Γίνονται συζητήσεις η Ελλάδα να επαναγοράσει δικό της χρέος σε τιμή κατώτερη της ονομαστικής, μέσω του EFSF, αποκάλυψε την Παρασκευή από το Νταβός ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη που παραχώρησε από το Νταβός στο Dow Jones Newswires.
Η ιδέα της επαναγοράς "βρίσκεται στο τραπέζι", ωστόσο "δεν έχει γίνει επίσημη συζήτηση" ακόμη, είπε ο Παπακωνσταντίνου. Ο ίδιος εκτίμησε ακόμα ότι η ολοκληρωμένη λύση-πακέτο για τη μείωση χρέους που αναμένεται τους επόμενους δύο μήνες θα βοηθήσει να βελτιωθεί το κλίμα στις αγορές.
Ήδη από το προηγούμενο έτος, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο επέκτασης του νέου, έκτακτου μηχανισμού χρηματοδότησης (EFSF) που δανείζει φθηνά στις χώρες της Ευρωζώνης που το έχουν ανάγκη.
Το σενάριο που συζητάται τώρα, θέλει το EFSF, που φέρει πιστοληπτική αξιολόγηση "ΑΑΑ" να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές ομολόγων και εν συνεχεία να παραχωρεί δάνεια στην Ελλάδα. Τα δάνεια θα δοθούν με επιτόκιο σημαντικά χαμηλότερο από το κόστος που θα πλήρωνε σήμερα η Ελλάδα για να δανειστεί από τις αγορές -έχοντας αξιολόγηση junk και από τους τρεις μεγάλους οίκους.
Όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires, με αυτά τα χρήματα η Αθήνα θα μπορούσε να επαναγοράσει χρέος ύψους έως και 50 δισ. δολαρίων με τη μορφή ελληνικών κρατικών ομολόγων που τώρα πιθανόν διακρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αγόρασε το χρέος στη δευτερογενή αγορά, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την ελληνική αγορά ομολόγων.
Ένα εναλλακτικό σενάριο, προβλέπει την απευθείας έκδοση ομολόγων από την Ελλάδα, που θα φέρουν όμως την εγγύηση του EFSF. Είτε με τον έναν, είτε με τον άλλο τρόπο η Αθήνα θα κατέβαλε μόνο περίπου το 70% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων της, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις της με 30% discount. Η ΕΚΤ, που αγόρασε τα ελληνικά ομόλογα στην ιδιαίτερα χαμηλή τιμή της αγοράς, θεωρητικά θα πάρει πίσω, πάνω-κάτω το ποσό που έδωσε.
Ξεχωριστά, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ επανέλαβε πως η Ελλάδα επιθυμεί να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων το 2011, τόνισε ωστόσο πως αυτό θα εξαρτηθεί από την συμφωνία που θα πετύχουν οι Ευρωπαίοι για την έκταση και την δικαιοδοσία του EFSF.
Αναφορικά με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι αναμένεται συρρίκνωση 3% το 2011. Πρόσθεσε ωστόσο: "Ας δούμε αν μπορέσουμε να εκπλήξουμε τις αγορές".
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου