Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Ευρωσκαμνί για την Κορώνεια, κόβουν και τη χρηματοδότηση


Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμφθηκε χθες η Ελλάδα γιατί δεν έχει πάρει αποτελεσματικά μέτρα προστασίας για τη λίμνη Κορώνεια, έναν από τους σημαντικούς υδροβιότοπους του δικτύου NATURA.


Η παραπομπή, που συνοδεύεται από διακοπή της χρηματοδότησης, έγινε έπειτα από πρόταση του επιτρόπου Περιβάλλοντος Γιάνες Ποτόκνικ, ο οποίος τον Μάιο είχε αποστείλει προειδοποιητική επιστολή, μετά από διαπίστωση ότι δεν έχουν προχωρήσει τα μέτρα προστασίας ύψους 26,9 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 20 εκατ. είχαν εξασφαλιστεί από το Ταμείο Συνοχής.


Τα αρχικά προβλήματα στη λίμνη, που φιλοξενεί σπάνια είδη πουλιών και θεωρείται σημαντικός υδροβιότοπος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δημιουργήθηκαν λόγω της υπεράντλησης υδάτων για την άρδευση των καλλιεργειών στη γύρω ζώνη, καθώς και των παράνομων γεωτρήσεων. Αυτό προκάλεσε την πτώση της στάθμης των νερών της λίμνης, με επακόλουθο τα νεκρά ψάρια και τον αφανισμό της αλιείας. Σοβαρό πρόβλημα έχει επίσης προκαλέσει η ανεξέλεγκτη διάθεση βιομηχανικών και αστικών λυμάτων στη λίμνη, όπου ανιχνεύτηκαν μεγάλες ποσότητες βαρέων μετάλλων και έντονη παρουσία αλγών που έχουν προκαλέσει ευτροφισμό. Τα πρώτα προγράμματα προστασίας, που ανήκαν στην αρμοδιότητα της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, είχαν ξεκινήσει στα τέλη του 2004, αλλά έως τώρα έχουν γίνει ελάχιστα βήματα, όπως έδειξε η αυτοψία εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: