Οι δήμοι θα πληρώνουν ανάλογα με τα απορρίμματα που παράγουν οι πολίτες και όχι με βάση τον πληθυσμό τους. Αυτό προβλέπει νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, που στοχεύει να ασκήσει πίεση στους δήμους ώστε να εργαστούν για να μειώσουν τις ποσότητες απορριμμάτων που παράγουν οι δημότες.
Σημαντικές αλλαγές
Με την ίδια τροπολογία, ανοίγει ο δρόμος για τη θέσπιση της ανακύκλωσης μπάζων και χωματουργι-κών υλικών, μια εξέλιξη που θα επιφέρει σημαντικές πρακτικές αλλαγές στον τρόπο που ασκείται σή-μερα η οικοδομική δραστηριότητα. Η τροποποίηση στο νομοθετικό πλαίσιο για την ανακύκλωση (ν.2939/01) παρουσιάστηκε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας και πρόκειται να δοθεί μέσα στο επόμενο διάστημα για διαβούλευση. Οπως προβλέπει, η ετήσια εισφορά των δήμων για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους θα εξαρτάται από τις συνολικές ποσότητες που παράγουν. Η τιμολόγηση των απορριμμάτων ανά τόνο θα γίνεται από τους φορείς που είναι κατά τόπους υπεύθυνοι για τη διαχείριση απορριμμάτων (για παράδειγμα στην Αττική ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων). Η εφαρμο-γή του μέτρου μπορεί να γίνει σε όλες τις περιοχές που διαθέτουν ΧΥΤΑ, καθώς στις εγκαταστάσεις τους περιλαμβάνεται απαραίτητα ζυγιστήριο απορριμματοφόρων.
Με την παρέμβαση αυτή το υπουργείο Περιβάλλοντος δίνει κίνητρο στους δήμους, προκειμένου να εργαστούν για τη μείωση των ποσοτήτων που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ και την αύξηση της ανακύ-κλωσης. Μάλιστα προβλέπονται σωρευτικά πρόστιμα για όσους δήμους δεν εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους. Με την ίδια νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος ανοίγει ο δρόμος για τη θέ-σπιση του συστήματος ανακύκλωσης μπάζων και χωματουργικών υλικών (με υπουργική απόφαση, αντί προεδρικό διάταγμα και την ενεργοποίηση του ΕΟΕΔΣΑΠ, του οργανισμού που επιτηρεί τη λειτουργία των συστημάτων ανακύκλωσης). Το προεδρικό διάταγμα για την ανακύκλωση μπάζων «ταξιδεύει» την τελευταία πενταετία ανάμεσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τις υπηρεσίες του υπουργείου, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη διάθεση μπάζων σε ρέματα, δάση και κάθε ελεύθερο χώρο (υπολογίζεται ότι οι οικοδομικές εργασίες αλλά και τα δημόσια έργα παράγουν περισσότερα από 5,5 εκατομμύρια τόνους μπάζων ετησίως, από τα οποία μόλις το ένα τρίτο καταλήγει στους επίσημα αδειο-δοτημένους χώρους).
Συστήματα ανακύκλωσης
Τέλος, με το σχέδιο νόμου γίνεται προσπάθεια να κλείσουν «τρύπες» στη λειτουργία των συστημάτων ανακύκλωσης, που ασχολούνται με συγκεκριμένες κατηγορίες απορριμμάτων (λ.χ. μπαταρίες, αυτοκί-νητα, συσκευασίες), ενώ συμμαζεύεται η λειτουργία του ΕΟΕΔΣΑΠ, που θα χρηματοδοτείται πλέον από τα έσοδα της ανακύκλωσης
Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου