Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Από τη στήλη «ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ» του
«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ.16 με τίτλο :
«άποψη»
…Πάντως ο Γιώργος είναι cool. Μετά την ομιλία του (στην Αθηναίδα) πήρε σύζυγο και κόρη και πήγε στην έκθεση “Bodies”. Όσοι τον ξέρουν από το γυμναστήριο επισημαίνουν ότι ο πρόεδρος είναι ο ίδιος “the body», αλλά σας διαβεβαιώνω ότι προσήλθε ως θεατής και όχι ως μοντέλο.

Από την 2η σελίδα της
«ΒΡΑΔΥΝΗΣ»:

…Εν τω μεταξύ, επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να έχει με τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια μια από κοινού ανάλυση και εκτίμηση της πορείας των απευθείας διαπραγματεύσεων και των γενικότερων προοπτικών για επίλυση του Κυπριακού. Η επίσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί περί το τέλος του Απριλίου. Χθες, ο Πρόεδρος της Κύπρου Δ. Χριστόφιας επιβεβαίωσε την επίσκεψη του κ. Καραμανλή, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την επίσκεψη θα εκτιμηθεί το νέο πολιτικό σκηνικό στα κατεχόμενα, υπό το φως των «εκλογών» της 19ης Απριλίου.

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ» της
«ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» σελ. 4 με τίτλο :
«Ο υπ. Δικαιοσύνης δεν μπορεί να φυλάει σκοπιά στον Κορυδαλλό!..»
Πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας είχε επισκεφθεί τις φυλακές Κορυδαλλού και στη σύσκεψη που είχε πραγματοποιήσει με τη διοίκηση του σωφρονιστικού καταστήματος , ρώτησε αν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί απόδραση με ελικόπτερο. Άπαντες τον διαβεβαίωσαν με κατηγορηματικό τρόπο ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας κι αυτό το ενδεχόμενο δεν υφίσταιται. Αυτό δείχνει πως από την πλευρά του υπουργού Δικαιοσύνης υπήρχε προληπτικό ενδιαφέρον για την αποτροπή νέας απόδρασης από τον Κορυδαλλό με ελικόπτερο. Θα μπορούσε να του καταλογίσει κανείς ευθύνη εάν δεν τον είχε απασχολήσει το σενάριο αυτό. Όταν όμως του παρέχονται υπεύθυνες διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να ξανασυμβεί απόδραση με ελικόπτερο, τότε η βασική ευθύνη ανήκει στη διοίκηση των φυλακών Κορυδαλλού. Εκτός αν θέλουμε τον εκάστοτε υπουργό να λειτουργεί ως «σωφρονιστικός υπάλληλος» ή να πάρει και ένα όπλο και να φυλάει σκοπιά στην ταράτσα των φυλακών. Συνεπώς, εδώ υπάρχει καραμπινάτη αμέλεια της υπηρεσίας. Η έρευνα που έχει διαταχθεί μένει να αποδείξει εάν η αμέλεια ήταν λόγω βλακείας και ανικανότητας ή για την απόδραση υπήρξε και συνεργασία εκ των έσω.

Από τη στήλη «ΑΠΟ…ΚΟΜΜΑΤΑ» του
«ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΤΥΠΟΥ» {Ρίζου} σελ. 4 με τίτλο :
«Μια ακόμα καταλυτική σύγκριση»
Όποιοι παρακολουθούσαν τα μεσημβρινά και απογευματινά δελτία ειδήσεων με τις δύο ομιλίες, του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου (με το τμήμα για το ίδιο ακριβώς θέμα, το θέμα της Παιδείας), θα διαπίστωσαν την τεράστια διαφορά. Διαφορά ουσίας, περιεχομένου όχι μόνο για τα προβλήματα της Ανώτατης Παιδείας και της Εκπαίδευσης γενικά, αλλά πως τα θέματα αυτά εντάσσονται στις μεγάλες εθνικές ανάγκες και αναζητήσεις. Γενικόλογος, χαοτικός, με έφεση στα μεγάλα λόγια, χωρίς τίποτα συγκεκριμένο ο Γιώργος Παπανδρέου. Μόνο εύκολη παροχολογία. Ούτε χθες καμιά σαφήνεια για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, για το νέο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων, για τις κρίσεις στους καθηγητές, που είναι ισόβιοι δημόσιοι υπάλληλοι, για τις μεταπτυχιακές σπουδές κ. λ. π., κ. λ. π. Σε αντίθεση με τον Καραμανλή, επίσης άκριτη αντιπολιτευτική δημαγωγία, εκλογολογία, κινδυνολογία, κ. λ . π.

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΟ… ΚΟΥΣ - ΚΟΥΣ» του
«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ» τελευταία σελίδα με τίτλο :
«Αληθινές ιστορίες…»
Σε φάση αφασίας ή καλύτερα σε παρατεταμένη εκλογική περίοδο έχει εισέλθει η πολιτική ζωή της χώρας μας. Παρά τη δύσκολη συγκυρία εξαιτίας της κρίσης του αιώνα, το μόνο θέμα συζήτησης είναι το πότε θα στηθούν οι κάλπες. Μια ματιά στις εφημερίδες να ρίξει κανείς και θα διαπιστώσει ότι η εκλογολογία αντικατέστησε την πραγματική πολιτική. Το νέο σενάριο που αρχίζει να κερδίζει έδαφος θέλει τις εκλογές να μην γίνονται στις 12 Απριλίου, αλλά στις 3 Μαΐου!!! Ο Κώστας Καραμανλής επιχείρησε να κλείσει το θέμα λέγοντας: «Δεν σκέφτομαι εκλογές, δεν αφορά το σχεδιασμό μας». Η συγκεκριμένη αναφορά – υπό άλλες προϋποθέσεις- θα ήταν αρκετή για να βάλει τέλος στις φήμες που κυκλοφορούν. Τίποτα όμως, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, αφού κυοφορούνται εξελίξεις που είναι καταιγιστικές. Υπάρχουν, άλλωστε, οι κρίσιμες επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς και οι σύνοδοι του Eco/Fin και του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο. Μ αυτά ως δεδομένα, λοιπόν είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα ενταθούν εκ νέου τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών……

Από τη στήλη «ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ» της
«ΕΣΤΙΑΣ» τελευταία σελίδα με τίτλο :
«Περί εκλογολογίας»
Άραγε ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η εκλογολογία; Ποιοι την συντηρούν και ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί; Αν το καλοσκεφθείτε, η απάντησις είναι απλή. Κατά βάθος εξυπηρετούνται όλοι: Η αντιπολίτευσις, διότι υποτίθεται ότι αυτή θα ωφεληθή από τις εκλογές, κυρίως δε το ΠΑΣΟΚ που φιλοδοξεί να τις κερδίσει. Ο Τύπος και τα λοιπά μέσα ενημερώσεως κατ εξοχήν θέλουν την εκλογολογία διότι έτσι διατηρούν υψηλά το πολιτικό ενδιαφέρον και με τον τρόπο αυτό αυξάνουν την κυκλοφορία τους και την τηλεθέαση. Όμως, το παράδοξο είναι ότι από την εκλογολογία φαίνεται να ευνοείται και η Κυβέρνησις, αφού έτσι διατηρεί τον κομματικό της μηχανισμό σε εγρήγορση και την εκλογική της βάση σε κάποια στοιχειώδη συσπείρωση. Ή τουλάχιστον, έτσι νομίζει. Αυτός φρονούμε ότι είναι ο λόγος για τον οποίο εκλογολογούν οι πάντες: Αντιπολίτευσις, μέσα ενημερώσεως , αλλά και κάποια μέλη της Κυβερνήσεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: