Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

G. Soros: Nα προχωρήσει τώρα σε αναδιάρθρωση χρέους η Ελλάδα


Η κρίση χρέους της ευρωζώνης βαδίζει στο δρόμο της επίλυσης, σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή, George Soros.


“Το στοιχείο που έλειπε από το ευρώ για να βρεθεί λύση στην κρίση ήταν το στοιχείο της δημοσιονομικής ισορροπίας ανάμεσα στις χώρες”, τονίζει ο Soros.


Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΒΒC, ο πολύπειρος επιχειρηματίας τόνισε πως βλέπει σαν μειονέκτημα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το γεγονός ότι δεν έχει στα χέρια της ένα ενιαίο ομόλογο με το οποίο θα μπορεί να δανειστεί συλλογικά η ζώνη του ευρώ, όπως έχει για παράδειγμα τα Treasuries η Fed στις Ηνωμένες πολιτείες.


Εκτίμησε ότι εναλλακτικά αυτό τον ρόλο θα τον αναλάβει με λίγο διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο, όπως προβλέπει ο George Soros, θα ενισχυθεί αρκετά από άποψη κεφαλαίων και θα παραμείνει ως μόνιμος μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων. Το EFSF πρέπει να επωμιστεί το ρόλο του εγγυητή δανεισμού των χωρών. Σε άλλη δήλωσή του, ο Soros τόνισε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους της σε παρόντα χρόνο. Η δήλωση αυτή συνυπολογίζει και την Ιρλανδία και εντάσσεται στο σκεπτικό επαναγοράς των ομολόγων των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης από το Ταμείο προκειμένου να είναι αυτό που θα ελέγχει το χρέος των χωρών της ευρωζώνης που βρίσκονται στο “κόκκινο”.


Πάντως, σε συνέχεια των δηλώσεών του στο BBC, ο George Soros ξάφνιασε όταν υποστήριξε ότι το ευρώ θα καταρρεύσει εκτός κι αν εφαρμοστεί μια πολιτική “ισχυρού” και “αδύναμου” ευρώ, ενός νομίσματος δύο ταχυτήτων, για τις αντίστοιχες ισχυρές και τις προβληματικές οικονομίες της ευρωζώνης.


www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: