Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Από τη στήλη «ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ» των
«ΝΕΩΝ» σελ. 5 :

Εκλογολογία και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στο ΦΕΚ 114, που κυκλοφόρησε χθες, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών καθορίζονται οι χώροι που διατίθενται στα κόμματα κατά την προεκλογική περίοδο. Σύμπτωση; Ούτως ή άλλως, προεδρικό διάταγμα υπαγορεύει να γίνεται ανά διετία η σχετική ρύθμιση. Αλλά η απόφαση Προκόπη δεν πέρασε απαρατήρητη.

Από την πρώτη σελίδα της
«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» με τίτλο :
«ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ- Δημοκρατία και νόμος»
Η Δημοκρατία έχει χώρο για όσους θέλουν να διαμαρτυρηθούν. Αρκεί να το πράττουν μέσα στο πλαίσιο των νόμων της ελληνικής πολιτείας. Η «Κ» είχε επισημάνει εγκαίρως πόσο επικίνδυνο είναι το φαινόμενο των ακραίων και βίαιων εκδηλώσεων από την πλευρά διαφόρων ομάδων, ειδικά όταν κυβερνητικά στελέχη σπεύδουν να ενδώσουν σε κάθε τέτοια μορφή πίεσης. Οι χθεσινές σκηνές στο λιμάνι του Πειραιά αλά και σε άλλες πόλεις, η ομηρία κρατικών λειτουργών από διαδηλωτές, δείχνουν πως υπάρχει μια κατρακύλα σε εικόνες και συμπεριφορές που αξίζουν μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες.

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ» της
«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» σελ. 8 με τίτλο :
«Οι πράσινοι κύκλοι…»
Στην εποχή των «κύκλων» έχει εισέλθει το ΠΑΣΟΚ. Και το στοίχημα του Γιώργου Παπανδρέου είναι, να το σχήμα αυτό θα καλύψει τα πολιτικά και προγραμματικά κενά του ΠΑΣΟΚ. Αν ο στόχος του επιτευχθεί, θα μπορέσει να πει κάποια στιγμή… «μη μου τους κύκλους τάραττε». Διαφορετικά, η ζωή του ΠΑΣΟΚ κύκλους θα κάνει πάλι. Πάντως, οι έξι επιτελικοί κύκλοι ήδη έπιασαν δουλειά. Χθες συνεδρίασε επί τρεις ώρες ο κύκλος της Οικονομίας και η είδηση είναι ότι το κλίμα ήταν καλό και δεν…διαφώνησαν οι Λούκα Κατσέλη και ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης. Σήμερα θα συνεδριάσουν διαδοχικά, πάλι υπό τον Παπανδρέου, ο κύκλος για την κοινωνική πολιτική και ο κύκλος για τον πολίτη, το κράτος και την αυτοδιοίκηση. Για όσους έχουν απορίες γιατί ο Γιώργος έφτιαξε «κύκλους», την απάντηση έδωσε χθες ο ίδιος. Είπε ότι με αυτούς γίνεται ενιαίος ο πολιτικός λόγος του κόμματος, συντονίζεται καλύτερα η αντιπολιτευτική δράση, ενώ οι «κύκλοι» θα έχουν τη δυνατότητα να χαράξουν τις προτεραιότητες του κόμματος και να αποφασίσουν τις θέσεις τους στα μεγάλα θέματα. Ουσιαστικά, αναγνώρισε ότι μέχρι τώρα υπήρχαν πολλά βιολιά, που δεν έπαιζαν τον ίδιο σκοπό κι άλλα τόσα που ήθελαν να γίνουν πρώτα, π.χ. στον τομέα της Οικονομίας. Με αποτέλεσμα η «γραμμή» κάπου να χάνεται ή, πολλές φορές, και να μη χαράσσεται.

Από τη στήλη «ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ» του
«ΕΘΝΟΥΣ» σελ. 10 με τίτλο :
«Κοστούμια και…πιτζάμες»
Πολύς λόγος γίνεται για τα ….κοστούμια που ράβουν ορισμένοι στο ΠΑΣΟΚ, βλέποντας στα όνειρά τους υπουργικά και κρατικά γραφεία. «Όχι μόνο κοστούμια! Σε όλους τους χώρους υπάρχουν κάποιοι που πηγαίνουν το βράδυ στο κρεβάτι τους κορδωμένοι και φορώντας πιτζάμες με μανικετόκουμπα!», δήλωσε χθες ο Χρ .Βερελής. Προφανώς θα έχουν δει πολλά τα μάτια του…

Από την 1η σελίδα του
«ΒΗΜΑΤΟΣ» με τίτλο :
«Με άδεια χέρια έφυγε η ΓΣΕΕ από το Μαξίμου»
Για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στο τέλος Φεβρουαρίου προετοιμάζονται τα συνδικάτα, μετά τη χθεσινή άκαρπη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, από τον οποίο ζήτησαν επαναπροσανατολισμό της οικονομικής πολιτικής, ενίσχυση των εισοδημάτων και προστασία των εργαζομένων από μαζικές απολύσεις. Ο Πρωθυπουργός άκουσε το προεδρείο της ΓΣΕΕ , συνέστησε αυτοσυγκράτηση στις διεκδικήσεις τους χωρίς να δεσμευθεί για οποιαδήποτε απόφαση…

Από την τελευταία σελιδα της
«ΑΥΡΙΑΝΗΣ» με τίτλο :
«Πρωτοβουλίες ανθρωπιάς»
Οι πρωτοβουλίες ανθρωπιάς του Δημήτρη Σιούφα προκαλούν αίσθηση. Ο Πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε αυτό που είχε κάνει πέρσι. Το χρηματικό ποσόν που διατίθετο τα τελευταία χρόνια για ευχετήριες κάρτες θα δοθεί στα παιδιά που έχουν ανάγκη. Και συγκεκριμένα στην παιδόπολη «Αγία Βαρβάρα» στο πρώην Ιωσηφόγλειο της Νέας Σμύρνης, όπου διαμένουν 30 μικρά κορίτσια. Τα παιδιά, που δεν έχουν οικογενειακό περιβάλλον και βρίσκουν καταφύγιο και φροντίδα στο φιλόξενο Ίδρυμα ξέρουν πως αυτή η κίνηση του Προέδρου έχει έμπρακτη αξία μαζί με τις ευχές της Βουλής. Είναι η καλύτερη ευχή στη χρονιά που διανύουμε για τη στήριξη των παιδιών που έχουν ανάγκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: