Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Η Fitch Ratings είπε την Τρίτη ότι υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε 'BBB+' από 'A-', με προοπτικές αρνητικές.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια που μεγάλος οίκος αξιολόγησης δίνει στην Ελλάδα χειρότερη βαθμολογία από το Α, εντείνοντας τις πιέσεις για πώληση ελληνικών τίτλων, που ήδη δέχονταν πιέσεις. Πριν δέκα χρόνια στην ημερήσια διάταξη ήταν η κρίση στην Αργεντινή, τώρα η Ελλάδα, αναρωτιούνται αναλυτές.
Σύμφωνα με τον οίκο η μη λήψη των απαραίτητων μέτρων στην Ελλάδα μειώνει την εμπιστοσύνη για δημοσιονομική εξυγίανση σε 3 με 5 χρόνια και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση.
Fitch: Υποβαθμίζει περαιτέρω την Ελλάδα
Η Αργεντινή της Ευρώπης
«Η υποβάθμιση αντανακλά τιςανησυχίες όσον αφορά το μεσοπρόθεσμο outlook των δημοσίων οικονομικών της χώρας, δεδομένης της αδύναμης φερεγγυότητας των δημοσιονομικών θεσμών και του ρυθμιστικού πλαισίου στην Ελλάδα, παράγοντες που εντείνονται από την αβεβαιότητα όσον αφορά μια ισορροπημένη, αλλά διατηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη».
«Αν και είναι πιθανό ότι η δημοσιονομική προσαρμογή κάτω από την κηδεμονία του Συμφώνου Σταθερότητας θα είναι επαρκής για να αποφευχθεί η επιβολή κυρώσεων στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, η τρέχουσα εκτίμηση της Fitch είναι πως το δημόσιο χρέος αναμένεται να πλησιάσει το 130% του ΑΕΠ, πριν να σταθεροποιηθεί», εξηγούν οι αναλυτές της.
Πιέσεις για μέτρα
Και με δεδομένες τις φτωχές μέχρι σήμερα επιδόσεις των ελληνικών κυβερνήσεων στο μέτωπο αυτό, η Fitch δηλώνει ότι δεν πείθεται πως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τα υπόλοιπα μέτρα για τη μείωση των δαπανών και διεύρυνση της φορολογικής βάσης, θα συμβάλλουν επαρκώς στη μείωση του χρέους. Έτσι, η χώρα θα παραμείνει ευάλωτη απέναντι σε μελλοντικά σοκ, τονίζει ο οίκος.
Η Fitch χαρακτηρίζει ως επιτεύξιμο το στόχο της κυβέρνησης για τη μείωση του ελλείμματος κατά 3,6 ποσοστιαίες μονάδες, στο 9,1% του ΑΕΠ, το 2010. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των φορολογικών εσόδων και όχι στη μείωση των δαπανών, όπου οι δομικές αδυναμίες είναι σοβαρότερες.
Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος τονίζει ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς κρίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα, τα μέτρα δεν θα είναι αρκετά επιθετικά για να εξασφαλίσουν τη σταθεροποίηση και μείωση (σε βάθος 3-5 ετών) του χρέους.
Yπενθυμίζεται ότι η Fitch υποβάθμισε την αξιολόγησή της για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε 'Α-' στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ η Moody's έθεσε και αυτή την αξιολόγησής 'Α1' για τη χώρα υπό επανεξέταση για πιθανή υποβάθμιση μία εβδομάδα αργότερα, επικαλούμενη την μεγάλη επιδείνωση των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: