Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του



«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 10 με τίτλο :


«Γεύμα στους πρέσβεις με κυρίως πιάτο το μνημόνιο – Α. Σαμαράς: παρουσίασε την εναλλακτική πρόταση της Ν. Δ. για την Οικονομία»


Τις θέσεις της Ν. Δ. σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα και κυρίως στα θέματα της οικονομίας ανέλυσε διεξοδικά ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια του γεύματος που είχε με τους πρέσβεις των κρατών – μελών της Ε. Ε. στην Αθήνα. Το κλίμα κατά τη συνάντηση αυτή, που έγινε με πρωτοβουλία των ξένων διπλωματών, ήταν άριστο και ο κ. Σαμαράς είχε την ευκαιρία να επισημάνει ο ίδιος στους Ευρωπαίους διπλωμάτες τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όσον αφορά το μνημόνιο, ο κ. Σαμαράς σύμφωνα με πληροφορίες, είχε την ευκαιρία να εξηγήσει τους λόγους που οδήγησαν στην καταψήφισή του από τους βουλευτές της Ν. Δ., ενώ τους παρουσίασε αναλυτικά και τις εναλλακτικές προτάσεις και λύσεις στο πρόβλημα της οικονομίας που έχει ο ίδιος καταθέσει, υπερασπιζόμενος για μια ακόμα φορά την ανάγκη να υπάρξει ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής. Σε αυτή τη λογική ο κ. Σαμαράς, έκανε σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ψηφίσει στη Βουλή σειρά νόμων και διαρθρωτικών αλλαγών, όμως ανέλυσε και ανέδειξε τις σοβαρές και αντιαναπτυξιακές αδυναμίες του προγράμματος που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ο κ . Σαμαράς επικεντρώθηκε κυρίως στο γεγονός ότι η ασκούμενη οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ προκαλεί μεγαλύτερη ύφεση παρά μειώνει το έλλειμμα, ενώ αφήνει ανεξέλεγκτη και τη διόγκωση του δημοσίου χρέους. Παράλληλα, φρόντισε να εξηγήσει λεπτομερώς τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη διόρθωση του μίγματος και την ανάπτυξη της οικονομίας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «διέξοδος από την κρίση μπορεί να υπάρξει μόνο με την ανάπτυξη». Ο κ. Σαμαράς μετά την εισαγωγική του τοποθέτηση, απάντησε σε ερωτήσεις που του υπέβαλλαν οι ξένοι διπλωμάτες και αφορούσαν μεταξύ άλλων και τα εθνικά μας θέματα. Έτσι, για το Κυπριακό ο πρόεδρος της Ν. Δ., επανέλαβε πως η αξιωματική αντιπολίτευση είναι υπέρ μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, που εδράζεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, στο κοινοτικό κεκτημένο (acquis communautaire) και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Όσον αφορά στα Ελληνοτουρκικά ο κ. Σαμαράς εξέφρασε και δημόσια την ανησυχία του για τα όσα ακούγονται περί μυστικής διπλωματίας , φρόντισε όμως να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. «επειδή πολλά ακούγονται για μυστική διπλωματία, εμείς υποστηρίζουμε ότι πρέπει να υπάρξει σεβασμός στο νομικό καθεστώς του Αιγαίου, όπως αυτό θεμελιώνεται από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας». Ο κ. Σαμαράς ερωτήθη και για τα φαινόμενα τρομοκρατίας, τα οποία καταδίκασε απερίφραστα. «Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατία, καθώς άλλωστε η χώρα μας έχει υποφέρει από το φαινόμενο αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ απόλυτα αντίθετος τάχθηκε και στο φαινόμενο της διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής.


Από την 1η σελίδα της


«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» με τίτλο :


«ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ- Η μοναδική ευκαιρία»


Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προέβη σε μια σειρά από άστοχες φορολογικές κινήσεις κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ορισμένες εξ αυτών έπληξαν καίρια σημαντικούς κλάδους της οικονομίας οδηγώντας χιλιάδες συμπολίτες μας στην ανεργία, Η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί τα λάθη της, αλλά πρέπει να βρει τη δύναμη να τα διορθώσει αγνοώντας το όποιο πολιτικό κόστος. Η μοναδική της ευκαιρία θα είναι με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα παρουσιασθεί την επόμενη εβδομάδα. Άλλη ευκαιρία δεν θα υπάρξει, γιατί σε πολλούς τομείς της οικονομίας, η ασφυξία ελλοχεύει.


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΟ… ΚΟΥΣ - ΚΟΥΣ» του


«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ» τελευταία σελίδα με τίτλο :


«15 χρόνια λιτότητα»


Όσοι πιστεύουν ότι το 2013 η χώρα θα βγει από τη μέγγενη του μνημονίου, καλό θα κάνουν να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους. Γιατί επιμήκυνση δεν σημαίνει εφησυχασμός, αλλά μία μικρή ανάσα που θα την πληρώσουμε πολύ ακριβά. Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως θα χρειαστούν 15 χρόνια λιτότητας για να μπορέσει να ανακάμψει η Οικονομία. «Τι θα πεις σε ένα παιδί 20 ετών. Ότι στα 35 σου θα δεις φως;», ήταν το καυστικό σχόλιο του κ. Κορκίδη. Όπως γίνεται αντιληπτό, μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων καταδικάζεται στη φτώχεια, τη μιζέρια και την απαξίωση.


Από τη στήλη «ναυτίλος»» της


«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» σελ. 10 :


Γράφαμε προ ημερών για τις λέξεις της μόδας και του συρμού, μάλιστα εκείνες που σηματοδοτούν ότι ο χρήστης τους ανήκει σε αυτάρεσκα φανερή σέχτα εν προκειμένω του «εκσυγχρονισμού» και της εξουσίας μια σημειολογία δηλωτική της μύησης (στην αμορφωσιά και την ημιμάθεια που μπορεί να εκλαμβάνεται ως σύμπλευση) σε μια αυτόκλητη πρωτοπορία. Τέτοιες λέξεις εκτός από το δυστυχές «διακύβευμα» τυγχάνουν το «φαντασιακό», το»αφήγημα» κι άλλες, όχι πολλές, άλλωστε οι χρήστες τους δεν είναι και για πολλά πολλά. Μιλώντας λοιπόν κι επαινώντας τις πρόσφατες προτάσεις του ΣΕΒ, ο κ. Χρυσοχοίδης, είπε: « Γυρίζουμε σελίδα, γράφοντας ένα νέο αναπτυξιακό αφήγημα για τη χώρα». Ποιο αφήγημα, χρυσέ μου; Της Γκόλφως ή της Χάιδως; **** Οι προτάσεις που εισηγείται ο ΣΕΒ αντιστοιχούν σε πολλές από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην Ιρλανδία κι οδήγησαν πρώτα στο «ιρλανδικό θαύμα» και ύστερα στην «ιρλανδική τραγωδία». Συνεπώς, ο εισηγούμενος κ. Δασκαλόπουλος και οι συν αυτω δεν μπορεί να ‘ ναι και τόσον ευήθεις! Κάτι άλλο είναι…

Δεν υπάρχουν σχόλια: