Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Σφοδρές συγκρούσεις και νεκροί στην Αίγυπτο


Παρά τις δεσμεύσεις του προέδρου Μουμπάρακ για γενναίες μεταρρυθμίσεις στη χώρα


AFP, Reuters, A.P.


Ούτε το λουτρό αίματος, ούτε η απαγόρευση κυκλοφορίας, ούτε οι δεσμεύσεις του προέδρου Μουμπάρακ για μεταρρυθμίσεις έπεισαν τους δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιους διαδηλωτές, οι οποίοι και χθες συγκρούονταν με στρατό και αστυνομία στους δρόμους του Kαΐρου και άλλων μεγάλων πόλεων, απαιτώντας να φύγει ο Αιγύπτιος πρόεδρος. Λεηλασίες καταστημάτων και τραπεζών και πυρπολήσεις οχημάτων συμπλήρωναν το σκηνικό.


Ο απολογισμός της τελευταίας εβδομάδας, τραγικός. Μόνο στο Κάιρο, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, μεταφέρθηκαν 30 σοροί σε κεντρικό νοσοκομείο, ενώ στην Αλεξάνδρεια εντοπίστηκαν είκοσι πτώματα διαδηλωτών. Εξω από το νεκροτομείο της πόλης του Σουέζ, όπου μεταφέρθηκαν δώδεκα σοροί, εξελίσσονταν σκηνές άφατου πόνου, με γυναίκες να θρηνούν για τους δικούς τους ανθρώπους και συγγενείς να αναγνωρίζουν ανάμεσα στους νεκρούς αγαπημένα τους πρόσωπα.


Χθες το απόγευμα, οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για εκατό νεκρούς. Τονίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Μουμπάρακ τον προέτρεψε να τηρήσει τις δεσμεύσεις του για εκδημοκρατισμό και να λάβει έμπρακτα μέτρα, προειδοποιώντας τον ότι η βία δεν δίνει λύσεις.


Παρά την ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων να σεβαστούν οι πολίτες την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. έως τις 7 π.μ., οι διαδηλωτές κατέλαβαν τους δρόμους, μία μόλις ημέρα μετά τα αιματηρά επεισόδια της Παρασκευής, φωνάζοντας συνθήματα κατά του προέδρου της χώρας και πετώντας πέτρες στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα και σφαίρες. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, ο οποίος αρνείται να ενδώσει στη λαϊκή βούληση, «απέλυσε» όλο το υπουργικό συμβούλιο και δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, σε μεταμεσονύχτιο δραματικό τηλεοπτικό διάγγελμά του. Ο αιγυπτιακός λαός, ωστόσο, δεν συγκινήθηκε, ενώ κι ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, που βρίσκεται αποκλεισμένος στη Γκίζα, δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι France 24 ότι ο Μουμπάρακ πρέπει να φύγει. Χθες το απόγευμα, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης, επρόκειτο να ανακοινωθούν η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου και ο νέος πρωθυπουργός.


Η παρουσία του στρατού στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα ήταν ιδιαίτερα έντονη και χθες, ιδίως κοντά σε κυβερνητικά κτίρια. Πολλά τεθωρακισμένα άρματα παρέμεναν στην πλατεία Ταχρίρ, όπου συγκεντρώθηκαν οι διαδηλωτές. Αργά το απόγευμα, 1.000 διαδηλωτές πολιορκούσαν το υπουργείο Εσωτερικών και σύμφωνα με το Al Jazeera η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον τους, με συνέπεια να υπάρξουν νεκροί. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι την Παρασκευή το βράδυ κάποιοι εισέβαλαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο και κατέστρεψαν δύο μούμιες.


Η τελευταία «φάση» των ταραχών στην Αίγυπτο ξεκίνησε μετά την προσευχή της Παρασκευής, οπότε το Κάιρο μεταβλήθηκε σε πεδίο μάχης. Η ορμητικότητα του πλήθους ήταν ανεξέλεγκτη. Η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων και τεθωρακισμένων ήταν αισθητή παντού, αλλά αυτό δεν μείωσε την οργή των διαδηλωτών. Το κτίριο του κυβερνώντος κόμματος στο Κάιρο πυρπολήθηκε, αστυνομικά τμήματα τυλίχθηκαν στις φλόγες. Στην Αλεξάνδρεια, διαδηλωτές πυρπόλησαν το κυβερνείο, ταραχές έγιναν στην Ισμαηλία, στο Σουέζ ένας νεκρός διαδηλωτής έγινε σύμβολο του αγώνα, ενώ από τις 28 επαρχίες της Αιγύπτου, οι έντεκα ήταν σε αναβρασμό. Ταυτόχρονα, όμως, οι διαδηλωτές στο Κάιρο γονάτιζαν και έκαναν προσευχή μπροστά στις ειδικές μονάδες, αποκαλούσαν τους στρατιώτες των τεθωρακισμένων «αδέλφια μας» και τους ζητούσαν βοήθεια.


Πολλά κράτη, όπως ΗΠΑ, Βρετανία, Βέλγιο, Γερμανία και Δανία, εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες για την Aίγυπτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: