Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

ΑΥΤΗ Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΡΙΣΙΜΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ



Αρχίζει μια νέα εβδομάδα, σκληρή και με πολλά γεγονότα. Οι οικονομίες θα δοκιμαστούν πιο σκληρά αυτή τη φορά. Η Ελλάδα στο επίκεντρο των εξελίξεων μαζί με Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία ακόμη και Ιταλία.
Η κοινοπρακτική έκδοση του 5ετούς ομολόγου που εκδίδεται σήμερα ή αύριο αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τις αγορές. Φαίνεται ότι οι 6 ανάδοχοι της έκδοσης έχουν κινητοποιήσει πολλούς επενδυτές ώστα να πετύχει. Το επιτόκιο που προβλέπεται θα είναι κοντά στο 6%, ερεθιστικό για πολλές τράπεζες εξ ου και οι πωλήσεις παλαιών εκδόσεων από τις τράπεζες την περασμένη εβδομάδα, να αποκτήσουν ρευστότητα ώστε να συμμετέχουν στη νέα έκδοση.
Στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος Ομπάμα, με την απόφασή του να παρέμβει στο τραπεχζικό σύστημα προκάλεσε αντιδράσεις με αποτέλεσμα να σημειωθεί σημαντική πτώση στις τραπεζικές μετοχές, 4-5% και την Παρασκευή. Οι δηλώσεις του μετά την ήττα που δέχθηκε σε κοινοβουλευτικό επίπεδο αναφέρονταν περισσότερο στη στήριξη στα μεσαία στρώματα του Αμερικανικού λαού παρά στο ίδιο το τραπεζικό σύστημα.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με μέτρα που εξήγγειλε ο Γκόρντον Μπράουν για πάγωμα μισθών, ακόμη και μείωση αποδοχών στενεύουν τα περιθώρια για προβλέψει κανείς τις εξελίξεις. Είναι πιθναό η κατάσταση αυτή, σ' ένα θολό τοπίο, να προκαλέσει ντόμινο πτώσεων στις τιμές των τραπεζικών τίτλων παγκόσμια χωρίς να είναι δυνατό να προσδιορίζεται το τέλος.
Ο S&P κινείται σε οριακά επίπεδα, κοντά στις 1000 μονάδες, μπορεί να κόψει πτωτικά τη στήριξη των 1000 μονάδων και τότε θα βλέπει τις 950 με ευκολία. Σημαντική εξέλιξη. Ο Dow Jones την Παρασκευή σημείωσε νέα σημαντική πτώση 2,01% ενώ η Γερμανία έκλεισε επίσης την Παρασκευή με απώλειες 1,79%, η Αγγλία πτώση 1,58% και η Γαλλία 1,70%.
Στην Ευρωπαϊή Ένωση οι πιέσεις συνεχίζονται προς την Ελλάδα μέσα απο δηλώσεις υπευθ΄θνων να προχωρήσει σε πιο σκληρά μέτρα για την οικονομία, μείωση αποδοχών, περιορισμός των δαπανών, που ήδη αποφάσισε η κυβέρνηση.
Σ' αυτό το θολό τοπίο δεν πρέπει να ξεχάσουμε την κατάσταση στα spreads, τα οποία αναμένουμε πώς θα ανοίξουν σήμερα και πώς θα υποδεχθούν οι μεγαλοεπενδυτές την έκδοση του Ελληνικού ομολόγου. Αν τα spreads συνεχίσουν να κινούνται επιθετικά διευρύνοντας την διαφορά θα έχουμε πιο δύσκολες καταστάσεις στο άμεσο μέλλον.
Τα επιτόκια Euribor, διατηρούνται χαμηλά. Του τριμήνου σημείωσε και πάλι μικρή πτώση στο 0,670%, του 12μήνου στο 1,222% με ημερομηνία κλεσίματος 22/1/2010.
Το πετρέλαιο στα 73,04 δολ/βαρ. με ώρα 12.58 τοπική Νέας Υόρκης.
Το δολάριο ένατι του ευρώ κινείται στη περιοχή 1,41 με μικρές διακυμάνσεις.
Το άνοιγμα των αγορών σε μισή ώρα και η εξέλιξη των θεμάτων θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και τη χρηματιστηριακή αγορά των Αθηνών που θα ανοίξει στις 10.00.
Ίδομεν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: