Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΟΝ Π/Υ

Εθνική συνεννόηση στο θέμα της διαφάνειας. Η Νέα Δημοκρατία κάνει πράξη αυτό που το ΠΑΣΟΚ απέρριπτε χρόνια



Η άμεση ανταπόκριση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά στην πρόταση του Πρωθυπουργού για Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράς, καθώς και η εποικοδομητική στάση που επέδειξε καθόλη τη διάρκεια της, δείχνει, με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο, το αίσθημα ευθύνης που διακατέχει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση των μείζονων εθνικών θεμάτων.


Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αποτελέσουν πεδίο μικροπολιτικών αντιπαραθέσεων. Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι θα είμαστε αρωγοί σε όποια πρωτοβουλία της Κυβέρνησης κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.


Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ, μετά από χρόνια, ανακαλύπτει την εθνική συνεννόηση στα μεγάλα εθνικά ζητήματα, δεν μπορεί παρά να είναι ενθαρρυντικό . Αρκεί κανείς να θυμηθεί:
 την ανεύθυνη στάση που επέδειξε με την αποχώρηση του από την διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης,  καθώς και την άρνηση του στην πρόσκληση του πρώην Πρωθυπουργού κ. Καραμανλή τον Ιούλιο 2008 για την σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, «για τη θωράκιση των κομμάτων και τον αυστηρότερο έλεγχο του λεγόμενου πολιτικού χρήματος».


Ειδικότερα στο πλαίσιο της Αναθεώρησης του Συντάγματος, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είχε προτείνει ρυθμίσεις που αφορούσαν τον έλεγχο του πόθεν έσχες των βουλευτών και των μελών της Κυβέρνησης, τον έλεγχο στις λειτουργικές δαπάνες των κομμάτων, τον έλεγχο στις προεκλογικές δαπάνες των βουλευτών και υποψηφίων βουλευτών και την χρηματοδότηση των κομμάτων από τον κρατικό Προϋπολογισμό. Στην προσπάθεια για την περαιτέρω θωράκιση της Δημοκρατίας και της διαφάνειας, το ΠΑΣΟΚ ήταν απών.


Αν και όψιμο, το ενδιαφέρον του ΠΑΣΟΚ για την καταπολέμηση της διαφθοράς έρχεται να δικαιώσει την διαχρονική στάση της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα αυτό. Ποίος έχει ξεχάσει την επιστολή του βουλευτή Γιάννη Καψή προς τον τότε γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Σκανδαλίδη στις 18.10.2000, όπου χαρακτηριστικά ανέφερε «γιατί, ενώ τώρα προτείνεις τομές για την πάταξη της διαφθοράς απέκρουσες με όλη την ηγετική ομάδα, την πρόταση μου για να αναληφθεί εκστρατεία κατά της διαφθοράς». Ο τότε Υπουργός Εξωτερικών κ. Παπανδρέου δεν ήταν μέλος της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ;


Η καταπολέμηση της διαφθοράς απαιτεί μία διαρκή πανεθνική προσπάθεια, το αποτέλεσμα της οποίας πρέπει να είναι συγκεκριμένο και μετρήσιμο. Στην κατεύθυνση αυτή, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση-τομή: την άμεση συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής της Βουλής, με εντολή μέχρι τον Ιούνιο 2010 να προτείνει συγκεκριμένα νομοσχέδια για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε ολόκληρο το φάσμα της. Τα νομοσχέδια αυτά θα γίνουν στη συνέχεια νόμοι του Ελληνικού κράτους και θα θέσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.


Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε τις ακόλουθες προτάσεις:


-> Αλλαγή του Νόμου περί ευθύνης Υπουργών, ώστε ο χρόνος παραγραφής μεταξύ πολιτικών και πολίτη να εξισωθεί πλήρως


-> Δημοσιοποίηση του τελικού κόστους των μεγάλων έργων και προμηθειών του Δημοσίου και σύγκρισή του με το αρχικό κόστος κατακύρωσης του διαγωνισμού


-> Αύξηση των αρμοδιοτήτων του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης με σκοπό να τερματιστεί η συντεχνιακή άποψη περί «ατιμωρησίας»


-> Ουσιαστική εξασφάλιση της Οικονομικής Αυτοτέλειας με πόρους σταθερούς για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης


-> Δημιουργία ηλεκτρονικού Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών ( e -ΚΕΠ), ώστε ο πολίτης να εξυπηρετείται ηλεκτρονικά ανά πάσα στιγμή


-> Γενίκευση της εφαρμογής του διπλογραφικού συστήματος, ώστε να υπάρχει ανά πάσα στιγμή έλεγχος ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσεως


Σε όλες τις ανωτέρω προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας υπήρξε θετική ανταπόκριση από τον Πρωθυπουργό και το σύνολο σχεδόν των πολιτικών αρχηγών. Αντιστοίχως, σε συγκεκριμένες προτάσεις του Πρωθυπουργού, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε την δυνατότητα να συμφωνήσει, ενδεικτικό του πολιτικού πολιτισμού και αισθήματος ευθύνης της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Αναφορικά με τον εκλογικό νόμο η θέση μας είναι ξεκάθαρη :


Το υπάρχον πλαίσιο, σαφώς και πρέπει να αλλάξει και να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να αντιμετωπισθούν παθογένειες της πολιτικής ζωής του τόπου. Η αντιγραφή όμως του «γερμανικού μοντέλου», όχι μόνο δεν θα επιφέρει πρόοδο σε επίπεδο διαφάνειας του πολιτικού συστήματος, αλλά θα αποτελέσει οπισθοδρόμηση και θα επιτείνει το φαινόμενο της διαφθοράς.


Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό, είναι ότι η γενικευμένη καθιέρωση μονοεδρικών περιφερειών δεν αποτελεί πανάκεια για την επίλυση του προβλήματος. Άλλωστε, το ισχύον γερμανικό σύστημα δεν κατάφερε να αποτρέψει μείζονα ζητήματα διαφθοράς του πολιτικού συστήματος, όπως κατέστη εμφανές από το σκάνδαλο της Siemens που συγκλόνισε τον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας.


Επιπλέον, η δημιουργία βουλευτών «δύο ταχυτήτων» θα αποτελέσει μείζον ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης. Σε κάθε περίπτωση αυτό που απαιτείται είναι η εξέταση από μηδενική βάση και μέσα από έναν ανοικτό πολιτικό διάλογο όλων των ζητημάτων που άπτεται ο εκλογικός νόμος με μοναδικό στόχο την απόλυτη διαφάνεια του πολιτικού συστήματος.


Η θέση της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράς είναι διαχρονική και σταθερή: διαφάνεια παντού. Ξεκινάει ένας κοινός αγώνας του πολιτικού κόσμου για την καταπολέμηση του φαινομένου και αυτό που ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό είναι να δει απτά και συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: