Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ




Σε σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας χθές συζητήθηκαν αλλαγές για τις Πανελλαδικές εξετάσεις με στελέχη του Υπουργείου.

Αναφέρθηκαν πολλά θέματα μεταξύ των οποίων και το ενδεχόμενο της αύξησης του αριθμού των εισακτέων. Πάντα το ζήτημα αυτό προκαλούσε το ενδιαφέρον από την πλευρά των υποψηφίων και των οικογενειών τους.

Όμως θεωρούμε λάθος η αντίληψη που επικρατεί σε όλη την αντιμετώπιση των θεμάτων της παιδείας.

Δεν ξεκινούμε τις μεταρρυθμίσεις με τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Όλα τα συστήματα που εφαρμόστηκαν είχαν ως κεντρικό άξονα την εισαγωγή στις σχολές που είχαν πάντα πολιτικό περιεχόμενο για τις κυβερνήσεις.

Έτσι και τώρα ο νέος υπουργός κάνει και πάλι το΄ίδιο λάθος.

Μια δεύτερη παρατήρηση που πρέπει να κάνουμε είναι οτι οι συζητήσεις και οι αποφάσεις λαμβάνονται από ανθρώπους που βρίσκοντα σ' ένα γραφείο και δεν έχουν καμμιά σχέση με την μάχιμη εκπαίδευση. Κανείς εν ενεργεία εκπαιδευτικός δεν συμμετέχει σε επιτροπές του Υπουργείου και αν συμμετέχει κάποιος θα έχει πολύ καιρό να πιάσει κιμωλία στα χέρια του.

Τρίτη παρατήρηση που μπορούμε να κάνουμε είναι οτι ο αριθμός των εισακτέων αν είναι το κυρίαρχο ζήτημα τότε το θέμα της μεταρρύθμισης έχει απόλυτα πολιτικό περιεχόμενο, δηλαδή γίνεται για τη δημιουργία εντυπώσεων και μόνο.

Εμείς κάναμε μια γρήγορη παρέμαβση στα γενόμενα στο Υπουργείο χθές και που αποφάσισε τα ακόλουθα που αφορούν τις εξετάσεις:



1. Οι Πανελλαδικές εξετάσεις κατόχων β κύκλου ημερησίων ΤΕΕ (μόνο για τους αποφοίτους) θα διενεργηθούν το πρώτο δεκαπενθήμερο του μηνός Μαϊου, δηλαδή έναν μήνα νωρίτερα συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές.


2. Οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τα γραπτά δοκίμια των Πανελλαδικών εξετάσεων.


3. Αυξάνονται (από 13 σε 18) τα μέλη των Βαθμολογικών Κέντρων (ΒΚ), τα οποία συντονίζουν και εποπτεύουν τη διαδικασία βαθμολόγησης - αναβαθμολόγησης των γραπτών δοκιμίων.


4. Απαγορεύεται να σημειώνει ο Α βαθμολογητής πάνω στο γραπτό δοκίμιο λάθη ή ελλείψεις, ώστε ο Β βαθμολογητής κατά τη βαθμολόγηση να το αξιολογεί ανεπηρέαστος.


5. Μειώνεται κατά 10 μονάδες (από 50 γίνεται 40) στην εκατοντάβαθμη κλίμακα η βαρύτητα της παραγωγής κειμένου στο μάθημα της «Νεοελληνικής Γλώσσας» και αυξάνεται αντίστοιχα η βαρύτητα των ασκήσεων (από 25 γίνεται 35), με στόχο τον περιορισμό της υποκειμενικής βαθμολόγησης στο συγκεκριμένο μάθημα.


6. Προσαρμόστηκαν οι διατάξεις του ΠΔ για την προφορική εξέταση των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με βάση τον νέο ν. 3699/2008 της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.


7. Γίνεται αποσυμφόρηση των ΒΚ από τους προφορικά εξεταζόμενους υποψηφίους με τη θέσπιση ανώτατου ορίου εξεταζομένων (80 υποψηφίους ανά ΒΚ) και τη λειτουργία ειδικών εξεταστικών κέντρων σε πρωτεύουσες των νομών ή εκπαιδευτικών περιφερειών.


8. Θα γίνεται ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις (1-20 Φεβρουαρίου) με έγκαιρη δήλωση όλων των εξεταζόμενων μαθημάτων (Γενικής Παιδείας - Αρχές Οικονομικής Θεωρίας - Ειδικά Μαθήματα κ.λπ.) για την καλύτερη οργάνωση των εξετάσεων.


9. Τα Μηχανογραφικά Δελτία που υποβάλλουν οι υποψήφιοι (απόφοιτοι Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων) το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου θα τους γνωστοποιηθούν φέτος για πρώτη φορά, μέσω Διαδικτύου, εντός του μηνός Μαρτίου.Τα Μηχανογραφικά Δελτία για τους κατόχους β κύκλου ΤΕΕ και τους τελειοφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων, που κατατίθενται στο λύκειο περίπου το δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου, θα γνωστοποιηθούν στους υποψηφίους, μέσω Διαδικτύου, εντός του μηνός Φεβρουαρίου.


10. Για τις εξετάσεις που θα διεξαχθούν από το 2010 και έπειτα θα αναγράφεται στο γραπτό η αναλυτική βαθμολογία για κάθε ερώτημα, σύμφωνα με τις οδηγίες της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων.Με τον τρόπο αυτό θα αποφεύγονται τυχόν λάθη κατά την άθροιση των επιμέρους βαθμών και ο υποψήφιος, βλέποντας στο λύκειό του το απόκομμα του γραπτού του, θα ενημερώνεται για την αναλυτική βαθμολογία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: