Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009
ΤΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ
Έκτακτο πακέτο σκληρών μέτρων με περικοπές στις δαπάνες του δημοσίου και αυξήσεις σε φόρους θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση για να στήσει «ανάχωμα» στις επιθέσεις των διεθνών οίκων και να πείσει τις αγορές και τις Βρυξέλλες ότι διαθέτει την πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες μετά τις έντονες αναταράξεις στην αγορά ομολόγων και στο Χρηματιστήριο και τα σήματα κινδύνου από τις διεθνείς αγορές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει στροφή 180 μοιρών στην οικονομική πολιτική και να προχωρήσει ακόμα και εντός των προσεχών ημερών σε ανακοινώσεις για νέα μέτρα.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες η πρώτη δέσμη των έκτακτων μέτρων
αναμένεται να ανακοινωθεί και εντός της ερχόμενης εβδομάδας με την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για τα καυτά θέματα της οικονομίας. Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, οι ανακοινώσεις ενδεχομένως να γίνουν και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη δέσμη μέτρων θα περιλαμβάνει κυρίως περικοπές στις δημόσιες δαπάνες που αφορούν αποδοχές στο δημόσιο τομέα, υπερωρίες, έκτακτες αποζημιώσεις, επιδόματα, ενώ θα τίθεται και πλαφόν στις αμοιβές στελεχών του δημοσίου.
Επίσης σχεδιάζεται κατάργηση δεκάδων φορέων του Δημοσίου που δεν εξυπηρετούν καμία οικονομική και κοινωνική σκοπιμότητα και συγχωνεύσεις άλλων φορέων με αναδιάταξη του προσωπικού, έτσι ώστε να εξοικονομηθούν πόροι από τη μείωση των λειτουργικών και μισθολογικών δαπανών τους.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επανασχεδιάζει την εισοδηματική πολιτική του 2010. Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι έπεσε σενάριο που προβλέπει γενικευμένο «πάγωμα» αποδοχών όχι μόνο για το 2010 αλλά και για τα επόμενα 2 χρόνια (τουλάχιστον μέχρι το 2012).
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το «πάγωμα» μπορεί να εφαρμοστεί για αμοιβές χαμηλότερες από τα 2.000 ευρώ, που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο και περιορισμένες αυξήσεις στους χαμηλά αμειβόμενους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.
Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξουν και νέες περικοπές και στα κονδύλια για την κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη καθώς και στις επιχορηγήσεις δημοσίων φορέων και οργανισμών.
Μεγάλες ανατροπές προωθούνται στη φορολογία εισοδήματος και ακινήτων, που σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, θα αποτελέσουν τις δύο βασικές πηγές αύξησης των εσόδων του δημοσίου.
Το φορολογικό πακέτο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
· Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα υψηλά εισοδήματα, για τα οποία όμως ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί ο «πήχυς».
· Κατάργηση εκατοντάδων φοροαπαλλαγών που αφορούν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις και οι οποίες θεωρούνται χαριστικές.
· Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και ένταξη όλων των εισοδημάτων στη νέα κλίμακα.
· Επαναφορά του φόρου ακίνητης περιουσίας, με κατάργηση του ΕΤΑΚ, καθώς και του φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών.
· Αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.
· Αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά, τσιγάρα, καύσιμα.
· Επιβολή ΦΠΑ σε γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους κ.ά.
· Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου