Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Με μπαράζ συλλήψεων και με την επιβολή περιοριστικών μέτρων στην πρόσβαση στο διαδίκτυο, η αιγυπτιακή κυβέρνηση προσπαθεί να αποθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών της χώρας στις προγραμματισμένες για σήμερα διαδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν μετά την προσευχή της Παρασκευής.



Σφοδρές ήταν οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στην Αίγυπτο και χθες, Πέμπτη. Η κυβέρνηαη απαντά με συλλήψεις και με την ανάπτυξη ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας στους δρόμους


Τουλάχιστον 20 υψηλόβαθμα στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, συνελήφθησαν τις πρώτες ώρες της Παρασκευής, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δηλώνει "ανοικτή στο διάλογο" προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως θα λάβει "αποφασιστικά μέτρα" κατά των διαδηλωτών. Εκπρόσωπος του εκτός νόμου κόμματος έκανε λόγο για δεκάδες συλλήψεις, ενώ η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τις επιδρομές της αστυνομίας σε σπίτια μελών της Αδελφότητας με εκπρόσωπό της να μιλά για "σαρωτικούς ελέγχους ασφαλείας".


Ηδη από την Πέμπτη το βράδυ η πρόσβαση των Αιγυπτίων σε δημοφιλείς online πλατφόρμες, όπως το Facebook και το twitter, έχει διακοπεί, προφανώς σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να παρεμποδίσει κάθε προσπάθεια συντονισμού των διαδηλωτών αλλά και ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης, απ' όσους θα συμμετάσχουν στις σημερινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.


Στο Κάιρο βρίσκεται από χθες ο Αιγύπτιος νομπελίστας και πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι προκειμένου να ενώσει τη φωνή του με αυτές των διαδηλωτών.


Οι πρώτες διαδηλώσεις στην Αίγυπτο πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τρίτη και αρχικά οι δυνάμεις ασφαλείας απλώς παρακολουθούσαν τις πορείες χωρίς να επεμβαίνουν. Το σκηνικό άλλαξε άρδην αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας, με αστυνομικούς να επιτίθενται κατά ομάδων διαδηλωτών, κάτι που επαναλήφθηκε και κατά τις διαδηλώσεις της Πέμπτης. Στη διάρκεια της εβδομάδας τουλάχιστον 7 άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τον αριθμό των συλληφθέντων. Κυβερνητικές πηγές μιλούν για περίπου 800 συλλήψεις, ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις και μέλη της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για 1.000 - 2.000 συλλήψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: