Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γ. Παπανικολάου με ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε να πληροφορηθεί τις δράσεις τις οποίες προτίθεται να αναλάβει η τελευταία προκειμένου να αποτρέψει τη διαδικτυακή κακοποίηση ανήλικων, αλλά και το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει το σχολείο στην αποτροπή τέτοιων φαινομένων βίας. Στην απάντηση της η Επιτροπή τονίζει ότι η δημιουργία των συνθηκών που θα καταστήσουν την εμπειρία των παιδιών στο διαδίκτυο ασφαλέστερη αποτελεί κοινή ευθύνη των δημοσίων αρχών, των γονέων, του σχολείου και της βιομηχανίας.
Η κυβερνοτρομοκρατία με θύματα και θύτες μαθητές είναι μία καινούργια μορφή λεκτικής ή ψυχολογικής βίας που ασκείται με τη βοήθεια των υπηρεσιών του διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων. Σύμφωνα με την Επιτροπή, κατά τα τελευταία έτη αναλήφθηκαν δράσεις όπως:
· H εκστρατεία κατά της διαδικτυακής κακοποίησης που ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2009 και η προβολή του σχετικού βίντεο τόσο από εθνικά και περιφερειακά τηλεοπτικά μέσα όσο και από το διαδίκτυο παρέσχε στους νέους καλύτερη κατανόηση της διαδικτυακής κακοποίησης και ενίσχυσε την ικανότητα τους να την καταγγέλλουν,
· H συμφωνία αυτορρύθμισης με τίτλο "Αρχές για Ασφαλέστερο Κοινωνικό Διαδίκτυο" που υπεγράφη το Φεβρουάριο του 2009 από κορυφαίες εταιρείες του κυβερνοχώρου, αλλά και η δημοσίευση μίας ανεξάρτητης αξιολόγησης για την εφαρμογή της εν λόγω συμφωνίας.
· Η χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος Daphne διάφορων προγραμμάτων σε σχέση με όλες τις μορφές κακοποίησης και πιο συγκεκριμένα η δημοσίευση με τίτλο "Βία και Τεχνολογία" που διατίθεται στην ιστοσελίδα του προγράμματος Daphne και παρέχει μία περιγραφή της κακοποίησης που λαμβάνει χώρα στο διαδίκτυο,
· Η εκπόνηση το 2004 μιας μελέτης σχετικά με τις ορθές πρακτικές που εφαρμόζονται από τα σχολεία για την πρόληψη και τη μείωση της κακοποίησης .
· Η διοργάνωση στις 22-23 Οκτωβρίου 2009 στο Λουξεμβούργο μιας διάσκεψης για τη διαδικτυακή ασφάλεια στα σχολεία, η οποία θα οδηγήσει και σε μία αξιολόγηση του επιπέδου της ασφαλέτερης εκπαίδευσης στο διαδίκτυο στην Ευρώπη, καθώς και σε συστάσεις προς τους ενδιαφερόμενους σχετικά με τον τρόπο προώθησης της ουσιαστικής ασφαλέστερης εκπαίδευσης για το διαδίκτυο στα σχολεία,
Όλες οι παραπάνω πρωτοβουλίες έχουν στόχο να αποτρέψουν την εκδήλωση φαινομένων διαδικτυακής βίας μεταξύ των ανηλίκων και να πληροφορήσουν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Το σχολείο ως πεδίο προσέγγισης όλων των παιδιών αποτελεί μια από τις προτεραιότητές της Ε.Ε..
Σχετικά με το ζήτημα, ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: "Η διαδικτυακή κακοποίηση ανηλίκων αποτελεί ένα ανησυχητικό φαινόμενο της εποχής μας. Είναι μία νέα μορφή βίας την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε εγκαίρως και με τη δέουσα προσοχή, γιατί βλάπτει μία ευαίσθητη μερίδα της κοινωνίας μας, τα παιδιά, και υπονομεύει το μέλλον τους. Παρά την ευαισθητοποίηση της Επιτροπής, η πληροφόρηση των γονέων, αλλά και των μαθητών φαίνεται να είναι ελλιπής. Το πρόβλημα δεν είναι ευρέως γνωστό με αποτέλεσμα η πρόληψη του φαινομένου να είναι ανεπαρκής. Το σχολείο μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στη σωστή πληροφόρηση τόσο των μαθητών όσο και των γονέων. Ας μην λησμονούμε όμως ότι και οι γονείς συχνά δεν έχουν την αναγκαία εξοικείωση με το διαδίκτυο, ώστε να μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί. Προς αυτήν την κατεύθυνση, θα πρέπει να αναληφθούν περισσότερες και ουσιαστικότερες δράσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν πρέπει για άλλη μία φορά να χάσουμε πολύτιμο χρόνο και να επιτρέψουμε σε τέτοια φαινόμενα να λάβουν ανησυχητικές διαστάσεις".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου