Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του



«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 7 με τίτλο :


«Α. Σαμαράς: Θέσεις και αντιθέσεις που θα διατυπώσει στον πρωθυπουργό»


Με την ξεκάθαρη θέση «στήριξη δίνουμε σε ό,τι θετικό γίνεται», ο Αντώνης Σαμαράς συναντάται αύριο στις δέκα το πρωί με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρόεδρος της Ν. Δ. θα αναλύσει στον Γιώργο Παπανδρέου τους λόγους για τους οποίους δεν θα γίνει «συνένοχος σε μια λανθασμένη πολιτική», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά με συνέντευξή του στον Τύπο της Κυριακής, ενώ παράλληλα ανοίγει την αντιπολιτευτική «ατζέντα» απέναντι στην κυβέρνηση. Σήμερα, ζητεί προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τα εθνικά θέματα προκειμένου να καλέσει τον πρωθυπουργό να δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να θέσει σε διαπραγμάτευση τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μπροστά στον οικονομικό «τυφώνα» των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Το απόγευμα, ο πρόεδρος της Ν. Δ. σε επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, θα συναντηθεί με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης, εν όψει της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2011. Ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει τις θέσεις του κόμματος και την ολοκληρωμένη πρόταση για έξοδο από την κρίση με έμφαση στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις ενώ στις επτά το απόγευμα θα μιλήσει σε δείπνο που διοργανώνουν το Ελληνοαμερικανικό, το Ελληνογαλλικό, το Ελληνογερμανικό και το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος… (το άρθρο συνεχίζεται)


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της


«ΒΡΑΔΥΝΗΣ» σελ.8 με τίτλο :


«Δεν δίνουμε συναίνεση σε αδιέξοδα»


Καμία συναίνεση δεν είναι διατεθειμένος να δώσει στην κυβέρνηση ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, από τη στιγμή που συνεχίζει να εφαρμόζει λάθος πολιτική, που οδηγεί σε αδιέξοδο. Εν όψει της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό, την Τρίτη, ο Αντώνης Σαμαράς θα θέσει στον Γιώργο Παπανδρέου την ανάγκη αλλαγής πολιτικής, ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες ανάκαμψης. «Η σημερινή πολιτική, όπως την εφαρμόζει η κυβέρνηση, είναι λάθος, οδηγεί σε αδιέξοδο, όπως έχει αποδειχθεί και πρέπει να αλλάξει. Ο πρωθυπουργός αναζητά συνενόχους και όχι συναίνεση», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ν. Δ. σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, και πρόσθεσε σχετικά με τα όσα σκοπεύει να πει την Τρίτη στον πρωθυπουργό: «Είναι προφανές ότι θα του πω τις απόψεις μου. Τις οποίες τις ξέρετε και εσείς, όπως τις ξέρουν όλοι, όπως τις ξέρει και εκείνος. Με δυο λόγια, μ ενδιαφέρουν αλλαγές πολιτικής που θα δημιουργήσουν συνθήκες ανάκαμψης άμεσα. Τίποτα λιγότερο. Αλλά συναίνεση σε μια πολιτική που έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα δεν πρόκειται να δώσω. Άλλωστε και η κοινωνία αυτό ζητάει. Ν αλλάξουμε πολιτική, ώστε να υπάρξει ανάκαμψη». «Όσο δεν υπάρχει ανάκαμψη, η κυβέρνηση θα φέρνει διαρκώς μέτρα σκληρά και άδικα, που και την οικονομία θα βουλιάζουν και τους πολίτες θα φέρνουν σε απόγνωση. ΣΕ αυτή την πολιτική, εγώ λέξω ξεκάθαρα «όχι», υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς, και ήταν σαφής ότι δεν πρόκειται να γίνει συνένοχος σε αδιέξοδα… (το άρθρο συνεχίζεται)


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της


«ΒΡΑΔΥΝΗΣ» σελ. 8 με τίτλο :


«Σφοδρή επίθεση για τα σκληρά εργασιακά μέτρα»


ΣΤα άδικα και σκληρά σημεία του νέου εργασιακού νομοσχεδίου επικεντρώνει τα βέλη της η Ρηγίλλης, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση. «Η μεγάλη σημασία των αλλαγών στις επιχειρησιακές συμβάσεις «έκρυψε» κρίσιμες ανατροπές για τους αδικημένους της αγοράς εργασίας, που είναι οι απασχολούμενοι με μερική απασχόληση, προσωρινή απασχόληση, εκ περιτροπής απασχόληση και με το καθεστώς έμμεσου εργοδότη (ενοικίαση εργαζομένου)», ανέφερε ο Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας , Ιωάννης Βρούτσης. Τόνισε ότι το νομοσχέδιο καταργεί την προσαύξηση του 7,5% γι αυτούς που εργάζονται λιγότερο από 4 ώρες την ημέρα. Κόβει δηλαδή,31 λεπτά για κάθε ώρα εργασίας των πιο χαμηλά αμειβόμενων εργαζομένων. Καταργεί την προσαύξηση της αμοιβής κατά 10% για την υπερωρία των μερικά απασχολούμενων. Κόβει, δηλαδή, 41 λεπτά από την υπερωρία των εργαζομένων εκείνων που ο μηνιαίος μισθός τους δεν ξεπερνά τα 400 ευρώ. Αυξάνει από 6 σε 9 μήνες το διάστημα της εκ περιτροπής απασχόλησης εντός του ίδιου ημερολογιακού χρόνου. Η εκ περιτροπής απασχόληση σημαίνει λιγότερες ημέρες και ώρες δουλειάς και μειωμένο μισθό. Αυξάνει από 2 μήνες σε ένα έτος, τη δοκιμαστική περίοδο για τους νεοπροσλαμβανόμενους εργαζόμενους. Επεκτείνεται, δηλαδή, ο χρόνος εντός του οποίου δεν υπάρχει υποχρέωση αποζημίωσης απόλυσης για τον εργαζόμενο… (το άρθρο συνεχίζεται με τις ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις του κ. Βρούτση για τα εργασικά)


Από τη στήλη «ΑΠΟ…ΚΟΜΜΑΤΑ» του


«ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΤΥΠΟΥ» {Ρίζου} σελ. 5 με τίτλο :


«Εάν θέλει τη συναίνεση Σαμαρά…»


Βεβαίως πραγματικό και ισότιμο διάλογο δεν επιθυμεί. Γιατί πραγματοποιεί την περιλάλητη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς ένα μήνα μετά την εξαγγελία της (τη δεύτερη Κυριακή των δημοτικών εκλογών στις 14 Νοεμβρίου) και αφού δεν τους ζήτησε καθόλου τη γνώμη- όπως άφηνε να διαρρεύσει το Μέγαρο Μαξίμου- για τα τρία νομοσχέδια σ ένα πακέτο. Με διαδικασία υπερεπείγοντος σε μια συνεδρίαση και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, έστω από υπουργούς, των πολιτικών αρχηγών. Δεν επιθυμεί σοβαρό διάλογο, μήπως όμως επιθυμεί σοβαρή συναίνεση; Ιδιαίτερα με τον Αντώνη Σαμαρά; Εάν ναι, δεν έχει παρά αύριο ο πρωθυπουργός να εντάξει κάποιες (έστω) από τις πολύ χρήσιμες, σοβαρές και μελετημένες προτάσεις του προέδρου της Ν. Δ. για την οικονομία, τα φορολογικά και τα εργασιακά. Φυσικά και δεν θα το κάνει. Η καθυστερημένη πρόσκληση στο Μαξίμου γίνεται για τα επικοινωνιακά προσχήματα. Με τετελεσμένα γεγονότα. Με δήθεν διαβουλεύσεις για το μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: