Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ (ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ)

Θαύμα συνέβη χθες στο Μέγαρο Μαξίμου όπου ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε καλέσει τους δημοσιογράφους του κυβερνητικού ρεπορτάζ για ένα light μεσημεριανό γεύμα συνοδευόμενο από light πολιτική κουβέντα. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ακροβολισμένοι σε διάφορα σημεία του ισογείου ήταν ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής και (χωρίς προφανή αιτία, ως συνήθως...) ο υφυπουργός Παιδείας κ. Ι. Πανάρετος .
Οι κακόγλωσσοι λένε ότι ο κ. Παμπούκης αναφερόταν σε κυβερνητικά σχέδια σαν να επρόκειτογια τον Χρυσό Αιώνα του... Περικλή. Συνεργάτης μου πάντως εκτίμησε θετικά ότι ο υπουργός Επικρατείας ήταν (όπως πάντοτε) ευγενής και προσιτός και είχε ντυθεί casual, με κοτλέ παντελόνι και trendy πουλόβερ με φερμουάρ.


Η τέταρτη εξουσία αποδεκάτισε τον πλούσιο μπουφέ, αλλά οι παρατρεχάμενοι επί του Τύπου του πρωθυπουργικού γραφείου αποφάσισαν ότι λόγω της οικονομικής κρίσης το όνομα του κέτερινγκ έπρεπε να διαφυλαχθεί ως εθνικό μυστικό, ενισχύοντας έτσι τη διάχυτη υποψία ότι επρόκειτο για κέτερινγκ μεγάλου ξενοδοχείου. Ο Πρωθυπουργός δεν έφαγε σχεδόν τίποτε αφού γνωρίζει ότι μετά τα 55 παχαίνει ακόμη και το μαρούλι. Ζήτησε τοματοχυμό, δεν είχαν, και τότε παρήγγειλε έναν φυσικό χυμό πορτοκάλι.


Το θαύμα ήταν το απίστευτα υψηλό επίπεδο κυβερνητικού συντονισμού που για πρώτη φορά επετεύχθη αφού τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο κ. Παμπούκης μιλούσαν σε διαφορετικούς χώρους σε διαφορετικούς δημοσιογράφους (ο πρώτος στο μεγάλο ροκοκό σαλόνι και οι δεύτερος στην αίθουσα υποδοχής με το πάτωμασκάκι) λέγοντας πρακτικώς τα ίδια! Αν συνυπολογιστεί ότι πρακτικώς τα ίδια είχε πει νωρίτερα στο υπουργείο του και ο επί των Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τότε έχουμε, αναμφίβολα, ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για το 2010.




***
Ο κ. Κ. Χατζηδάκης (στο σκίτσο) ως υπουργός Ανάπτυξης του ύστερου νεοκαραμανλισμού (ουδείς αναμάρτητος...) είχε δρομολογήσει τον εφοδιασμό των πρατηρίων καυσίμων με ταμειακές μηχανές πλαισιωμένες από σύστημα μηχανοργάνωσης που πρακτικώς θα έδινε τέλος στο λαθρεμπόριο και στη φοροδιαφυγή στον... εύφλεκτο αυτό χώρο της (παρα)οικονομίας.


Τώρα, ως τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για το θέμα. Μαθαίνω ότι η ερώτηση προκάλεσε έκπληξη στην κυβέρνηση. Οχι γιατί έχουν προχωρήσει το θέμα. Αλλά γιατί το είχαν ξεχάσει. Σωστά το είχαν ξεχάσει αφού με τόσο υψηλά τέλη κυκλοφορίας σε λίγο δεν θα υπάρχουν πρατήρια.
***
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνης υπέγραψαν χθες μνημόνιο συνεργασίας για να επεκταθεί η συνεργασία Εκκλησίας και δήμου σε θέματα σίτισης και στέγασης απόρων, όπως και σε θέματα αντιμετώπισης των ναρκωτικών. Το μνημόνιο συνυπέγραψε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής κ. Γαβριήλ Παπανικολάου και ο πρόεδρος του Κέντρου σίτισης αστέγων του δήμου κ. Ελ. Σκιαδάς.


Το νέο είναι ότι ο Αρχιεπίσκοπος έχει αρχίσει να συνηθίζει τον ρόλο του ποιμένα αφού έριξε με σχεδόν χριστοδουλική άνεση το σύνθημα «ένα πιάτο φαγητό για όλους», ενώ οι λογής «αντίχριστοι» έλεγαν με νόημα ότι η συμμαχία του δημάρχου με τον Θεό είναι τέτοια ώστε θα πέσει φωτιά και θα κάψει οποιονδήποτε σκεφθεί να κλέψει από τον Νικήτα το χρίσμα της ΝΔ για τις δημοτικές εκλογές του 2010.




***
Νέο σώμα «Ρόμποκοπ της Εφορίας», διαφορετικό από εκείνο που ετοιμάζει ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, μαθαίνω ότι οραματίζεται ο γνωστός και ως «Γκαλμπρέιθ» γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Δ. Γεωργακόπουλος. Φέξε μου και γλίστρησα.




***
Μπορεί να έχουμε προβλήματα, αλλά τουλάχιστον η δεξίωση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα είναι βαρετή. Με χαρά ανακοινώνω ότι έπειτα από αφόρητες πιέσεις δέχθηκε να παρευρεθεί ο πρώην υφυπουργός (και νυν τομεάρχης) Αμυνας της ΝΔ κ. Κ. Τασούλας

Δεν υπάρχουν σχόλια: