Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Από τη στήλη «Radar» του



«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 10 με τίτλο :


«ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ- Εκβιάζουν με φόρους τους επαγγελματίες »


Για «εκβιαστικούς φόρους» κατηγόρησε χθες την κυβέρνηση η Ν. Δ., με δήλωση του αρμόδιου αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας, Θόδωρου Καράογλου. «Η αρχή έγινε με την περαίωση και τον τρόπο που επιβλήθηκε και συνεχίζεται πλέον με την αυτοπεραίωση ή αλλιώς με τη λεγόμενη διαδικασία αυτοελέγχου», σημείωσε ο κ. Καράογλου, προσθέτοντας ότι «έτσι, μια διαδικασία που εξυπηρετούσε τους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του φόρου, αναμένεται να επιβαρύνει όσους θελήσουν να συμμετέχουν με σοβαρές επιπλέον δαπάνες». Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της Ν .Δ. εκτίμησε πως «σε συνδυασμό με τα τεκμήρια, θα επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις με επιπλέον φορολόγηση στα τεκμαρτά κέρδη, σε μια εποχή που η συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν δραματική μείωση κερδών και αύξηση ζημιών». Με αυτό τον τρόπο υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών να γεμίσει τα άδεια ταμεία του για το 2011, αγνοώντας τη ρήση του Ξενοφώντα Ζολώτα ότι «οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους».


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της


«ΒΡΑΔΥΝΗΣ» σελ. 6 με τίτλο :


«Ριζικές αλλαγές μέσα στο 2011 – Δεν αποκλείουν στη Ν. Δ. προσφυγή στις κάλπες»


ΕΚλογικό έτος εκτιμούν ότι θα είναι το 2011 οι παράγοντες και η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, και με βάση αυτή την εκτίμηση, προχωρούν τα επόμενα βήματα, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία του κόμματος. Τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και οι συνεργάτες του δεν αποκλείουν μια αιφνιδιαστική προσφυγή στις κάλπες την άνοιξη, εάν και εφόσον ο πρωθυπουργός διαπιστώσει ότι το κόμμα του δεν αντέχει να σηκώσει στις πλάτες του τα μέτρα που απαιτούνται να ληφθούν, και κυρίως οι επιπτώσεις που θα έχουν στην κοινωνία. Θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ θα εκμεταλλευθεί τη χρονική συγκυρία όσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις μια νέα εκλογική νίκη, και πιστεύουν ότι σε αντίθετη περίπτωση, εάν οι δημοσκοπήσεις δείξουν τη Νέα Δημοκρατία έστω και οριακά πάνω από το ΠΑΣΟΚ, τότε θα αρχίσει το «ξεχείλωμα του κυβερνητικού πουλόβερ», όπως είπε χαρακτηριστικά στη «β» συνεργάτης του προέδρου της Ν. Δ.. Άρα, πρώτο μέλημα του Αντώνη Σαμαρά αυτή τη στιγμή είναι η αναδιάρθρωση της εικόνας του κόμματος, ώστε να αυξήσει την επιρροή του στην κοινωνία και να αποκτήσει δυναμική. Εάν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πείσει την κοινωνία για το δίκαιο των προτάσεών του, αλλά κυρίως για τη βούλησή του να κάνει πράξη αυτές τις προτάσεις, τότε όλα είναι ρευστά και πιθανά, λέει στη «β» παράγοντας του κόμματος. Υπό αυτό το πρίσμα απαιτούνται ριζικές αλλαγές, τόσο σε πρόσωπα όσο και σε δομές και νοοτροπίες εντός της Νέας Δημοκρατίας, και ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να έχει σαφή εικόνα για τις ανάγκες που υπάρχουν σε κάθε επίπεδο. Έτσι λοιπόν, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, ή μέχρι το τέλος του μήνα (με πιθανότερη την πρώτη περίοδο) η Νέα Δημοκρατία θα αποκτήσει άλλο πρόσωπο, με λιγότερους τομεάρχες και περισσότερους αναπληρωτές, καθώς και με λιγότερες Γραμματείες…. (το άρθρο συνεχίζεται)


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της


«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» σελ. 4 με τίτλο :


«Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό»


ΕΚλογή Προέδρου Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό, ώστε να πάψει το πολίτευμά μας να είναι ακραία πρωθυπουργικοκεντρικό, είναι μια από τις προτάσεις που μελετά να καταθέσει η Νέα Δημοκρατία στο πλαίσιο της Αναθεώρησης του Συντάγματος. Στη Ρηγίλλης πληθαίνουν οι φωνές που τάσσονται υπέρ της εξισορρόπησης του πολιτικού συστήματος, ώστε ο Πρόεδρος να έχει αρμοδιότητες επί τις πράγμασι και όχι απλώς να αποτελεί «διακοσμητικό» στοιχείο του πολιτεύματος και τον επικυρωτή των όποιων κυβερνητικών αποφάσεων. Η πρόταση αυτή αναμένεται πρώτα να συζητηθεί και να σχηματοποιηθεί εντός της Επιτροπής Επεξεργασίας των προτάσεων για την Αναθεώρηση, στην οποία προεδρεύει ο αντιπρόεδρος του κόμματος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και η οποία αναμένεται να συνεδριάσει στις 11 Ιανουαρίου. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς «ποντάρει» στην Αναθεώρηση του Συντάγματος για να εκσυγχρονιστεί η πολιτική ζωή του τόπου και να πάψουν «αγκυλώσεις» που επιτρέπουν την αδιαφάνεια στις σχέσεις κράτους – πολίτη. Όπως έχει τονίσει ο πρόεδρος της Ν. Δ. : «Πιστεύω βαθιά ότι το πρώτο βήμα της εθνικής πορείας προς τον μετασχηματισμό του πολιτικού μας συστήματος είναι ο ορισμός της Βουλής, μετά τον Ιούνιο του 2013, ως Αναθεωρητικής. Γι αυτό και με την Αναθεώρηση του Συντάγματος που θα προτείνουμε στη Βουλή των Ελλήνων, θα επιδιώξουμε να καταστήσουμε, και πάλι, τον συνταγματικό μας χάρτη σύγχρονο πλαίσιο αρχών και κανόνων μιας νέας πολιτικής αντίληψης για τη δομή , οργάνωση και λειτουργία της πολιτείας. Μια τέτοια σε βάθος προσπάθεια δεν μπορεί να μη λάβει υπόψη της την εθνική φροντίδα για την Παιδεία, την Υγεία, τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον. Δεν μπορεί παρά να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη. Και, προφανώς, δεν μπορεί παρά να προωθήσει την αποκατάσταση της κλονισμένης ανασφάλειας δικαίου στην απονομή της Δικαιοσύνης. Στόχος μας είναι ένα πλαίσιο αρχών για μια Νέα Μεταπολίτευση» (το άρθρο συνεχίζεται)


Από την 3η σελίδα του


«ΕΘΝΟΥΣ»:


Νέα φορολογικά βάρη φέρνουν οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε 4.455 περιοχές της χώρας που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα από τις μεταβιβάσεις ακινήτων αλλά και από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, καθώς η φορολογική επιβάρυνση θα καθορίζεται πλέον με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες. Επιπλέον, η αύξηση των φορολογητέων αξιών των ακινήτων θα προκαλέσει επιβάρυνση και στον φόρο εισοδήματος με την υπαγωγή των ακινήτων στα νέα τεκμήρια διαβίωσης, αλλά και στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας… (το άρθρο συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια: