Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Οικουμενικός χαρακτήρας

Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Αβραμό-πουλος, υπογράμμισε χθες ότι



«Όποιος αμφισβητεί την Οικουμενικότητα και τη διεθνή υπόσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριάρχη, δυναμιτίζει τις σχέσεις της χώρας του με την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαίρει του σεβασμού, της εκτίμησης και της ιστορικής αναγνώρισης, ως προς το ρόλο του στην Ορθοδοξία, από ολόκληρο τον κόσμο.


Το γεγονός, ότι ακόμα στην Τουρκία δεν του έχει αναγνωρισθεί ο οικουμενικός χαρακτήρας του θεσμι-κού του ρόλου, δείχνει, ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμα αντιληφθεί, πως έχουν τα πράγματα στους και-ρούς μας.


Η δήλωση του κ. Νταβούτογλου, κάθε άλλο παρά δείχνει, ότι οι σύγχρονες αντιλήψεις στη γειτονική χώρα, βρίσκουν ανταπόκριση στο βαθύ τουρκικό κράτος, που μένει αγκυλωμένο στο χτες.


Οι καιροί άλλαξαν και μαζί τους αλλάζουν και οι πολιτικές.


Το Πατριαρχείο μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα προσέγγισης και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, συμβάλλοντας σε αυτό που είναι και το ζητούμενο των καιρών και η επιθυμία των λαών μας. Ειρήνη, σταθερότητα, αμοιβαίος σεβασμός. Αρχές και έννοιες ταυτόσημες με τις αξίες της Ευρώπης, στην οποία, οι γείτονές μας επιθυμούν να προσχωρήσουν».


Επίσης, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, δήλωσέ ότι «Η κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου οφείλει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν της την κραυγή αγωνίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και τα όσα βαρύτατα καταγγέλλει στις γνωστές του δηλώσεις.


Η Τουρκία, πέραν των άλλων, πρέπει να αντιληφθεί ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές του Τουρκικού Κράτους, απέναντι στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ενισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον σκεπτικισμό και τον προβληματισμό για το κατά πόσον μπορεί να αποτελέσει μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Στο μέτρο, που δείχνει να μην συμμορφώνεται, σε κρίσιμα θέματα με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: