Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΗΝ 22/2/2009



Ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του την περασμένη Κυριακή σε εκπροσώπους διαφόρων φορέων που επέλεξε ο ίδιος για να μιλήσει είπε (ως προτάσεις) για το θέμα της παιδείας.
1. Επαναφορά του ολοήμερου σχολείου.
(Απάντηση: Το ολοήμερο λειτουργεί κανονικά, μόνο που δεν διευρύνθηκε)
2. Ενισχυτική διδασκαλία στα Γυμνάσια και Λύκεια.
(Απάντηση: Η ενισχυτική διδασκαλία λειτουργεί μόνο που κανείς μαθητής δεν πηγαίνει γιατί οι ίδιοι καθηγητές που κα΄νουν το πρωϊ μάθημα οι ίδιοι κάνουν και το απόγευμα. Αποτυχία του θεσμού αφού τα κριτήρια είναι εντελώς υποκειμενικά. Αλλά και μ' αυτό τρόπο αναγνωρίζει την αδυναμία της εκπαίδευσης να ανταποκριθεί στα δεδομένα αφού εισάγει εμμέσως πλην σαφώς την διαδικασία των φροντιστηριακών μαθημάτων)
3. Χρήση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και διαδίκτυο.
(Απάντηση. Όλα τα σχολεία σήμερα είναι εφοδιασμένα με Η/Υ. Κάνουν επίσημα μάθημα σε όλες τις τάξεις με θέμα την πληροφορική. Υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες με Η/Υ όπου οι μαθητές δουλεύουν)
4. Τοποθέτηση βιβλιοθηκών.
(Απάντηση: Μπορεί όλα τα σχολεία να μην έχουν βιβλιοθήκες, πράγματι, όμως σ' αυτά που έχουν τί γίνεται. Γίνεται χρήση, υπάρχει κάποιος μηχανισμός ελέγχου αν χρησιμοποιείται η βιβλιοθήκη, υπάρχουν καθηγητές υπεύθυνοι γι' αυτό; Το πρόγραμμα μην ξεχνούμε είναι βασισμένο στο πρόγραμμα του Γερ. Αρσένη).
5. Εισαγωγή του ηλεκτρονικού βιβλίου.
(Απάντηση: Η επίδειξη της πολύ σύγχρονης τεχνολογίας από την πλευρά του κ. Παπανδρέου, δεν είναι στοιχείο σοβαρότητας. Για να εισαχθεί η χρήση του ηλεκτρονικού βιβλίου πρέπει και το πρόγραμμα να προσαρμοστεί σ' αυτά τα δεδομένα, πράγμα που για να γίνει απαιτείται και χρόνος και αλλαγές.)
6. Πολιτισμός και αθλητισμός.
(Απάντηση: Δεν κατάλαβα τους όρους πώς θα εφαρμοστούν στην εκπαιδευτική διαδικασία)
7. Εθνικό απολυτήριο και μ' αυτό εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
(Απάντηση: αυτή είναι η σημερινή φιλοσοφία της εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Εθνικό απολυτήριο. Γερ. Αρσένης. Αν εννοεί οτι θα καταργηθούν οι εξετάσεις εισαγωγής είναι ένα ζήτημα αυτό. Να διασφαλιστεί όμως και ο αριθμός των αντίστοιχων θέσεων στα ΑΕΙ και ΤΕι όπως επίσης να διασφαλιστεί και η δουλειά γι' αυτούς που θα εισαχθούν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.)
8. Δια βίου εκπαίδευση. Αναφέρεται σε όλους τους πολίτες που έχουν διάθεση για μόρφωση και εκπάιδευση.
(Απάντηση: Αυτό είναι μια διάσταση της εκπάιδευσης που ισχύει και σήμερα αλλά δεν εφαρμόζεται κι αυτό οφείλεται στην αδράνεια των υπευθύνων και την έλλειψη χρηματοδότησης)
9. Το 5% του ΑΕΠ στην παιδεία.
(Απάντηση: Σωστό το μέτρο. Όμως να διασφαλιστεί η καλή δαιχείριση των χρημάτων. Διότι και σήμερα δίνονται χρήματα για την παιδεία αλλά δεν ξέρουμε πού πανε. Σε πολλά σχολεία για παράδειγμα υπάρχουν εργαστήρια πλήρως εξοπλισμένα φυσικής και χημείας αλλά ποτέ οι μαθητές δεν έκαναν πειράματα, ποτέ οι αίθουσες αυτές δεν άνοιξαν, παραμένουν κλειδωμένς και αμπαρωμένες).

Αυτά τα λίγα και θα επανέλθουμε με άλλα σημεία αυτής της ομιλίας που πράγματι περιείχε την ουσία της διακυβέρνησης του τόπου αν στις επόμενες εκλογές κερδίσει το ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: