Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012

Το Alea Group Holding ζητάει εξηγήσεις και η ISDA αύριο θα αποφανθεί αν το PSI+ συνιστά πιστωτικό γεγονός ή όχι – Κατά παράβαση κανόνων, ακόμη δεν θα υπάρξει credit event αλλά αν ενεργοποιηθούν τα CACs έρχεται πλήρης ανατροπή σκηνικού

Αύριο 29 Φεβρουαρίου στις 7 ώρα Ελλάδος θα αποφασίσει η ISDA (International Swaps and Derivatives Association) για το αν θα αποτελεί πιστωτικό γεγονός το PSI+ μετά από ερώτηση που υποβλήθηκε στην Επιτροπή, από το hedge fund Alea Group Holdings, το οποίο έχει έδρα τις Βερμούδες.

Πιθανότατα, παραβιάζοντας για πολλοστή φορά τις διαδικασίες η ISDA να μην πιστοποιήσει πιστωτικό γεγονός credit event με αφορμή το PSI+ με πρόσχημα ότι τα CACs ναι μεν ετεροχρονισμένα και αναδρομικά εμφανίστηκαν στα ελληνικά ομόλογα παρ΄ ότι δεν περιλαμβάνονταν στην έκδοση τους αλλά όπως ενδεχομένως να αναφέρεται άλλο θέσπιση νόμου και άλλο η εφαρμογή του.
Για την ISDA ακόμη και αν συνεχίσει να εθελοτυφλεί και δεν πιστοποιήσει credit event θα είναι αδύνατο να μην πιστοποιηθεί πιστωτικό γεγονός και δεν πληρωθούν τα CDS αν υπάρξει εφαρμογή των CACs καθώς η διαδικασία από εθελοντική στο PSI+ θα καταστεί υποχρεωτική.
Επίσης προκαλεί απορία τι θα απαντήσει η ISDA όσον αφορά την ειδική μεταχείριση της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών όσον αφορά τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν.
Το Alea Group Holding σε ερώτηση που κατέθεσε χθες στην ISDA που είναι αρμόδια να πιστοποιήσει πότε υφίσταται πιστωτικό γεγονός.
«Η πρόταση της ελληνικής Βουλής που εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, και περιλαμβάνει την αναδρομική ψήφιση της ρήτρας συλλογικής δράσης (CACs), σε συνδυασμό με το haircut ύψους 53,5%, παραβιάζει τον όρο 4,7 του 2003 ISDA Credit Derivatives Definitions, περί πιστωτικού γεγονότος;»
Με βάση τα παραπάνω υπήρξαν 2 ερωτήματα:
1)η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες επωφελήθηκαν από την αλλαγή της κατάταξης των κατά προτεραιότητα πληρωμών, ως αποτέλεσμα της κίνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας να τους προσφέρει αποκλειστικά τη δυνατότητα να ανταλλάξουν τα ομόλογα που κατείχαν πριν την ψήφιση των CACs, με αποτέλεσμα να αφήσουν τους υπόλοιπους ομολογιούχους με μη εξασφαλισμένο χρέος στα χέρια τους
2)η ανακοίνωση αυτή προκύπτει άμεσα ή έμμεσα από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής Δημοκρατίας;
Το Alea Group Holdings. Το πλειοψηφικό πακέτο του Alea ανήκει στο Fortress Investment Group, με την έδρα του να βρίσκεται στις Βερμούδες. Δραστηριοποιείται στην Ευρώπη, στα ΗΠΑ, ενώ έχει γραφεία στο Τορόντο και στην Ελβετία.

Στα δικαστήρια η Ελλάδα από Hedge Funds


Δεν είναι τυχαίο ότι σε ένα ριψοκίνδυνο παιχνίδι μεταξύ ελληνικών ομολόγων και CDS επιδίδονται τελευταία τα hedge funds, βρίσκοντας ευκαιρία να πολλαπλασιάσουν τα κεφάλαια τους μέχρι το Μάρτιο, την κρίσιμη δηλαδή ημερομηνία που θα πρέπει να πληρωθεί το ελληνικό ομόλογο ύψους 14,43 δισ. ευρώ και μαζί με τα κουπόνια 15,05 δις ευρώ.
Ορισμένα hedge funds αν δεν δικαιωθούν από την ISDA σχεδιάζουν να προσφύγουν στα δικαστήρια κατά της Ελλάδος.
Το York Capital Management, του James G. Dinan, το οποίο διαχειρίζεται πάνω από 14 δισ. δολάρια κεφάλαια, αναμένει άμεσα την πληρωμή των ελληνικών CDS, εκτίμηση την οποία έχει συνδέσει με τις προειδοποιήσεις του οίκου Standard & Poor’s περί επικείμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, το York Capital χτίζει σημαντικές θέσεις τόσο σε ελληνικά ομόλογα όσο και στα ασφάλιστρα τους τα CDS.
Τα hedge funds που διατηρούν θέσεις στα ελληνικά ομόλογα είναι μεταξύ άλλων….
-Saba Capital Management: Διαθέτει κεφάλαια ύψους 5 δισ. ευρώ. Ιδρυτής είναι ο trader της Deutsche Bank, Boaz Weinstein. Διαθέτει ομόλογα λήξεως τέλη του 2012 ή αρχές 2013
-CapeView Capital LLP: Ιδρυτής Theo Phanos (επίσης ιδρυτής της Trafalgar Asset Managers Ltd. Founder)
-Och-Ziff Capital Management: Διαθέτει κεφάλαια ύψους 28 δισ. δολ. Ιδρυτής Daniel S. Och.
- York Capital: Διαθέτει κεφάλαια ύψους 14 δισ. δολ. Συμμετοχή της Credit Suisse
- Vega Asset Management: Ιδρυτής Banco Santander και Greylock Asset Management (αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση).
Τι υποστηρίζει το Greylock Capital Management
Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μοιάζει να ακολουθεί τα βήματα της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας που βίωσε η Αργεντινή το 2002, δήλωσε πρόσφατα ο Hans Humes, ανώτατο στέλεχος του hedge fund Greylock Capital Management.
Ποια είναι τα μέλη της ISDA Ευρώπης που θα αξιολογήσουν αν υπάρχει πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα


Voting Dealers

Bank of America / Merrill Lynch
Barclays
BNP Paribas
Credit Suisse
Deutsche Bank
Goldman Sachs
JPMorgan Chase Bank,
Morgan Stanley
Société Générale
UBS
Consultative Dealers
CitibankThe Royal
Bank of Scotland
Voting Non-dealers
BlackRock (Third Term Non-dealer)
BlueMountain Capital (Second Term Non-dealer)
Citadel Investment Group, LLC (First Term Non-dealer)
DE Shaw Group (First Term Non-dealer)
Rabobank International (Second Term Non-dealer)
Determinations Committee Decision

Δεν υπάρχουν σχόλια: