Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Εξοικονόμηση ενέργειας

Με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Ζώης με απόφαση που υπέγραψε, ζητά από τις υπόχρεες Υπηρεσίες να προχωρήσουν στην υποβολή των σχετικών εκθέσεων με τα στοιχεία που αφορούν την εφαρμογή των μέτρων, στη Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, προκειμένου να αξιολογηθούν.
Οι Υπηρεσίες οφείλουν, αφενός να ορίσουν άμεσα ενεργειακό υπεύθυνο και αφετέρου, να καταρτίσουν και να εφαρμόσουν οργανωμένο πρόγραμμα δράσης, με συγκεκριμένες ενέργειες και χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους. Στην εγκύκλιο επισημαίνεται μάλιστα ότι, σύμφωνα με το άρθρο 10 της αριθ. Δ6/Β/14826/17.6.2008 (ΦΕΚ 1122/Β/2008) Κοινής Υπουργικής Απόφασης, μεταξύ των αρμοδιοτήτων του ενεργειακού υπευθύνου, είναι και η υποβολή σε ετήσια βάση, (μέχρι 31 Μαρτίου εκάστου έτους) σχετικής έκθεσης στη Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, προς αξιολόγηση των ληφθέντων μέτρων.
Επιπλέον, δεδομένου ότι το θέμα της ενεργειακής απόδοσης και της εξοικονόμησης ενέργειας, είναι ιδιαίτερα τεχνικό και εξαιρετικά σημαντικό και επίκαιρο, κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία των υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, για τη διενέργεια ημερίδων ενημέρωσης, ενεργοποίησης και ευαισθητοποίησης των ενεργειακών υπευθύνων, καθώς και των υπαλλήλων των αρμοδίων υπηρεσιών.
Τα μέτρα
Ειδικότερα τα μέτρα αφορούν τον ορισμό του ενεργειακού υπευθύνου για το κτίριο, ή τα κτίρια του φορέα τους, καθώς και τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν λάβει για το κτίριο, ή τα κτίρια της υπηρεσίας τους, σε εφαρμογή της απόφασης.
Υπενθυμίζεται ότι τα Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθιερώθηκαν με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα με την αριθ. ΔΙΑΔΠ/Φ9/2.1/22788/22-8-2008 εγκύκλιο, ζητήθηκε από τα υπουργεία, τις Γενικές και Ειδικές Γραμματείες των Υπουργείων, τις Περιφέρειες και τις Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές, να αποστείλουν μέχρι τις 30.09.2008, τα στοιχεία που αφορούν στην εφαρμογή των μέτρων, που καθιερώθηκαν με την Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Στοιχεία και συμπεράσματα
Από την επεξεργασία των συγκεντρωθέντων στοιχείων, προκύπτουν ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις. Όπως για παράδειγμα, ότι ο αριθμός των φορέων που ανταποκρίθηκε στην εγκύκλιο, είναι εξαιρετικά μικρός. Συνεπώς, τα διαθέσιμα στοιχεία για την εξαγωγή συμπερασμάτων είναι ελάχιστα και μη ασφαλή. Οι Υπηρεσίες στην πλειονότητά τους, όρισαν ως ενεργειακούς υπεύθυνους υπαλλήλους του κλάδου ΠΕ Μηχανικών, σύμφωνα με το άρθρο 9 της ανωτέρω απόφασης και μόνο στις περιπτώσεις που δεν υπήρχαν στην υπηρεσία Μηχανικοί, ορίσθηκαν υπάλληλοι Διοικητικών Κλάδων.
Η συμμόρφωση των φορέων με τα μέτρα της ανωτέρω απόφασης, είναι περιορισμένη, ίσως λόγω χρονικής συγκυρίας, (στενά χρονικά περιθώρια που είχαν ταχθεί και αδυναμία διάθεσης πιστώσεων, για την εφαρμογή των προβλεπομένων μέτρων), καθόσον η απόφαση κοινοποιήθηκε στις δημόσιες υπηρεσίες, στο μέσον του οικονομικού έτους (24-6-2008)).
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, όσες υπηρεσίες ανταποκρίθηκαν στις οδηγίες της εγκυκλίου, υιοθέτησαν εύκολα μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας, επειδή δεν είχαν μεγάλο οικονομικό κόστος, ή αποτελούν συνήθη πρακτική π.χ. προληπτική συντήρηση κλιματιστικών εγκαταστάσεων και αντικατάσταση λαμπτήρων φωτισμού. Τα μέτρα που έχουν πιο τεχνικό χαρακτήρα, δεν φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη απήχηση στις Υπηρεσίες.
Οι κεντρικές υπηρεσίες ωστόσο, δεν απέστειλαν στοιχεία για τις αποκεντρωμένες Υπηρεσίες τους, ή τους φορείς που εποπτεύουν.Το ενθαρρυντικό είναι πάντως, η διάθεση συμμόρφωσης από μικρότερους φορείς, (π.χ. μικροί Δήμοι ή εποπτευόμενοι φορείς), παρά τη δυσκολία που υπάρχει, αναφορικά με την αντιμετώπιση του κόστους, ή ακόμα και με τη συμμόρφωση των ιδιοκτητών, στις περιπτώσεις που το κτί

Δεν υπάρχουν σχόλια: