Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Η επαγγελματική ελευθερία

Επί της αρχής της επαγγελματικής ελευθερίας για την πρόσβαση σε επαγγέλματα και την άσκησή τους, η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη τοποθετηθεί θετικά.


Η κυβέρνηση, υπό την πίεση των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων του μνημονίου και ανέτοιμη, αντιμε-τωπίζει διαφορετικά τα επαγγέλματα στη χώρα μας ως προς την απελευθέρωση.


Για τέσσερα επαγγέλματα εξειδικεύει τι εννοεί απελευθέρωση και δίνει τη δυνατότητα στη Βουλή να α-ποφασίσει, ενώ για όλα τα υπόλοιπα επιφυλάσσει υποδεέστερη αντιμετώπιση, ζητώντας από το Κοινο-βούλιο να εξουσιοδοτήσει τους υπουργούς να αποφασίσουν με Προεδρικά Διατάγματα.


Συνεκτιμώντας τα ανωτέρω, η Ν. Δ.


1) Πιστεύει στην αναγκαιότητα κατάργησης περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμά-των


2) Θεωρεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πρόχειρο, βιαστικό, δυο ταχυτήτων και αόριστο για περισ-σότερα από 100 επαγγέλματα. Και ως εκ τούτου δεν συμφωνεί ότι πρέπει η άρση των περιορισμών γι’ αυ-τά να γίνει με Προεδρικά Διατάγματα, αλλά μέσα από κοινοβουλευτική νομοθετική διαδικασία, δεδομένου ότι εγείρονται και ζητήματα μη συμβατότητας της ευρείας εξουσιοδότησης, με το άρθρο 43, παρ. 2 του Συντάγματος.


3) Επί των τεσσάρων επαγγελμάτων που εξειδικεύονται οι αλλαγές στους περιορισμούς άσκησης (Συμβολαιογράφοι, Δικηγόροι, Μηχανικοί και Νόμιμα ελεγκτές), με συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα το-ποθετηθεί θετικά.


4) Αναφορικά με την οριζόντια λογική με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα υ-πόλοιπα επαγγέλματα θα εκφραστεί η πλήρης αντίθεση. Διότι α) δικαιούνται και οι άλλοι κλάδοι να γνωρί-ζουν τις ακριβείς προθέσεις της κυβέρνησης, β) δεν αναφέρονται ποια επαγγέλματα αφορά, γ) δεν υπάρ-χουν μελέτες που να τεκμηριώνουν το όφελος και τις κοινωνικές επιπτώσεις και δ) δεν πρέπει να μείνουν παντελώς απροστάτευτοι μερικοί κλάδοι που στην επίκληση του ανταγωνισμού μπορεί να υποστούν δυσα-νάλογες με το κοινωνικό όφελος συνέπειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: