Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

ΣΤΟΠ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΑΠΟ Ε.Ε.

«Στοπ» στην κοινοτική χρηματοδότηση του Οδικού Άξονα Χ, όσο τα Σκόπια συνεχίζουν να προκαλούν

Με παρέμβασή του στην έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ.Μαργαρίτης Σχοινάς, έθεσε θέμα συνέχισης της κοινοτικής χρηματοδότησης του Οδικού Άξονα Χ μετά την προκλητική ενέργεια της κυβέρνησης των Σκοπίων, να τον μετονομάσει σε "Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδών".
Στην παρέμβασή του ο κ. Σχοινάς τόνισε:
"Δεν νοείται η κυβέρνηση των Σκοπίων να υποβάλλει αίτημα κοινοτικής χρηματοδότησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το συγκεκριμένο έργο και μόλις δύο μήνες μετά, να προχωρεί στην σκανδαλώδη μετονομασία του, με απόφαση μάλιστα που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της χώρας.
Αυτή η πρόκληση έρχεται να προστεθεί σε νέες παρόμοιες παράλογες κινήσεις μετονομασίας σταδίου σε "Φίλιππος Β' ο Μακεδών"" και προβολή κυβερνητικών τηλεοπτικών μηνυμάτων σε εθνικά και διεθνή δίκτυα με προκλητική χρήση του συμβόλου του "Ήλιου της Βεργίνας". Αυτές οι κινήσεις παραβιάζουν κατάφωρα την Ενδιάμεση Συμφωνία που προβλέπει ρητά την αποφυγή κυβερνητικής προπαγάνδας και τη χρήση συμβόλων που συμβάλλουν στη δημιουργία μίσους, εχθρότητας και βίας.
Χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να απαλλαγούν τα Βαλκάνια από άκοπους και στείρους εθνικισμούς που δεν συνάδουν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα συμπεριφορών και αξιών".
Καταλήγοντας ο κ. Σχοινάς ζήτησε επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνδέσει το αίτημα κοινοτικής χρηματοδότησης του Οδικού Άξονα Χ με την άρση της σκανδαλώδους μετονομασίας του. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, συνέχισε, δεν πρέπει να επιτρέψει τα χρήματα του ευρωπαίου φορολογούμενου να χρησιμοποιηθούν άμεσα ή έμμεσα για την ενίσχυση εθνικιστικών συμπεριφορών και τακτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: