Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Έρχεται στο φώς η αλήθεια για το μολυσμένο με διοξίνες χοιρινό ιρλανδικό κρέας




Σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει η Επιτροπή, ''περίπου 20.000 τόνοι πιθανώς μολυσμένου χοιρινού κρέατος ή προϊόντων αυτού, έχουν διατεθεί στο εμπόριο από την Ιρλανδία σε 14 κράτη μέλη καθώς και σε 9 χώρες εκτός ΕΕ". Αυτή είναι η ετεροχρονισμένη απάντηση που έδωσε η Κομισιόν, στον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλη Αγγελάκα, για το πρόσφατο διατροφικό σκάνδαλο που ξέσπασε στην Ευρώπη, αναφορικά με το μολυσμένο με διοξίνες χοιρινό κρέας ιρλανδικής καταγωγής. Επιπλέον η αρμόδια Επίτροπος της ΕΕ σε θέματα υγείας κα Ανδρούλα Βασιλείου, σπεύδει να τονίσει στην απάντησή της ότι μάλλον κάτω από το 7% της ποσότητας του πιθανώς μολυσμένου χοιρινού κρέατος και των προϊόντων χοιρινού κρέατος περιέχει επίπεδα διοξινών πάνω από τα αυστηρά ανώτατα επίπεδα για την ΕΕ.
Η Επίτροπος επισημαίνει ότι η μόλυνση, σύμφωνα πάντα με τις έρευνες των ιρλανδικών αρχών, οφείλεται στην απευθείας διαδικασία θέρμανσης και αποξήρανσης θρυμμάτων και υπολειμμάτων αρτοποιΐας που χρησιμοποιήθηκαν ως ζωοτροφές. Παρόλα αυτά όμως τονίζει ότι η αντίδραση του μηχανισμού της ΕΕ ήταν άμεση, καθώς προκειμένου να εξασφαλιστεί μια εναρμονισμένη ενιαία προσέγγιση που θα εφαρμοστεί σε όλη την ΕΕ συμφωνήθηκαν κατευθυντήριες γραμμές με σκοπό τη διαχείριση αυτού του περιστατικού. Επιπλέον, εφόσον δεν ήταν δυνατή η ανίχνευση του μολυσμένου κρέατος, οι ιρλανδικές αρχές αποφάσισαν, να ανακληθεί προληπτικά από την αγορά το σύνολο του χοιρινού κρέατος και των προϊόντων του.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον, η κα Βασιλείου υπογράμμισε ότι "στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 183/2005 περί καθορισμού των απαιτήσεων για την υγιεινή των ζωοτροφών, ορίζονται ορισμένες γενικές και ειδικές υποχρεώσεις των υπεύθυνων των επιχειρήσεων ζωοτροφών, οι οποίες εγγυώνται την ασφάλεια των ζωοτροφών σε όλη τη διατροφική αλυσίδα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: