Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ



Είναι πια μια πραγματικότητα, που δυστυχώς οι πολλοί δεν το βλέπουν και δεν το ζουν. Οι εξελίξεις στο τραπεζικό χώρο σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο είναι τραγικές. Οι κερδοσκοπικές κινήσεις των μεγάλων funds πλάτυναν το 'ενδιαφέρον' τους και σε άλλα ομόλογα άλλων κρατών με αποτέλεσμα τα προβλήμτα που επέφεραν και εξακολουθούν να επιφέρουν στην Ελλάδα τα προκαλούν και σε άλλες χώρες.
Οι πωλήσεις των κρατικών ομολόγων στην αντίστοιχη αγορά ανέβασαν σε ύψη ρεκόρ τα spreads (χθες έκλεισε το 10ετές στις 360 μ.β.). Οι Ελληνικές τράπεζες που κατέχουν τίτλους και δεν προσέτρεξαν να πουλήσουν και αυτές βλέπουν σημαντικές απώλειες στα χαρτοφυλάκιά τους. Η Εθνική 'έγραψε' απώλειες της τάξης του ενός δις ευρώ μέσα σε λίγες ημέρες. Έτσι οι επενδυτές μικροί και μεγάλοι προκειμένου να γράψουν και εκείνοι με τη σειρά τους ζημιές στο χαρτοφυλάκιό τους 'τρέχουν' να πουλήσουν μετοχικούς τίτλους στο χρηματιστήριο κι έτσι έχουμε σημαντικές απώλειες και απο το χρηματιστήριο. Διπλές απώλειες για τις τράπεζες, που προσπαθούν να ισορροπήσουν μια κατάσταση που μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο επόμενο διάστημα. Οι συσκέψεις στα επιτελεία των τραπεζών και σε κυβερνητικό επίπεδο διαδέχονται η μια την άλλη διερευνόντας τρόπους να απεμπλακούν οι τράπεζες απο το πρόβλημα.
Χθες ο κ. Προβόπουλος είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και μεταβίβασε τους προβληματισμούς αυτούς. Η κυβέρνηση σκέφτεται αλλά προσποαθεί να μπει στο παιχνίδι με κάθε τρόπο. Μια ένδειξη αυτής της προσπάθειας ήταν οι δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου ότι μπορεί η Ελλάδα να δανειστεί και από την Κίνα. Η δήλωση έφερε αναστάτωση στην αγορά και ερμηνεύτηκε με χειρότερο τρόπο απ' ότι αναμένονταν θεωρώντας ότι το ενδεχόμενο δανεισμού από την Κίνα σημαίνει συνεργασίες εκτός Ε.Ε.  Η Κίνα είναι ανοιχτή σε αυτού του είδους συνεργασίες με τεράστια οικονομικά αποθέματα και θα ήταν για εκείνη μια ευκαρία να μπει ισχυρά στα οικονομικά της ΕΕ όπως έχει ήδη κάνει με τις ΗΠΑ.
Απ' την άλλη πλευρά σ' αυτό το ενδεχόμενο δηλώνεται καθαρά η αδυναμία της ΕΕ να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις αυτές.
Πολλές είναι οι φωνές τώρα απο τράπεζες της Ευρώπης που ζητούν βοήθεια και αναρρωτιέται κανείς γιατί η ΕΕ δεν αποφασίζει να δρομολογήσει την έκδοση ευρωομολόγου για όλες τις χώρες. Η εξάρτηση απο τη ΕΚΤ προκαλεί! Μάλιστα σημειώνεται η αδράνεια (σχετική) της ΕΚΤ στις εξελίξεις αυτές.
Περιμένουμε σήμερα τι θα συμβεί σε όλες τις αγορές και σε όλα τα επίπεδα. Στο χρηματιστήριο των Αθηνών αν προκύψουν νέες πωλήσεις τίτλων τραπεζών είναι δυνατό να δούμε τιμές κοντά στις ονομαστικές τιμές των τίτλων.
Ίδομεν!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: