Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Οριστικοποιείται το ελληνικό πρόγραμμα στο Eurogroup της Πέμπτης - Χωρίς οριστικές αποφάσεις για την ενίσχυση του ESM η Σύνοδος Κορυφής - Γερμανία: Πρώτα το ελληνικό PSI+ και μετά ο ESM

Η οριστικοποίηση των βασικών όρων, λεπτομερειών και παραμέτρων της νέας δανειακής σύμβασης της Ελλάδας και των μέτρων που τη συνοδεύουν αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Eurogroup αύριο Πέμπτη 1 Μαρτίου.



Οπως διαμηνύουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αύριο πιθανότατα οριστικοποιείται το ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο αποφασίστηκε στο προηγούμενο Eurogroup στις Βρυξέλλες.


Στο ίδιο μήκος κύματος και Γερμανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μη συνεισφοράς του ΔΝΤ στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, ενώ αναφέρουν πως πρώτα αναμένεται η έκβαση του ελληνικού PSI+ και μετά οι όποιες αποφάσεις για την ενίσχυση του ESM.


Να σημειωθεί πως το αυριανό Eurogroup θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.


Υπενθυμίζεται πως χθες ο πρόεδρος του Eurogroup, J. C. Juncker σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει επίτροπος στην Αθήνα, αρμόδιος για την ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας.


Στο μεταξύ, δεν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης για το ύψος της δανειοδοτικής ικανότητας του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM), επανέλαβε σε νέες του δηλώσεις ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, W. Schaeuble.


Kατά τον Γερμανό αξιωματούχο, η δύναμη πυρός του μηχανισμού θα τεθεί προς αναθεώρηση εντός του Μαρτίου, αλλά δεν θα ληφθούν αποφάσεις στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.


Παράλληλα, ο Schaeuble επισήμανε πως η γερμανική κυβέρνηση πιέζει τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να καταβάλλουν τη συνεισφορά που τους αναλογεί για τον ESM το συντομότερο δυνατόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: