Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος στην Ευρώπη

Ξεκίνησε η συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη θεσμοθέτηση δράσεων που θα αποσκοπούν στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και για την αντίστοιχη χρηματοδότηση των ευάλωτων κρατών-μελών και περιοχών.



Στην εισήγησή του στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Περιβάλλον σχετικά με τη Λευκή Βίβλο για την προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος στην Ευρώπη, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημο-κρατίας, κ.Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος είναι σκιώδης εισηγητής για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, επεσήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων προβλέπει ότι ποσοστό 10 % της συνολικής ποσό-τητας των δικαιωμάτων προς πλειστηριασμό θα πρέπει να κατανέμεται προς όφελος των λιγότερο πλούσι-ων κρατών μελών για σκοπούς αλληλεγγύης και ανάπτυξης στην Κοινότητα, ώστε να χρησιμοποιείται για τη μείωση των εκπομπών και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος. Τα συνολικά έσοδα από το ευρωπαϊκό εμπόριο ρύπων θα ανέρχονται σε τουλάχιστον ευρώ 50 δισ. μέχρι το 2020.


Ο κ. Σκυλακάκης πρότεινε το ποσό αυτό να διανέμεται ισότιμα μεταξύ μείωσης των αερίων του θερμοκη-πίου και προσαρμογής στην κλιματική (adaptation) αλλαγή σε χώρες κλιματικά ευάλωτες (όπως είναι η Ελλάδα). Χώρες οι οποίες θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα στη διεκδίκηση της χρηματοδότησης για τον σκοπό αυτό.


Ο ευρωβουλευτής πρότεινε να περιληφθούν επίσης στην εισήγηση του Κοινοβουλίου η ανάγκη προστασί-ας των δασών (ιδίως των μεσογειακών που πλήττονται από συσχετιζόμενες με το κλίμα υπέρ-πυρκαγιές), οι επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα από τη μετακίνηση ξένων ειδών (π.χ. τροπικών ψαριών στη Μεσόγειο), οι επιπτώσεις στο αστικό περιβάλλον (κυρίως λόγω του συνδυασμού με το φαινόμενο της θερμικής νησί-δας, που θα πολλαπλασιάσει στον αστικό χώρο τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής) και την οικονομική δραστηριότητα, καθώς και οι επιπτώσεις των νέων μεταναστευτικών ρευμάτων προς την Ευρώπη που θα προκληθούν από τις κλιματικές αλλαγές στην Αφρική και στη Ν.Α. Ασία.


"Με δεδομένο ότι η κλιματική αλλαγή την οποία θα ζήσουμε στα επόμενα τριάντα χρόνια είναι αναπότρεπτη, η προσαρμογή σ' αυτή έχει μεγάλη σημασία" επεσήμανε ο κ. Σκυλακάκης και συνέχισε λέγοντας ότι "επί πολλά χρόνια υπάρχει μια στρατηγική υποβάθμισής της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή για να μην πα-ρεμποδίσει τους στόχους της πρόληψης, η οποία ασφαλώς είναι προτιμότερη. Όμως η πολιτική που είχε λογι-κή το 1990, δεν έχει λογική το 2010 και ασφαλώς δε θα έχει το 2020 ή το 2030. Άλλωστε αντίκειται και στη βασική αρχή της περιβαλλοντικής πολιτικής ο ρυπαίνων πληρώνει. Αν υπάρχουν ζημιές, αυτές θα πρέπει να πληρώνονται από όσους ρυπαίνουν περισσότερο".


Τέλος, ο ευρωβουλευτής ζήτησε από την Επιτροπή να επισημάνει τους τομείς και τις περιοχές όπου θα πρέπει κατά προτεραιότητα να επικεντρωθεί η ευρωπαϊκή πολιτική προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, γιατί αν και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας σε ανησυχητικά επίπεδα ως συνέπεια της κλιματικής αλ-λαγής θα συμβεί σε βάθος δεκαετιών, η καταστροφή των δασών και η είσοδος ξένων ειδών στα οικοσυ-στήματα της Μεσογείου συμβαίνει ήδη. Χρονική διάσταση που δεν αντανακλάται καθόλου στην εισήγηση της Επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: