Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Ο πολυνόμος που ψηφίστηκε πριν μερικά 24ωρα έρχεται να αποδείξει τα τραγικά αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται η Κυβέρνηση Παπανδρέου. Με την χώρα να είναι στην ύφεση, τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς να ροκανίζονται συνεχώς, την ανεργία να καλπάζει και την αγορά να ασφυκτιά, τα λουκέτα να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο , το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να δώσει την παραμικρή αχτίδα ελπίδας.


Βέβαια την ώρα που και το 2011 επιφυλάσσει άγρια λιτότητα, ερωτηματικά προκαλεί η σπουδή του Υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου να φέρει άρθρο στον πολυνόμο το οποίο προέβλεπε τη διαγραφή των 24 από τα συνολικά 33 δισεκατομμύρια ευρώ των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις εφορίες. Μέσα στην γενική κατακραυγή ακόμη και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναγκάστηκε να αποσύρει τελικά την συγκεκριμένη διάταξη. Η κίνηση αυτή της Κυβέρνησης επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την προχειρότητα, αλλά και τις ανέξοδες υποσχέσεις που έδινε ο Γιώργος Παπανδρέου ότανN υπόσχονταν προεκλογικά τον Σεπτέμβριο του 2009 ότι θα εισπράξει 31 δισεκατομμύρια ευρώ από ανείσπρακτες οφειλές.


Όμως ο πολυνόμος έφερε απορρύθμιση και στο ευαίσθητο κομμάτι των εργασιακών σχέσεων. Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε νόμο που φέρνει περικοπές των μισθών στον ιδιωτικό τομέα που θα χτυπήσουν την οικονομία και θα επιτείνουν το πρόβλημα της ύφεσης. Με αυτά τα μέτρα η θηλιά θα σφίξει ακόμη περισσότερο στην αγορά, αφού θα υπάρξει μείωση των τζίρων και άρα περαιτέρω υποχώρηση των φορολογητέων εισοδημάτων, δηλαδή των εσόδων του δημοσίου. Στην ουσία ο πολυνόμος δεν έχει καμία αναπτυξιακή προοπτική και οδηγεί τις επιχειρήσεις στην συρρίκνωση, την ελληνική οικονομία ακόμη βαθύτερα στην ύφεση.


Έτσι οι εργασιακές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν :


Δεν ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα


Δεν στηρίζουν την επιχειρηματικότητα.


Περιορίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και μειώνουν το εισόδημά τους


Ενισχύουν την ύφεση στην οικονομία.


Καταργούν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων, που ισχύει για πολλά χρόνια στη χώρα.


Επίσης οι συγκεκριμένες αλλαγές δεν περιλαμβάνουν μέτρα και πολιτικές που να απαντούν στις πραγματικές προκλήσεις της αγοράς εργασίας, όπως είναι:


Η υψηλή αδήλωτη εργασία που φτάνει περίπου στο 25%.


Το έλλειμμα δεξιοτήτων των Ελλήνων εργαζομένων (σε 4% υπολογίζεται το χάσμα δεξιοτήτων).


Η χαμηλή κινητικότητα και προσαρμοστικότητα (εργαζομένων και επιχειρήσεων).


Τα υψηλά επίπεδα ανεργίας και τα χαμηλά ποσοστά απασχόλησης (ιδιαίτερα γυναικών, νέων και ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας).


Το υψηλό μη μισθολογικό κόστος.
Ταυτόχρονα οι αλλαγές στον πολυνόμο που αφορούν στις Επιχειρησιακές Συμβάσεις, καταργούν διατάξεις που θεσμοθετήθηκαν από τη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ 8 μήνες πριν (Νόμος Λοβέρδου για την Εργασιακή Ασφάλεια).
Κρύβουν κρίσιμες ανατροπές για τους αδικημένους της αγοράς εργασίας, που είναι οι απασχολούμενοι με μερική απασχόληση, προσωρινή απασχόληση, εκ περιτροπής απασχόληση και με το καθεστώς έμμεσου εργοδότη (ενοικίαση εργαζομένου).


Ειδικότερα:


Καταργεί την προσαύξηση του 7,5% γι’ αυτούς που εργάζονται λιγότερο από 4 ώρες την ημέρα. Κόβει, δηλαδή, 31 λεπτά για κάθε ώρα εργασίας των πιο χαμηλά αμειβόμενων εργαζομένων.


Καταργεί την προσαύξηση της αμοιβής κατά 10% για την υπερωρία των μερικά απασχολούμενων. Κόβει, δηλαδή, 41 λεπτά από την υπερωρία των εργαζομένων εκείνων, που ο μηνιαίος μισθός τους δεν ξεπερνά τα 400 ευρώ.


Αυξάνει από 6 σε 9 μήνες το διάστημα της εκ περιτροπής απασχόλησης εντός του ίδιου ημερολογιακού χρόνου. Η εκ περιτροπής απασχόληση σημαίνει λιγότερες ημέρες και ώρες δουλειάς και μειωμένο μισθό.


Αυξάνει από 2 μήνες σε ένα έτος, τη δοκιμαστική περίοδο για τους νεοπροσλαμβανόμενους εργαζόμενους.


Επεκτείνεται δηλαδή ο χρόνος εντός του οποίου δεν υπάρχει υποχρέωση αποζημίωσης απόλυσης για τον εργοδότη.
Επεκτείνει τη διάρκεια απασχόλησης μισθωτού απόέμμεσο εργοδότη (ενοικίαση εργαζομένου) σε 36 μήνες,από 12 (και κατ’ εξαίρεση 18) μήνες


Η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς έχουν τονίσειέγκαιρα ότι πρώτη προτεραιότητα για την Ελληνική οικονομία και την αγορά εργασίας, είναι η τόνωση της ανάπτυξης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση τωνθέσεων εργασίας και φυσικά την μείωση της ανεργίας.


Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει το θεσμό των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων.


Επίσης υπερασπίζεται την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και εκτιμά ως θετική την ύπαρξη του κατώτατου μισθού στην αγορά εργασίας και αυτό γιατί εξασφαλίζει στοιχειώδη αμοιβή αξιοπρέπειας για τους εργαζόμενους και συνακόλουθα κοινωνική συνοχή.


Υπάρχει ανάγκη για αλλαγές στη λειτουργία των θεσμώντων Κλαδικών Συμβάσεων, της Μεσολάβησης και τηςΔιαιτησίας, οι οποίες, όμως αλλαγές θα πρέπει να συγκεντρώνουν τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: