Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2012

Βενιζέλος: Μέχρι αύριο το βράδυ θα κλείσουν PSI και συμφωνία με την Τρόικα - Συμφωνήσαμε για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών - Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup

Μέχρι αύριο το βράδυ θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαπραγματεύσεις για να είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Ευ. Βενιζέλος μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και κατά τη μετάβαση του στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό και τον εκπρόσωπο των τραπεζιτών (IIF) Τ. Νταλάρα.Σύμφωνα με τον Βενιζέλο αναμένεται η κατάθεση της δημόσιας πρότασης για το PSI καθώς και η οριστικοποίηση των μεταρρυθμίσεων με την Τρόικα. Οι τελικές αποφάσεις για όλα τα ζητήματα θα ληφθούν στην αυριανή σύσκεψη των αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση και, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ο κ. Βενιζέλος "τώρα είναι η ώρα των δεσμεύσεων".


Πρέπει να πραγματοποιηθούν οι ενέργειες που θα μας κρατήσουν στο πρόγραμμα. Υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά εχουμε συμφωνήσει στον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος. Ο Βενιζέλος ανέφερε ότι βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού, με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται σε λεπτό σημείο. Υπάρχει μεγάλη πίεση από τη Τρόικα και τα μέλη της Ευρωζώνης στο ελληνικό ζήτημα. Ο κ. Βενιζέλος έκανε γνωστό ότι υπάρχουν "ανοιχτά δύο μεγάλα ζητήματα" που είναι οι εργασιακές σχέσεις και ειδικότερα οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν.


Η απόσταση που χωρίζει την επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών από ένα αδιέξοδο που μπορεί να είναι και τυχαίο, ή να οφείλεται σε παρεξήγηση, είναι πάρα πολύ μικρή. Η γραμμή είναι πάρα πολύ λεπτή. Βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Διεξάγουμε, με επίκεντρο εδώ το Υπουργείο των Οικονομικών, μια πάρα πολύ σκληρή και λεπτή διαπραγμάτευση.


Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι "ήδη, έχουμε καταφέρει πολλά πράγματα, έχουμε ουσιαστικά συμφωνήσει σε ζητήματα, όπως ο τρόπος επανακεφαλαιοποίησης και αναδιοργάνωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, πολλές θεσμικές μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, με κορυφαίο και χαρακτηριστικό παράδειγμα την ανάγκη να υπάρξει επιτέλους στη χώρα μας ένας αποτελεσματικός μηχανισμός παρακολούθησης και συμπίεσης των τιμών, ιδίως των τιμών που συγκροτούν το καλάθι του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού.


Ανοιχτά είναι δύο μεγάλα ζητήματα, που συνδέονται μεταξύ τους: οι εργασιακές σχέσεις και άρα οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα και τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να είμαστε απολύτως εντός στόχου το 2012, με δεδομένο ότι έχουμε καταγράψει ένα καλό αποτέλεσμα, εντός σχεδόν των προγνώσεών μας, ως προς τον δημοσιονομικό στόχο του 2011. Εδώ, έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε πάρα πολύ το πεδίο της διαπραγμάτευσης. Αλλά, υπάρχουν ακόμα ανοιχτά θέματα και πρέπει να οριστικοποιηθεί το σχήμα.


Πηγαίνω τώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να ενημερώσω αναλυτικά τον Πρωθυπουργό για το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε, για τα όσα συζητήθηκαν στο Eurogroup και για το πνεύμα και την ατμόσφαιρα των συζητήσεων με τους θεσμικούς μας εταίρους και με τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Είναι πάρα πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί αργότερα συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της τρόικας, γιατί πλέον βρισκόμαστε στα σημεία εκείνα, επί των οποίων πρέπει να αποφασίσουν και να δεσμευτούν οι πολιτικές δυνάμεις και άρα οι αρχηγοί των τριών κομμάτων που μετέχουν στην Κυβέρνηση και την στηρίζουν.


Είναι η ώρα των δεσμεύσεων. Πρέπει, όχι απλώς να αναληφθούν δεσμεύσεις, αλλά να πραγματοποιηθούν όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να μπορέσουμε να τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα, να κάνουμε τη δημόσια προσφορά για το PSI και να πάρουμε τα πολύτιμα χρήματα της πρώτης μεγάλης δόσης του νέου προγράμματος, όχι μόνο για το PSI, όχι μόνο για τη στήριξη των τραπεζών, αλλά και για να αναπνεύσει η αγορά από πλευράς ρευστότητας.


Η στιγμή είναι πάρα πολύ κρίσιμη. Πρέπει όλα να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι αύριο το βράδυ. Πρέπει να έχουν κλείσει όλα τα θέματα, να έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις, να έχουν κινηθεί διαδικασίες, ώστε να μπορούμε να είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος, με δεδομένες τις λήξεις ομολόγων του Μαρτίου".


Ολοκληρώθηκε, χωρίς δηλώσεις, η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup - Ενημερώθηκαν οι Υπουργοί της ευρωζώνης για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και τους τραπεζίτες - Νέο ραντεβού την Τετάρτη - Συνάντηση Βενιζέλου


Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) για την Ελλάδα, η οποία υποκατέστησε τη συνεδρίαση που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα. Δεν έχει εκδωθεί κάποια επίσημη ανακοίνωση για το τι συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη, αλλά διαρροές κάνουν λόγο για ενημέρωση των Υπουργών σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης και της Τρόικα. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν από κοντά την Τετάρτη, όταν και θα υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα από τις διαπραγματεύσεις.


Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, για τις έως τώρα διαπραγματεύσεις με την τρόικα σχετικά με το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση, καθώς και το "κούρεμα" του δημοσίου χρέους και την, συνακόλουθη, ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (PSI).


Ο υπουργός αναμένεται να μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα μετάσχει σε σύσκεψη για το PSI, με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, και τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: