Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Μόνο στο 1,5% η ελληνική συνεισφορά στην ευρωπαϊκή η-λεκτρονική βιβλιοθήκη και μουσείο Europeana

Με ερώτηση που υπέβαλε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της άσκησης κοινοβουλευτικού ε-λέγχου ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Παπανικολάου ζήτησε να πληροφορηθεί για το ποσοστό συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα Europeana και την ενσωμάτωση των αρχαίων ελλη-νικών, λατινικών και βυζαντινών κειμένων σε αυτό.



Η Europeana αποτελεί μια φιλόδοξη προσπάθεια δημιουργίας ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης και μουσείου μέσα από την οποία θα αναδεικνύεται συνολικά ο ευρωπαϊκός πολιτισμός. Η πρόσβαση στο κοινό είναι ελεύθερη μέσω της ιστοσελίδας της: www.europeana.eu.


Στην απάντησή της η Επιτροπή επισημαίνει ότι μέσω της ψηφιακής βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πα-τρών, η Ελλάδα έχει συνεισφέρει μέχρι σήμερα με περίπου 75.000 ψηφιακά αντικείμενα στην Europeana, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 1,5% του συνόλου των προσβάσιμων αντικειμένων. Παράλληλα, επιση-μαίνει ότι έχει καλέσει επανειλημμένως τα κράτη μέλη ως μόνα αρμόδια να εντείνουν τις προσπάθειες ψη-φιοποίησης συμπεριλαμβάνοντας ιδίως τα αριστουργήματα της κοινής ευρωπαϊκής κληρονομιάς, όπως τα κείμενα της αρχαίας ελληνικής και βυζαντινής γραμματείας.


"Η συνεισφορά της Ελλάδας στην Europeana κρίνεται δυσανάλογα μικρή σε σχέση με την συνεισφορά της στο οικοδόμημα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού", δήλωσε ο κ. Παπανικολάου σχολιάζοντας την απάντηση της Επιτροπής και προσέθεσε: "Η προσπάθεια του Πανεπιστημίου Πατρών αποτελεί μια αξιόλογη πρωτο-βουλία την οποία θα πρέπει να μιμηθούνε συστηματικά και συντονισμένα και οι υπόλοιποι ακαδημαϊκή και πολιτιστικοί φορείς της χώρας. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην ανάδειξη της αρχαίας ελληνικής και βυζαντινής κληρονομίας, καθώς αποτέλεσαν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού πολιτιστικού οικοδομήματος. Συνεπώς, δεν είναι δυνατό να λείπουν από ένα τέτοιο εγχείρημα όπως η Europeana τα κείμενα της ελληνι-κής και βυζαντινής γραμματείας και μάλιστα και στη γλώσσα στην οποία γράφηκαν".


Παράλληλα, χθες πραγματοποιήθηκε συζήτηση στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά την οποία παρουσιάστηκε η έκθεση του Ευρωβουλευτή κ. Παπανικολάου για μια "Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Νεολαία". Ο κ. Παπανικολάου επεσήμανε την ανάγκη για αποτελεσματι-κότερη ενσωμάτωση των Ευρωπαϊκών πολιτικών από τα κράτη - μέλη. Συνολικά πραγματοποιήθηκε μια εκτεταμένη ανταλλαγή απόψεων σε πολύ καλό κλίμα, από την οποία το κύριο συμπέρασμα ήταν η πρόθε-ση όλων των πολιτικών χώρων να συμφωνήσουν στις βασικές τους επιλογές για ένα θέμα τέτοιας σημασί-ας, όπως η νέα γενιά. Η έκθεση θα ψηφιστεί από την Επιτροπή στην επόμενη συνεδρίασή της στις 23 Φε-βρουαρίου και από την Ολομέλεια στη συνεδρίαση του Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: