Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Αίγυπτος: Επεκτείνεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας

Ο αιγύπτιος απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών, Χαμπίμπ αλ Αντλι διέταξε σήμερα την αστυνομία της χώρας να ξαναπάρει τις θέσεις της από Δευτέρα στους δρόμους του Καϊρου και των άλλων μεγάλων πόλεων.



Από το βράδυ της Παρασκευής οπότε και εντάθηκαν οι αιματηρές συγκρούσεις και οι διαδηλώσεις των πολιτών η αστυνομία αποσύρθηκε και την εντολή διατήρησης της τάξης ανέλαβε ο στρατός.


Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι η αστυνομία θα έχει κανονικά τον έλεγχο της κυκλοφορίας, της αποτροπής εγκλημάτων και άλλων έλέγχων της αρμοδιότητάς της αλλά δεν θα ασχοληθεί με τις διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες των πολιτών κατά του καθεστώτος.


Στο μεταξύ από το ίδιο υπουργείο ανακοινώθηκε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα επεκταθεί μέχρι και τη Δευτέρα σε τρείς μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου, περιλαμβανόμενου και του Καΐρου.


Συνομιλίες Ομπάμα με τους ηγέτες Σαουδικής Αραβίας, Τουρκίας, Ισραήλ και Βρετανίας


Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συζήτησε την αιγυπτιακή κρίση με τους ηγέτες πολλών χωρών και επανέλαβε την ευχή του "για μια νέα κυβέρνηση που θα ανταποκρίνεται στις ελπίδες και τις προσδοκίες των Αιγύπτιων", ανακοινώθηκε σήμερα από το Λευκό Οίκο


Συγκεκριμένα ο κ. Ομπάμα είχε μακρές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Σαουδάραβα μονάρχη Αμπτάλα, τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον.


"Στη διάρκεια των συνομιλιών τους ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την ανησυχία του για τη βία που επικρατεί στη χώρα και έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση.


Επανέλαβε την υποστήριξή του στα οικουμενικά δικαιώματα του ατόμου,περιλαμβανόμενων των δικαιωμάτων για ειρηνικές συγκεντρώσεις, για ελευθερία του λόγου ενώ υποστήριξε μια μετάβαση της χώρας σε μια κυβέρνηση που θα απαντήσει στις επιθυμίες, τις ελπίδες και τα δίκαια αιτήματα του αιγυπτιακού λαού", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οϊκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: