποθέτηση του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, στην οποία το είχε χαρακτηρίσει «άδικο», επικρίνοντας τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, ότι «δίνουν την ευκαιρία, να αρθεί και η τελευταία άγκυρα που προστάτευε τους μισθούς από την κάθοδο».
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο
Το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε, τελικά, επί της αρχής με 156 ψήφους υπέρ, όση, πλέον, είναι και η κοινοβουλευτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ, ενώ 130 ήταν οι βουλευτές που το καταψήφισαν.
Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στην ολομέλεια
Της ψηφοφορίας προηγήθηκε συζήτηση σε υψηλούς τόνους, στην οποία πήραν τον λόγο οι αρχηγοί του ΛΑΟΣ, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από την κυβέρνηση το πολυνομοσχέδιο υπερασπίστηκαν οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Λούκα Κατσέλη.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι οι αλλαγές που επέρχονται θα έπρεπε να είχαν γίνει πολύ νωρίτερα, αλλά ουδείς τολμούσε να πάρει το πολιτικό κόστος:
«Δεν θα απολογηθεί η κυβέρνηση αυτή για το ότι πέτυχε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή και γιατί άνοιξε πολλά μέτωπα για να κάνει αλλαγές. Ούτε επίσης θα απολογηθεί για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, όταν όλα αυτά που φέρνουμε ισχύουν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κοινωνία ξέρει καλά τι γίνεται και δεν θέλει εργατοπατέρες αλλά κανόνες και διαδικασίες» συμπλήρωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Αναφορικά με τις ΔΕΚΟ και τις αλλαγές που επέρχονται ο υπουργός είπε ότι «δεν ήταν δυνατόν να κρύψουμε και πάλι το κεφάλι στην άμμο, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μέσες αποδοχές που προσβάλουν τους υπόλοιπους εργαζόμενους».
«Δεν ξηλώνουμε κοινωνικές κατακτήσεις» ήταν η θέση της κας Κατσέλη, όσον αφορά στις αλλαγές στα εργασιακά, υποστηρίζοντας ότι με τις διατάξεις για τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις δεν καταργούνται οι κλαδικές συμβάσεις, αλλά αποδυναμώνονται οι ατομικές.
Χαρακτήρισε, επίσης, άναρχη την αγορά εργασίας, αποδίδοντας την κατάσταση αυτή στην απουσία ελεγκτικών μηχανισμών.
Επέμεινε, τέλος, ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ευνοούν την ευελιξία στις επιχειρήσεις, επιτρέποντάς τους με τον τρόπο αυτό να αντιμετωπίσουν προβλήματα, την ώρα που, όμως, διασφαλίζουν και τα εργασιακά δικαιώματα, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων.
«Η Ελλάδα θα πτωχεύσει»
Αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή της γ.γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε., Αλέκας Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της ότι «ο δρόμος είναι ανοικτός, η Ελλάδα θα πτωχεύσει, θα χρεοκοπήσει - και βεβαίως, ένα μέρος των επιχειρήσεων θα βγουν πιο δυνατές, με τον λαό συντρίμμια».
«Αν θέλει κανείς να είναι ρεαλιστής, θα πρέπει να μιλήσει για αποδέσμευση απ’ την Ε.Ε., που συνδέεται με τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, να γίνει ο λαός ιδιοκτήτης και να διαχειρίζεται την υπόθεση της ανάπτυξης. Διαφορετικά, δεν υπάρχει μέλλον» υποστήριξε η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία εκτίμησε ότι μόνο η λύση του «προβλήματος εξουσίας» είναι αυτή που θα λύσει τα προβλήματα της εργατικής τάξης.
«Οδηγείτε τη χώρα από μαρασμό σε μαρασμό»
Τις προτάσεις του για μια διαφορετική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα χειρισμού των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, απευθύνοντάς της έκκληση να αλλάξει πολιτική: «κι αν δεν μπορείτε, να σηκωθείτε να φύγετε. Γιατί οδηγείτε τη χώρα από μαρασμό σε μαρασμό, είναι λάθος, είναι θάνατος, είναι το μνημόσυνο της Πατρίδας».
Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., υποστήριξε πως η κυβέρνηση, πριν απ’ τις πρωτοβουλίες της για περικοπές μισθών, θα έπρεπε να φέρει ένα ενιαίο μισθολόγιο, κάτι για το οποίο, «ουδείς θα μπορούσε να αντιδράσει».
«Σας είπαμε, να κάνετε μια επιμήκυνση των διοδίων και να πείτε στις εταιρείες με αυτό το συμβόλαιο να πάνε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να πάρουν χρήματα και να κάνουν δημόσια έργα αξίας 15 δισ. ευρώ. Σας τα έχω έτοιμα - να ενωθεί η Ελευσίνα με τη Θήβα, ώστε η διακίνηση των προϊόντων να μην περνά μέσα απ’ την πρωτεύουσα. Να ενώσουμε το Καρπενήσι με την Άρτα» ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ..
Ο κ. Καρατζαφέρης συμφώνησε, επίσης, πως «το Δημόσιο έχει πάρα πολλούς υπαλλήλους», όπως επίσης πως και στις Δ.Ε.Κ.Ο., «οι μισθοί είναι δύο φορές επάνω απ’ τους αντίστοιχους του Δημοσίου». Και για τα δύο ωστόσο, «οι φταίχτες δεν είναι οι υπάλληλοι, αλλά εσείς, που συνειδητά δίνατε και άδειασε το σεντούκι του κράτους» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ..
«Ως πότε θα καταπίνετε τις συνειδήσεις σας;»
«Νομοσχέδιο εργασιακής, εθνικής και κοινωνικής ταπείνωσης» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας το πολυνομοσχέδιο και απευθύνθηκε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καλώντας τους να αναρωτηθούν ως πότε θα καταπίνουν τη συνείδησή τους.
«Το κάνατε με το μνημόνιο, το κάνατε με τα ασφαλιστικά, άντε και σήμερα. Νομίζετε πως μετά ξεμπερδεύετε; Αυτός ο κατήφορος σταματημό δεν έχει. Το μνημόνιο νούμερο τρία, έχει νέα μέτρα - και θα κληθείτε μέχρι τα τέλη Φλεβάρη, προφανώς και πάλι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, να ψηφίσετε νέες μειώσεις στους μισθούς, στις Δ.Ε.Κ.Ο., μέχρι και απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Τι θα κάνετε το Φλεβάρη; Θα πάτε και πάλι στον ΚΤΕ να εκφράσετε τις αντιρρήσεις σας και θα στοιχηθείτε πίσω απ’ τις επιλογές του κου Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου;» συνέχισε ο κ. Τσίπρας.
Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ καταφέρθηκε με σκληρές εκφράσεις εναντίον της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «κυβέρνηση παραδομένων που εκτελεί αβίαστα και απροκάλυπτα ό,τι τους ζητηθεί από τους τεχνοκράτες της τρόικας», μια κυβέρνηση «μεταφραστών του μνημονίου».
Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου