Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Ποιοι κατέχουν τους περισσότερους τόνους χρυσού παγκοσμίως; Αμερικανοί, Γερμανοί και ΔΝΤ στην 1η τριάδα και η Ελλάδα στην 31η θέση - Κινδυνεύει ο ελληνικός χρυσός;

ΗΠΑ, Γερμανία και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φιγουράρουν στις τρεις πρώτες θέσεις της λίστας με τους κατόχους των περισσοτέρων τόνων χρυσού παγκοσμίως, ενώ η Ελλάδα καταλαμβάνει την 31η θέση.



Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην 1η θέση κατέχοντας 8.133,5 τόνους χρυσού, ακολουθει η Γερμανία με 3.396,3 τόνους και το ΔΝΤ με 2.814,1 τόνους.


Η Ελλάδα βρίσκεται στην 31 θέση, κατέχοντας σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (World Gold Council) 111,6 τόνους.


Ωστόσο αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι πως η Ελλάδα διατηρεί συνολικά 147,5 τόνους χρυσού. Οι 111,6 τόνοι αφορούν τον χρυσό που βρίσκεται στην Ελλάδα, καθώς σημαντικό μέρος των διαθεσίμων σε χρυσό φυλάσσεται σε τράπεζες του εξωτερικού και συγκεκριμένα στην Ελβετία, στην ΕΚΤ και στις Κεντρικές τράπεζες της Μ. Βρετανίας (Βank of England) και των ΗΠΑ (FED).


Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ιταλία, με 2.451,8 τόνους χρυσού και στην 5η θέση η Γαλλία με 2.435,4 τόνους. Η ΕΚΤ καταλαμβάνει την 12η θέση με 502,1 τόνους, ενώ στην 30η θέση, ήτοι μια θέση παραπάνω από την Ελλάδα, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), με 119,0 τόνους χρυσού.


Τα ανωτέρω στοιχεία αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με αφορμή την ευρεία συζήτηση που έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα, αναφορικά με το τι κερδίζει και τι χάνει η Ελλάδα, μέσω των συμφωνιών που συνάπτει με τους πιστωτές της.


Πόσο εφικτό, πέραν όλων των άλλων που χάνει η Ελλάδα, είναι να χάσει και το χρυσό που διαθέτει; Στην περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά και αποτύχουμε η τρόικα θα μπορεί να ελέγξει και τους 147,5 τόνους χρυσού του ελληνικού κράτους που διατηρεί η Τράπεζα της Ελλάδος; Το ερώτημα αυτό πέραν από ορισμένους Έλληνες πολιτικούς αρχίζει να τίθεται πλέον και στο εξωτερικό.


Αναλυτικότερα, η αξία του χρυσού διαμορφώνεται στα 5,78 δις ευρώ και περιλαμβάνονται επίσης διαθέσιμα της ΤτΕ σε χρυσό διεθνών προδιαγραφών (3.587 χιλιάδες ουγγιές), οι απαιτήσεις της σε χρυσό (986 χιλιάδες ουγγιές) έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίες απορρέουν από τη συμμετοχή της Ελλάδος στο ΔΝΤ (καταβολή από την Τράπεζα στο ΔΝΤ για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου του μεριδίου συμμετοχής του σε χρυσό), καθώς και ο χρυσός και τα χρυσά νομίσματα μη διεθνών προδιαγραφών (169 χιλιάδες ουγγιές).


Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάιο η Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε σε αγορά 1.000 επιπλέον ουγγιών. Η μικρή αύξηση κατά χίλιες ουγγιές που παρατηρείται αφορά αγορές χρυσού (χρυσές λίρες Αγγλίας) στις οποίες προέβη η Τράπεζα από ιδιώτες.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του World Gold Council, τα υπερχρεωμένα κράτη της ευρωπαϊκής περιφέρειας (PIIGS) έχουν στην κατοχή τους συνολικά 3.234 τόνους χρυσού... Αν τα κράτη ακολουθήσουν την τύχη της Ελλάδας, τότε όλος αυτός ο χρυσός θα αποτελέσει λεία των ευρωπαϊκών τραπεζών;
Ο πίνακας του World Gold Council που ακολουθεί, περιλαμβάνει τους 40 μεγαλύτερους κατόχους χρυσού παγκοσμίως:

Δεν υπάρχουν σχόλια: