Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εμπορίας βρεφών


Του Γιαννη Σουλιωτη
Kύκλωμα εμπορίας βρεφών με δράση σε Ελλάδα και Βουλγαρία εξαρθρώθηκε από την ΕΛ. ΑΣ. Σε ταυτόχρονη επιχείρηση που πραγματοποίησαν χθες το πρωί οι αστυνομίες των δύο χωρών συνελήφθησαν σε Λαμία, Σέρρες και Πάτρα επτά μέλη του κυκλώματος και στις πόλεις Μπουργκάς, Βάρνα και Γιαμπόλ άλλα πέντε. Μεταξύ των κατηγορουμένων συγκαταλέγεται ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» της σπείρας. Πρόκειται για Βούλγαρο υπήκοο ο οποίος τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είχε εγκατασταθεί στη Λαμία. Σε αυτό το διάστημα το κύκλωμα φέρεται να μεσολάβησε ώστε 17 νεογνά να καταλήξουν σε άτεκνα ζευγάρια στην Ελλάδα, αντί ποσών που κυμαίνονται από 20.000 έως 25.000 ευρώ. Οι φυσικές μητέρες των νεογνών προέρχονται όλες από οικογένειες Pομά της Βουλγαρίας και αμείβονταν με 2.500 έως 3.000 ευρώ.


Σύμφωνα με αξιωματικούς του Tμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων, τα πέντε μέλη της σπείρας με έδρα τη Βουλγαρία αναλάμβαναν να εντοπίζουν τις εγκύους, τις οποίες μετέφεραν στη Λαμία τους τελευταίους μήνες της κύησης. Οι αλλοδαπές έρχονταν στην Ελλάδα άλλοτε με τη συγκατάθεσή τους, άλλοτε με τη βία. Οι γεννήσεις των βρεφών γίνονταν όλες στο νοσοκομείο της Λαμίας, γεγονός που εγείρει υπόνοιες για πιθανή εμπλοκή υπαλλήλων του νοσοκομείου στη δράση του κυκλώματος. Τους τελευταίους μήνες της κύησης, οι γυναίκες κρατούνταν σε σπίτια που η σπείρα είχε μισθώσει στην περιοχή της Λαμίας. Στους επτά που συνελήφθησαν στη χώρα μας συγκαταλέγεται ένας Eλληνας και έξι Βούλγαροι, εκ των οποίων δύο άνδρες και τέσσερις γυναίκες. Ακολουθώντας άλλοτε νομότυπες διαδικασίες και άλλοτε μέσω πλαστογραφίας, αποκτούσαν τα απαραίτητα έγγραφα, όπως ληξιαρχικές πράξεις γέννησης κ. λπ. Αντικείμενο έρευνας αποτελεί και το ενδεχόμενο εμπλοκής στη δράση του κυκλώματος υπαλλήλων δημοσίων υπηρεσιών που σχετίζονται με τη διαδικασία έκδοσης των ανωτέρω εγγράφων.


Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ. ΑΣ., η αστυνομική επιχείρηση επισπεύσθηκε προκειμένου να αποφευχθεί η πώληση ενός ακόμα νεογνού, το οποίο εντοπίστηκε στο σπίτι του «εγκεφάλου» στη Λαμία. Πρόκειται για βρέφος (κορίτσι) ηλικίας μόλις 25 ημερών που είχε αφαιρεθεί με τη βία από την 29χρονη Βουλγάρα μητέρα του. Για την τύχη των υπολοίπων 17 βρεφών που έχουν καταλήξει σε ζευγάρια στην Ελλάδα θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη, ενώ ποινικές κυρώσεις προβλέπονται και για τους «αγοραστές» των βρεφών.


Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε έπειτα από καταγγελίες εγκύων που προσπάθησαν να αντισταθούν στο κύκλωμα. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας, οι βουλγαρικές αρχές διαβίβασαν προ οκταμήνου στην ΕΛ. ΑΣ. πληροφορίες σχετικά με τη δράση της σπείρας. Ακολούθησαν συναντήσεις αξιωματούχων των δύο χωρών στην έδρα της Eurojust στη Χάγη. Τα μέλη του κυκλώματος τέθηκαν υπό συνεχή παρακολούθηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: