Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΥΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του



«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 7 με τίτλο :


«Καμπανάκι από τη Ν. Δ. για τις «πληγές» του 2011- Ύφεση, ανεργία, νέα μέτρα και στο βάθος κάλπες»


Με τους χειρότερους οιωνούς για την ελληνική οικονομία μπαίνει το 2011, καθώς η κυβέρνηση όχι μόνο αδυνατεί να αντιμετωπίσει την κρίση, αλλά θεωρείται βέβαιο πως θα αναγκαστεί να λάβει ακόμα πιο σκληρά μέτρα εν όψει της εκταμίευσης της 4ης και μεγαλύτερης δόσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσα στον Μάρτιο. Στη Ν. Δ. θεωρούν βέβαιο πως οι μεγάλες πληγές του επόμενου έτους θα είναι η ύφεση και η ανεργία και πως τα μέτρα της κυβέρνησης θα οδηγήσουν σε ακόμα περισσότερα λουκέτα και σε ασφυξία στην αγορά. Παράλληλα επισημαίνουν πως οι αλλεπάλληλες επικαιροποιήσεις του μνημονίου θα φέρουν και νέα επώδυνα μέτρα ώστε να καλυφθούν οι άπιαστοι στόχοι, ενώ η έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης σε μέτρα όπως αυτά για τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων θα δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό κλίμα στην κοινωνία. Η σύνθλιψη των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων και της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας, η έκρηξη της ανεργίας, η ανυπαρξία οποιασδήποτε αναπτυξιακής προοπτικής, η παρατεταμένη ύφεση που απαγορεύει την όποια αισιοδοξία για επίτευξη των στόχων για τα έσοδα και η εμφανής αδυναμία κυβερνητικών στελεχών να ανταποκριθούν στην κρισιμότητα της κατάστασης έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση και στην εκτίναξη των spreads. Μιλώντας στον Ε. Τ. ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της Ν. Δ. Νότης Μηταράκης επισημαίνει πως αυτό που απαιτείται είναι πλέον να ισοσκελίσουμε ταχύτατα τον Προϋπολογισμό, δηλαδή να μάθουμε να ζούμε ως κράτος με αυτά που παράγουμε.. «ΟΙ δράσεις πρέπει να επικεντρωθούν από τη μία στη μείωση των δαπανών του Δημοσίου και σ την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Από την άλλη σε δράσεις ανάταξης της οικονομίας και αύξηση της ρευστότητας. Η συνταγή που εφαρμόζεται σήμερα δημιουργεί ασφυξία στην αγορά, με αποτέλεσμα να μην πετυχαίνουν τους στόχους του μνημονίου. Άρα το μνημόνιο, εκτός από κοινωνικά άδικο, είναι και αναποτελεσματικό», τονίζει ο κ. Μηταράκης, ο οποίος χαρακτηρίζει αναποτελεσματικά τα μέτρα που έχει λάβει και αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ… (το άρθρο συνεχίζεται)


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της


«ΒΡΑΔΥΝΗΣ» σελ. 8 με τίτλο :


«Δέσμη προτάσεων για την αναθεώρηση – Ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτή και υπουργού»


ΠΡοτάσεις που θα προκαλέσουν πάταγο στο πολιτικό σύστημα επεξεργάζεται η Νέα Δημοκρατία εν όψει της αναθεώρησης του Συντάγματος. Ήδη, ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας για την επεξεργασία των σχετικών προτάσεων και αντιπρόεδρος του κόμματος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επρόκειτο να συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά, στο Ελληνικό Αρκαδίας, προκειμένου να συζητήσουν για το θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «β» , μεταξύ των προτάσεων που σκοπεύει να φέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς επεξεργασία και στη συνέχεια προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, είναι η θέσπιση ασυμβίβαστου μεταξύ του βουλευτικού και του υπουργικού αξιώματος, με παράλληλη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των βουλευτών. ……. Πέραν τούτου, η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να προτείνει την πλήρη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, τη μείωση των βουλευτών από 300 σε 200, κάτι που είναι και άποψη του Αντώνη Σαμαρά από παλαιά, τη ριζική αλλαγή του καθεστώτος που διέπει την ασυλία των βουλευτών, καθώς και το νόμο περί ευθύνης υπουργών… (Το άρθρο συνεχίζεται με τις προτάσεις της Ν. Δ. αναλυτικά…)


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της


«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» σελ. 7 με τίτλο :


«Αντιμνημονιακό μπλοκ Σαμαρά για τον ευρωπαϊκό Νότο»


«Απόβαση» στην Ισπανία σχεδιάζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς το προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ» οι επιφορτισμένοι με το πρόγραμμα του κ. Σαμαρά στο εξωτερικό έχουν βάλει σε πρώτη προτεραιότητα τν επίσκεψη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στη Μαδρίτη και όχι μόνο, για να ενδυναμώσει το ευρωπαϊκό του προφίλ. Όπως εκτιμούν στη Ρηγίλλης, αν «κλειδώσει» το πρόγραμμα της ευρωπαϊκής εξόρμησης του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα υλοποιηθεί ένας διπλός στόχος του Αντώνη Σαμαρά. Από τη μία να ξεκινήσουν με πρωτοβουλία του οι προσπάθειες για τη δημιουργία «αντιμνημονιακού άξονα»σ την Ευρώπη και ιδιαίτερα σε χώρες που έχουν τα ίδια προβλήματα με την Ελλάδα, και από την άλλη , η αλλαγή πορείας στην Ένωση με αντίδοτο της κρίσης τον σαφή «αναπτυξιακό προσανατολισμό» της με αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών – μελών. Κοινός στόχος και ζητούμενο και των δύο είναι να κυριαρχήσει η πολιτική ενοποίηση των οικονομικών διαχωρισμών σε «ζώνες διαφορετικών ταχυτήτων». Ο κ. Σαμαράς στο πρόσωπο του 55χρονου επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι βλέπει έναν αξιόπιστο συνομιλητή, ο οποίος έχει κοινούς προβληματισμούς με εκείνον, καταψήφισε την πολιτική του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, που ήταν ανάλογη με αυτή του κ. Γ. Παπανδρέου και, όπως καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις στην Ισπανία, έχει όχι απλώς ξεπεράσει τους Σοσιαλιστές, αλλά διευρύνει και τη διαφορά τους με εκείνους…… ………….Αυτό κατά την εκτίμηση των επιτελών του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, δίνει πόντους σε μια κοινή εμφάνιση των δύο που υποστηρίζουν μια άλλη πολιτική, τόσο στις χώρες τους, όσο και στην Ευρώπη, μια πολιτική που επιβραβεύουν οι πολίτες, ενώ για τον κ. Σαμαρά σηματοδοτεί την προσπάθεια της Ν. Δ. να περάσει μπροστά στις μετρήσεις. Όπως εκτιμούν στους κύκλους του Λαϊκού Κόμματος της Ε. Ε., οι κύριοι Σαμαράς και Ραχόι μπορεί σύντομα να κληθούν να αναλάβουν τις τύχες των χωρών τους, ανατρέποντας τους «νεοφιλελεύθερους- σοσιαλιστές», και να υλοποιήσουν αρχές και αξίες που πρεσβεύει η Κεντροδεξιά στην Ευρώπη. Αν όλα πάνε καλά, δεν αποκλείεται ο κ. Σαμαράς να κλείσει στη συνέχεια το επόμενο ταξίδι του στο Παρίσι για να συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Ήδη, ο πρόεδρος της Νέα Δημοκρατίας θα βρίσκεται στις αρχές Φεβρουαρίου, πιθανότατα στις 4, στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ που θα έχει αντικείμενο την «Έρευνα και την Καινοτομία». Στο πλαίσιο της Συνόδου θα συναντηθεί και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες της κυρίαρχης ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου που είναι το ΕΛΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: