Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Εκτός ελέγχου παραμένει η κατάσταση στο Κάιρο, αλλά και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου, με χιλιάδες διαδηλωτές, που ζητούν την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, στους δρόμους, παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας και την παρουσία των στρατιωτικών οχημάτων.



Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 1.030 έχουν τραυματιστεί στο Κάιρο, ενώ στους 13 ανέρχονται οι νεκροί και στους 75 οι τραυματίες στο Σουέζ.


Διαδηλωτές επιχείρησαν να πλησιάσουν αργά το βράδυ στο κτήριο του κοινοβουλίου, στο κέντρο του Καΐρου, αλλά απωθήθηκαν από αστυνομικούς.


Δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters ανέφερε ότι είδε χιλιάδες διαδηλωτές στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ να προσπαθούν επανειλημμένα να προχωρήσουν προς τα εμπρός. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα για να τους εμποδίσουν να πλησιάσουν ση Βουλή που απέχει από το σημείο περίπου 15 λεπτά με τα πόδια.


Η πλατεία είχε καλυφθεί από πυκνούς καπνούς ενώ θραύσματα γυαλιών ήταν σκορπισμένα στο έδαφος.


Στις φλόγες τυλίχτηκαν κυβερνητικά κτήρια, αστυνομικά τμήματα, αλλά και τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στο Κάιρο, ενώ μονάδες του στρατού αναπτύχθηκαν στη συνοικία του Καΐρου όπου βρίσκονται πολλές πρεσβείες, μεταξύ των οποίων η πρεσβεία των ΗΠΑ αλλά και της Βρετανίας.


Σύμφωνα με την αιγυπτιακή τηλεόραση, στρατιώτες περικύκλωσαν και το Αιγυπτιακό Μουσείο, στο κέντρο της πόλης, προκειμένου να διαφυλάξουν τους περίφημους φαραωνικούς θησαυρούς του από τυχόν λεηλασίες.


Και στο Σουέζ οι διαδηλωτές παρέμεναν μέχρι αργά τη νύχτα στους δρόμους, ενώ αρκετά κτήρια εξακολουθούσαν να φλέγονται. Νωρίτερα αυτόπτης μάρτυρας μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ανέφερε πως τανκ έφτασαν στους δρόμους της πόλης μπροστά από τα ερείπια ενός αστυνομικού τμήματος που πυρπολήθηκε χθες τη νύχτα.


Οι διαδηλωτές ετοίμαζαν μία «Παρασκευή Οργής» μετά τη σημερινή προσευχή. Οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονταν σε επιφυλακή, ενώ η πρόσβαση στο ίντερνετ είχε μπλοκαριστεί, καθώς οι διοργανωτές έχουν χρησιμοποιήσει ευρέως ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης για να κινητοποιήσουν τους πολίτες.


Στη Αλεξάνδρεια, συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα σε αστυνομία και διαδηλωτές μετά τη συγκέντρωση περίπου 5.000 ανθρώπων σε τζαμί.


Διαδηλώσεις σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου, μεταξύ των οποίων οι πόλεις Μανσούρα, Σαρκίγια και Ασουάν στο Δέλτα του Νείλου.


Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να απωθήσει τους διαδηλωτές στη Μανσούρα.


Εν τω μεταξύ, ο αιγυπτιακός εθνικός αερομεταφορέας Egypt Air ανέστειλε τυο βράδυ το σύνολο σχεδόν των πτήσεών του για 12 ώρες. Σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία, οι διαδηλώσεις στο Κάιρο και η επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας έχουν κάνει τα ταξίδια από και προς το αεροδρόμιο της πόλης δύσκολα. Και η αεροπορική εταιρεία του Κουβέιτ ανακοίνωσε νωρίτερα ότι αναστέλλει τις πτήσεις προς τη βορειαφρικανική χώρα.


Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Vodafone όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Αίγυπτο έλαβαν την εντολή να αναστείλουν τις υπηρεσίες τους σε επιλεγμένες περιοχές.


«Σύμφωνα με το αιγυπτιακό δίκαιο, οι αρχές έχουν το δικαίωμα να δώσουν τέτοια εντολή και πρέπει να υπακούσουμε», σημείωσε η Vodafone διευκρινίζοντας ότι η απαγόρευση ισχύει για όλες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Αίγυπτο.


Έκκληση της διεθνούς κοινότητας για αυτοσυγκράτηση


Ανήσυχη για την κατάσταση στην Αίγυπτο δηλώνει η διεθνής κοινότητα, καλώντας διαδηλωτές και κυβέρνηση σε αυτοσυγκράτηση.


Έκκληση στην αιγυπτιακή κυβέρνηση να επιτρέψει τις ειρηνικές διαδηλώσεις απηύθυνε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, καλώντας παράλληλα και τους διαδηλωτές να εκφράζονται ειρηνικά.


Να απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων όλους τους διαδηλωτές που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των ταραχών κατά του καθεστώτος κάλεσε τις αιγυπτιακές αρχές η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον.


Η κ. Αστον κάλεσε τις αιγυπτιακές αρχές «να βρουν επειγόντως έναν εποικοδομητικό και ειρηνικό τρόπο να ανταποκριθούν στις θεμιτές προσδοκίες των Αιγύπτιων πολιτών για δημοκρατικές και κοινωνικο-οικονομικές μεταρρυθμίσεις».


Έκκληση για τερματισμό της βίας στην Αίγυπτο απηύθυνε και η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας πως η σταθερότητα είναι σημαντική, αλλά όχι εις βάρος της ελευθερία της έκφρασης ή της ελευθερίας του λόγου.


Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών Μισέλ Αλιό Μαρί. «Η Γαλλία εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για τις διαδηλώσεις που συγκλονίζουν την Αίγυπτο τις τελευταίες ημέρες και απέκτησαν νέα ένταση σήμερα», αναφέρεται σε δήλωση της κ. Αλιό Μαρί που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο.


Για την υπουργό Εξωτερικών, «μόνο ο διάλογος μεταξύ όλων των μερών μπορεί να επιτρέψει μια σημαντική και θετική εξέλιξη της κατάστασης, για να ληφθούν υπόψη οι προσδοκίες που εκφράζονται για περισσότερη ελευθερία και δημοκρατία».


Αμεση παύση όλων των μορφών βίας στην Αίγυπτο ζήτησε το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Ιταλία παρακολουθεί με προσοχή και βαθιά ανησυχία τα γεγονότα στην Αίγυπτο, αναφέρει σε ανακοίνωση του το ιταλικό ΥΠΕΞ.


Το υπουργείο υπογράμμισε ότι η σταθερότητα στη χώρα θα πρέπει να παγιωθεί μέσω συγκεκριμένου και εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των θεσμικών οργάνων και της κοινωνίας των πολιτών.


Συστάσεις προς ξένους υπηκόους


Συστάσεις προς τους υπηκοούς τους σχετικά με τις μετακινήσεις τους στην Αίγυπτο απηύθυναν η Γαλλία, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Δανία και οι ΗΠΑ.


Το Παρίσι κάλεσε τους Γάλλους πολίτες που βρίσκονται στην Αίγυπτο να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.


Το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους Βέλγους να μην πηγαίνουν στο κέντρο των μεγάλων πόλεων, υπενθυμίζοντας ότι τα συνήθη μέσα επικοινωνίας, όπως τα κινητά τηλέφωνα και το διαδίκτυο ουσιαστικά δεν λειτουργούν. Προσθέτει πάντως ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί κανένα πρόβλημα στα παραθαλάσσια θέρετρα.


Οι διαδηλώσεις δεν στρέφονται κατά των τουριστών, επισημαίνει εξάλλου το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, συμβουλεύοντας ωστόσο τους ταξιδιώτες να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις και να παρακολουθούν με προσοχή τις ειδήσεις.


Λίγο αργότερα και οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν τους Αμερικανούς υπηκόους να αναβάλουν τα μη αναγκαία ταξίδια στην Αίγυπτο. Το υπουργείο Εξωτερικών συστήνει επίσης στους Αμερικανούς που βρίσκονται ήδη στην Αίγυπτο να αποφύγουν τις μετακινήσεις και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: