Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Η ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΤΥΠΩΝΕΙ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Στην ριζοσπαστική λύση της εκτύπωσης χρήματος φαίνεται πως έχει καταφύγει η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας προκειμένου να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα της χώρας.



Σύμφωνα με δημοσίευμα του Irish Independent, η Ιρλανδία έχει καταφύγει σε μία λύση που θεωρητικά είναι ανεπίτρεπτη στις χώρες της ευρωζώνης οι οποίες έχουν παραχωρήσει την εκχώρηση αυτού του δικαιώματος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


Η Ιρλανδία όμως, βρήκε διέξοδο σε ένα παραθυράκι, στην διαδικασία που επισήμως φέρει τον τίτλο «έκτακτη συνεισφορά ρευστότητας» και η οποία επιτρέπει στις εθνικές κεντρικές τράπεζες να παρέχουν δάνεια στον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα σε έκτακτες καταστάσεις.


Το δημοσίευμα του Irish Independent επικαλείται τα στοιχεία Δεκεμβρίου της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας τα οποία δείχνουν «ενώ μειώθηκε το ποσό που οι ιρλανδικές τράπεζες δανείστηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά 4,4 δισ. ευρώ στα 132 δισ. ευρώ τον τελευταίο μήνα του 2010, παράλληλα αυξήθηκε το ποσό που δανείστηκαν από την κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας κατά 6,4 δισ. ευρώ στα 51 δισ. ευρώ». Αυτό φέρεται πως είναι και το ύψος των χρημάτων που έχει τυπώσει η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας


Το δημοσίευμα συνεχίζει: «Με την ΕΚΤ να επιβεβαιώνει ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας δημιουργεί αυτά τα κεφάλαια, τα οποία δεν δανείζεται από την ΕΚΤ, αυτό που συμβαίνει είναι ότι η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας ουσιαστικά τυπώνει χρήμα» προκειμένου να αντιμετωπίσει το κύμα φυγής καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα της χώρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: