Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2012

Η σύσκεψη των αρχηγών εξαρτάται απο τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων

Για τις 14.30 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Λουκά Παπαδήμο. Αν έχουν τελειώσει οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.Για τις 14.30 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η κρίσιμη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Λουκά Παπαδήμο και σύμφωνα με τον σχεδιασμό αναμένεται να διακοπεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του Γ. Καρατζαφέρη στη Θεσσαλονίκη και να συνεχιστεί αύριο.Αν όμως οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το μεσημέρι εξετάζεται το ενδεχόμενο η σύσκεψη να γίνει μια και καλή αύριο.


'Οποτε όμως και να γίνει η συνάντηση το δίλημμα είναι ένα: χρεοκοπία ή επώδυνα μέτρα που ζητούν οι δανειστές μας τα οποία θα αλλάξουν τη ζωή των Ελλήνων για πολλά χρόνια.


Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το "Βήμα", ο Γ. Παπανδρέου θα προσέλθει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με “κόκκινες γραμμές” στα θέματα συλλογικών συμβάσεων, των μισθών και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και με αστερίσκους ως προς τις δυνατότητες ελιγμού και στα δύο πεδία της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου θα προσέλθει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τη λογική ότι το νέο μνημόνιο είναι η κρισιμότερη απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί στη χώρα και υπ' αυτήν την έννοια ο ίδιος είναι αποφασισμένος να συναινέσει σε επώδυνες αποφάσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα διαφυλάσσεται ένα στοιχειώδες δίκτυο προστασίας των εργαζομένων και η αποφυγή μετακύλισης των βαρών των τραπεζών στους πολίτες.


Ο πρόεδρος της ΝΔ, Α. Σαμαράς, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να αρνηθεί τη συμφωνία και με τη στάση του να θέσει σε κίνδυνο PSI και το νέο δάνειο, παρά τις έντονες αντιμνημονιακές φωνές στο κόμμα του. "Κόκκινη γραμμή" είναι το μισθολογικό κόστος και οι επικουρικές συντάξεις, ενώ μεγάλο αγκάθι οι έγγραφες δεσμεύσεις.


Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, θα προσέλθει με αρνητική στάση έναντι των απαιτήσεων των πιστωτών. Κατ΄αρχάς αρνείται τη μείωση του 13ου και 14ου μισθού, ενώ αντιπροτείνει την αύξηση του ωραρίου εργασίας κατά μια ώρα. Επίσης είναι αρνητικός στη μείωση των κατώτατων μισθών και θεωρεί ως υφεσιακό μέτρο την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: