Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

ΣΤΗ ΜΕΓΓΕΝΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΟΙΚΩΝ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης.



Στα ... δίχτυα των οίκων αξιολόγησης (Moody΄s, Standard and Poor΄s και Fitch) έχει εγκλωβιστεί η ελληνική οικονομία καθώς το μπαράζ των υποβαθμίσεων προκαλεί ανησυχία για το ενδεχόμενο τα ελληνικά ομόλογα να μην γίνονται δεκτά ως ενέχυρο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το 2011.


Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι το σενάριο αυτό δεν έχει πιθανότητες να επαληθευτεί και πιστεύουν ότι με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί εντός του επόμενου 20ημέρου θα εξειδικευτούν τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος και θα περιοριστεί αισθητά η πίεση των αγορών.


Πάντως ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Λουκάς Παπαδήμος έστειλε μήνυμα πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να αλλάξει τον σχεδιασμό της για πιο αυστηρούς όρους αποδοχής ομολόγων ως ενέχυρο στα τέλη του 2010 προκειμένου να διευκολύνει την Ελλάδα. Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου ήλθαν εν αναμονή μίας νέας υποβάθμισης από την Moody΄που υπό προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει το 2011 στο εφιαλτικό σενάριο της... αποβολής των ελληνικών ομολόγων από του κόλπους της ΕΚΤ αφού δεν θα μπορούν να τίθενται ως ενέχυρο.


Πάντως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την ΕΚΤ να παραμένει επί της ουσίας θεατής και να περιμένει από ένα οίκο αξιολόγησης να καθορίσει αν μία χώρα μέλος της Ευρωζώνης διαθέτει ή όχι φερέγγυα ομόλογα έχει προκαλέσει δυσμενή σχόλια εκ μέρους διεθνών αναλυτών.


Συγκεκριμένα ο αναλυτής της Goldman Sachs, Erik Nielsen σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «παραδίδει» τη δικαιοδοσία για τη λήψη της κρίσιμης απόφασης σχετικά με την καταλληλότητα των ελληνικών ομολόγων, στην Moody΄s.


Πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια περίεργη και εντελώς αστήρικτη κατάσταση για την ΕΚΤ.


Πριν ξεσπάσει η χρηματοπιστωτική κρίση η ΕΚΤ λάμβανε ως ενέχυρο μόνο ομόλογα με διαβάθμιση Α . Ελέω κρίσης και μέχρι το τέλος του 2010 τα δεδομένα άλλαξαν και γίνονται δεκτά ομόλογα με χαμηλότερη αξιολόγηση. Όμως το 2011 θα επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς και αν τα ελληνικά ομόλογα έχουν αξιολόγηση ΒΒΒ+ από τη Standard and Poor΄s και Βαα1 από την Moody΄s θα βρεθούν μοιραία εκτός νυμφώνος.


Επί του παρόντος το πρόβλημα αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


«Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να εφαρμόζει το πλαίσιό της για την ενεχυρίαση ομολόγων με τον ίδιο τρόπο προς όλες τις χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδήμος στο Reuters.


Στη συνέχεια και σε ερώτηση εάν εννοούσε ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα τρέχοντα σχέδια της ακόμα και αν η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το όριο πιστοληπτικής αξιολόγησης όταν θα αλλάξουν οι όροι ενεχυρίασης απάντησε, «ναι». .

Δεν υπάρχουν σχόλια: