Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

ΠΕΡΑΣΑΝ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΝΔ






Με σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία οι προτεινόμενες καταστατικές αλλαγές από τη Κεντρική Επιτροπή υπερψηφίστηκαν κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.
Τοποθετήθηκαν επί των προτάσεων κατ' αρχήν οι τρεις υποψήφιοι και στη συνέχεια πήραν τον λόγο μέλη - σύνεδροι, οι οποίοι κατέγραψαν τις δικές τους απόψεις. Δεν έλειψαν προτάσεις και σκέψεις που βρέθηκαν να μην συμφωνούν με τις προτάσεις δηλώνοντας τη δική τους άποψη επί των καταστατικών διαδικασιών.
Οι τρεις υποψήφιοι, έχοντας δεδομένο ότι συμφωνούν επί όλων προτάσεων, απευθύνθηκαν στο σώμα περισσότερο για να υποστηρίξουν τη δική τους υποψηφιότητα παρά επί της ουσίας του συνεδρίου.
Η κ. Μπακογιάννη ανέτρεξε στο παρελθόν να τονίσει ότι καμιά στιγμή δεν έλειψε από το κόμμα και αναφέρθηκε εκτενώς στη προσωπική της πολιτική διαδρομή αρχίζοντας από τον Παύλο Μπακογιάννη για να καταλήξει στη διακυβέρνηση με τον Κ. Καραμανλή, το οποίο προέβαλε με τα καλύτερα στοιχεία υπερασπιζόμενη τον τρόπο του χειρισμού στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής με πρώτο το θέμα του vetο για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, την οποία υπόθεση θεωρεί ως σημαντική και για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας διπλωματική επιτυχία.
Αναφέρθηκε στην επόμενη ημέρα της ανάδειξης προέδρου, δηλώνοντας ότι θα βρίσκεται και πάλι στους κόλπους της ΝΔ με όποιο αρχηγό κι αν επιλέξουν οι νεοδημοκράτες. Θα στηρίξει τον αρχηγό με όλες της τις δυνάμεις. Ανέφερε ότι το κόμμα θα πρέπει να αναπτύξει μια άλλη στρατηγική και να οργανωθεί με νέες αρχές ώστε να λειτουργήσει κάτω από αλληλεγγύη και σοβαρότητα
Ο κ. Σαμαράς ανέπτυξε λόγο καθαρά πολιτικό δίνοντας το πολιτικό στίγμα μιας νέας παράταξης που θα στηρίζεται στην ανταγωνιστικότητα, στην συνοχή. Σημείωσε ότι η παράταξη θα πρέπει να θυμηθεί τις πολιτικές ρίζες της που καθορίστηκαν από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1974, διαβάζοντας και πρόταση της βαθιάς πολιτικής σκέψης του κειμένου. Μίλησε για κοινωνικό φιλελευθερισμό, αναλύοντας τον όρο και συνέδεσε το σύγχρονο αυτό πολιτικό ρεύμα με την ριζοσπαστική δεξιά του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Μίλησε για οργανωμένο κόμμα, για την δουλειά που απαιτείται να πεισθεί ο κόσμος της ΝΔ που δεν ψήφισε κανένα κόμμα στις τελευταίες εκλογές δυσαρεστημένοι με τη ΝΔ. Τόνισε ότι οι 500000 νεοδημοκράτες πρέπει να πεισθούν να γυρίσουν πίσω αφού η ΝΔ και το κόμμα πείσει πρώτα για την αξιοπιστία του. Σημείωσε ότι η κεντροδεξιά είναι το πολιτικό εκείνο κοινωνικό ρεύμα που δικαιώθηκε στο παρελθόν αλλά δικαιώνεται και σήμερα και ότι όλη η Ευρώπη κινείται κάτω απ' τις αρχές αυτής της τάσης. Παρότρυνε όλους να μην φοβούνται να δηλώνουν ότι είναι δεξιοί όπου ο όρος αυτός διαστρεβλώθηκε με σκοπιμότητα για να απαξιωθεί τελικά. Οι θέσεις, είπε, αυτής της παράταξης δικαιώθηκαν σε όλα τα επίπεδα. 
Επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζοντας την απόφαση να απολυθούν οι εργαζόμενοι με stage ως εκδίκηση απέναντι στους εργαζόμενους και τόνισε ότι πολύ γρήγορα η κυβέρνηση θα αποσύρει τις αρχικές της θέσεις δηλώνοντας την προχειρότητα αντιμετώπισης των προβλημάτων της κοινωνίας.
Τελειώνοντας είπε ότι θα βρίσκεται πάντα στους κόλπους της ΝΔ όποιος αρχηγός κι αν εκλεγεί.
Ο κ. Ψωμιάδης άσκησε κριτική στη διακυβέρνηση της ΝΔ, προκαλώντας τα χειροκροτήματα των συνέδρων και λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν είχε αυτιά δεν είχε μάτια. Είπε ότι η ΝΔ πρέπει να έχει το βλέμμα στο λαό, να έχει ανοιχτές τις πόρτες και τα λάθη της ΝΔ ήταν η αιτία του αποτελέσματος των εκλογών. Είπε ακόμη ότι θα είναι στο πλευρό όποιου αρχηγού κι αν βγει και ζήτησε από τους άλλους δυο υποψηφίους να ανέβουν μαζί του στην εξέδρα δίνοντας τα χέρια και οι τρεις μεταξύ τους, πράγμα που έγινε.
Μια βασική διαφορά ανάμεσα στις τοποθετήσεις των δυο υποψηφίων Μπακογιάννη και Σαμαρά ήταν ότι η μεν κ. Μπακογιάννη έδωσε την συναισθηματική νότα της διεκδίκησής της ενώ ο κ. Σαμαράς έδωσε το πολιτικό στίγμα του κόμματος και το τρόπο διείσδυσης στη κοινωνία. Η ομιλία του κ. Σαμαρά περιείχε πολιτική και πρακτική ενώ η ομιλία της κ. Μπακογιάννη εξυπηρετούσε περισσότερο την προσέγγιση του ψηφοφόρου ζητώντας τη στήριξή του για την αρχηγία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: