Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Από τη στήλη «ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ» των



«ΝΕΩΝ» σελ. 5 με τίτλο :


«Αυτή είναι η αρμόδια»


Γ κρίνιες στο ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία. Οι βουλευτές της περιφέρειας γκρίνιαζαν για τις καθυστερήσεις στον ορισμό διοικήσεων νοσοκομείων, αλλά η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου απάντησε – με το γνωστό γλυκό ύφος- «σύντροφοι, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα χειριστεί όλα τα θέματα». Κοινώς, τους υπενθύμισε ότι αυτή είναι η αρμόδια.


Από την πρώτη σελίδα της


«ΚΑΘΗΜΕΡΝΗΣ» με τίτλο :


«ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ- Σοβαρότητα»


Η Ελλάδα έχει τεθεί, λόγω των δικών της αδυναμιών και παθογενειών, στο στόχαστρο της διεθνούς κερδοσκοπίας. Όσοι γνωρίζουν από αγορές τονίζουν όπως κάθε μέρα η χώρα πρέπει να παίζει σκληρό πόκερ έχοντας απέναντί της ό,τι πιο επιθετικό και αδυσώπητο. Σε αυτό το «παιχνίδι» έχει σημασία να μη μιλάς πολύ, να μη δείχνεις πανικό και να δίνεις ένα μοναδικό μήνυμα στον αντίπαλο. Τα κυβερνητικά στελέχη παραβίασαν και τις τρεις αυτές αρχές μετά την επιτυχή έκδοση πενταετούς ομολόγου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη φημολογία περί κινεζικού επενδυτικού ενδιαφέροντος. Επειδή το ρίσκο για τη χώρα είναι μεγάλο, τα θέματα σοβαρά και μας παρακολουθεί το σύνολο των ξένων ειδικών δημοσιογράφων και αναλυτών, καλό θα ήταν να επιδειχθεί μια μεγαλύτερη σοβαρότητα. Περίπλοκες διεθνείς συναλλαγές υψηλού κινδύνου, δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με τον κλασικό… «ελληνικό» τρόπο.






Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ» της


«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» σελ. 8 με τίτλο :


« «Ποιο μείγμα θα διαλέξει;»


Η δραστική περικοπή των επιδομάτων, ο περιορισμός της χρηματοδότησης των Ταμείων και των δημοσίων επενδύσεων, αλλά και το «πάγωμα» των μισθών στο Δημόσιο πάνω από τα 2.000 ευρώ δεν αποδείχτηκαν ικανά για να εξευμενίσουν τις αγορές. Η κερδοσκοπική επίθεση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι έχουν χωριστεί στα δύο –και σε αυτό- ενώ απέξω μαίνεται η σύγκρουση για το μείγμα πολιτικής που θα υιοθετηθεί. Από τη μία, το ΙΟΒΕ των βιομηχάνων και των τραπεζιτών προτρέπει τον Γ. Παπανδρέου «ξέχνα τις προεκλογικές δεσμεύσεις σου» και από την άλλη ο Γ. Παναγόπουλος (ΓΣΕΕ), με επιστολή στον πρωθυπουργό, αναφέρει ότι «μέτρα απαιτούνται αλλά για τους ιδιοκτήτες εξωχώριων εταιρειών, που ενώ ευθύνονται για την κρίση, σπεύδουν να επωφεληθούν και να κερδοσκοπήσουν εξ αυτής». Σύντομα θα φανεί ποιοι θα επικρατήσουν.


Από τη στήλη «ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ» του


«ΕΘΝΟΥΣ» σελ. 11 με τίτλο :


«Τον…φόρτωσε!»


ΑΚόμη δεν ανέλαβε και πρόλαβε να διαφωνήσει με τον υπουργό του…. Ο λόγος για τον υφυπουργό Εσωτερικών Γ. Ντόλιο, ο οποίος, σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους, αποκάλυψε ότι «εγώ ήθελα μόνο την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο υπουργός Εσωτερικών μου ανέθεσε σχεδόν τα 2/3 των αρμοδιοτήτων του υπουργείου»! Τι να πει και ο Ντ. Ρόβλιας, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του υφυπουργού χωρίς να δει αρμοδιότητα ούτε για δείγμα…


Από τη στήλη «Κοινή λογική» του


«ΒΗΜΑΤΟΣ» σελ. 2 με τίτλο :


«Επιστροφή στον Μεσαίωνα»


Είμαστε καχύποπτοι. Ήταν άραγε τυχαία η πρόγνωση του υπουργού Εργασίας για την ανεργία; Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος τρομοκράτησε το πανελλήνιο λέγοντας ότι του χρόνου ένας στους πέντε θα ξεμείνει από δουλειά. Άφησε να κυλήσει μία εβδομάδα και μετά παρουσίασε το νομοσχέδιο για τις ευέλικτες σχέσεις εργασίας. Τι αντίκτυπο έχουν όλα αυτά στην καθημερινότητα, ας πούμε, μας κοπέλας που δουλεύει σε τυροπιτάδικο; Στο άκουσμα των δυσοίωνων εξελίξεων, προφανώς σταυροκοπήθηκε. Να έχει τη δουλίτσα της διότι χωρίς τα 700 ευρώ δεν θα έχει να φάει (παρ’ εκτός από τις τυρόπιτες του καταστήματος). Όταν λοιπόν ο μαγαζάτορας επιβάλει το δεκάωρο, το μόνο που θα σκεφτεί η εν λόγω κοπέλα είναι να φιλήσει τα χέρια του. Δεν θα διαπραγματευτεί το άκαμπτο οκτάωρο όταν τρέμει το φυλλοκάρδι της… …..

Δεν υπάρχουν σχόλια: