Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Από τη στήλη «ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ» των
«ΝΕΩΝ» σελ. 5 με τίτλο :
« «Αν δεν συμφωνείς, βγες έξω…»»
Στο πλαίσιο της πολιτικής αναβάθμισης της Καρδίτσας, την οποία απεργάζεται το αόρατο χέρι του Δημήτρη Σιούφα, πραγματοποιήθηκε χθες πολιτικό μνημόσυνο του στρατηγού Πλαστήρα στην Ολομέλεια. Ωστόσο, κάποιες πτυχές της νεώτερης ελληνικής Ιστορίας, εξακολουθούν να διχάζουν. Μιλούσε ο Σπύρος Χαλβατζής του ΚΚΕ. Και αναφερόταν στις «ιστορικές ευθύνες του Πλαστήρα στην υπόθεση Μπελογιάννη». Αντιλαμβανόμενος τον Άδωνι Γεωργιάδη του ΛΑΟΣ που σχολίαζε, ο Χαλβατζής γύρισε και τον κατακεραύνωσε: «Να σταματήσεις να γελάς και να χλευάζεις. Αν δεν συμφωνείς να βγεις έξω…». Ο Άδωνις το έπαιξε καθωσπρέπει. «Σας ακούω με προσοχή «, είπε. Αλλά ο Χαλβατζής επέμενε. «Είσαι απαράδεκτος. Να μάθεις να συμπεριφέρεσαι!», του είπε. Κάπου εκεί παρενέβη ο Σιούφας για να κατευνάσει τα πνεύματα…….

Από την πρώτη σελίδα της
«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» με τίτλο :
«Πλαφόν σε μπόνους»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες την επιβολή ανωτάτου ορίου στις απολαβές και αποζημιώσεις στελεχών επιχειρήσεων, οι οποίες λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση. Όταν αυτά συμβαίνουν πέραν του Ατλαντικού, είναι απορίας άξιον γιατί να μην ισχύσουν και στην Ελλάδα. Το απελθόν οικονομικό επιτελείο δεν φρόντισε για κάτι τέτοιο όταν διαπραγματεύθηκε το πακέτο των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τις τράπεζες. Μήπως, τώρα, που ένα νέο επιτελείο έχει την ευθύνη της οικονομικής πολιτικής, ήλθε η ώρα να επιβληθούν περιορισμοί στα μπόνους, τις απολαβές και τα μερίσματα ενόσω οι τράπεζες επιδοτούνται από το κράτος;

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ» της
«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» σελ. 8 με τίτλο :
«Άλλη «κάθοδος»»
Μετά την απόβαση των Κρητών αγροτών στον Πειραιά και τη…λεβέντικη παράταξη των ΜΑΤ από τον Μαρκογιαννάκη, σήμερα έχουμε την κάθοδο στην Αθήνα των εργαζομένων από τα Ενωμένα Κλωστήρια. Με αφετηρία τις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας (Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Νάουσα), αλλά και τα κοντινά Οινόφυτα, σχεδόν 1.500 άτομα της λεηλατημένης περιφέρειας κατεβαίνουν στην πρωτεύουσα για να μείνουν μέχρι να πάρουν τα δεδουλευμένα ενός χρόνου και να γυρίσουν στα σπίτια τους με την ελπίδα για τις οικογένειές τους. Τουλάχιστον σήμερα, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ας κρατήσει την Αστυνομία σε…απόσταση, συνήθεια εξάλλου που τηρεί έναντι των Βορείων, σε αντιδιαστολή με τους Νότιους. Διαφορετικά, εκεί που σ τις προηγούμενες αναμετρήσεις έκανε «παρέλαση» ο Κ. Καραμανλής, τώρα οι ψηφοφόροι θα κρεμάσουν…νταούλια στη Ν. Δ.

Από τη στήλη «ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ» του
«ΕΘΝΟΥΣ» σελ. 10 με τίτλο :
«Προκλήσεις με…κανόνες»
Ενδιαφέρουσα έως σχεδόν…ύποπτη είναι η είδηση που διαβάσαμε στην αγγλική έκδοση της «Χουριέτ», ότι η Άγκυρα προτίθεται να προτείνει την καθιέρωση στο πλαίσιο και του ΝΑΤΟ «κανόνων εμπλοκής» που θα αποτρέψουν τις αερομαχίες στο Αιγαίο! Αυτό μάλιστα, το πλαίσιο κανόνων εμπλοκής και συμπεριφοράς, που ουσιαστικά θα…απελευθερώνει την είσοδο – έξοδο και την κυκλοφορία τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, τίθεται ως προϋπόθεση για να δεχτεί, όπως διαβάζουμε, η Τουρκία να παραπεμφθούν στη διεθνή διαιτησία και στη Χάγη τόσο το επεισόδιο νοτίως της Καρπάθου όσο και άλλα παρόμοια επεισόδια…

Από την πρώτη σελίδα του
«ΒΗΜΑΤΟΣ» με τίτλο :
«Ομπάμα: Λιγότερα πυρηνικά»
Τη δραστική και αμοιβαία μείωση των πυρηνικών κεφαλών ΗΠΑ και Ρωσίας κατά 80% ετοιμάζεται να προτείνει στο Κρεμλίνο ο νέος αμερικανός πρόεδρος. Σε αντάλλαγμα προτίθεται να εγκαταλείψει την (πανάκριβη σε εποχή κρίσης, «ακανθώδη» πολιτικά και αμφίβολης αποτελεσματικότητας) «αντιπυραυλική ασπίδα» του προκατόχου του, προέδρου Μπους…..

Από την τελευταία σελίδα της
«ΑΥΡΙΑΝΗΣ» με τίτλο :
«Γλίτωσαν 70 εκατ. ευρώ από φάρμακα υψηλού κόστους»
Σημαντική εξοικονόμηση τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ ετησίως επιτυγχάνεται για όλα τα ταμεία αλλά και για τους ασφαλισμένους από τη νέα νοσοκομειακή λίστα φαρμάκων υψηλού κόστους, η οποία κυκλοφόρησε πρόσφατα από τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Περιλαμβάνει 87 φάρμακα τα οποία θα πληρώνονται από τα ταμεία σε Νοσοκομειακή Τιμή, με αποτέλεσμα αυτή τη σημαντική εξοικονόμηση. Παράλληλα χορηγούνται φάρμακα χωρίς συμμετοχή του ασθενή. Την λίστα αυτή, η οποία δεν έχει ανανεωθεί εδώ και 5 χρόνια συνέταξε το Υπουργείο Υγείας. Επιτέλους, κάποιες ενέργειες μείωσης της δαπάνης σε τέτοιες δύσκολες εποχές για τα ταμεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: