Στα 109 δις ευρώ διαμορφώνεται το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδος από την ΕΕ και προφανώς η σύνοδος κορυφής έλαβε μια απόφαση στήριξης του ελληνικού χρέους ώστε να αποτραπεί η χρεοκοπία η στάση πληρωμών. Είναι ένα βήμα προς τα εμπρός.
Τραπεζικά στελέχη και παράγοντες της αγοράς αργά χθες το βράδυ σχολίαζαν τις ανακοινώσεις βάζοντας στην ζυγαριά τα θετικά και τα αρνητικά της κρίσιμης συνόδου κορυφής.
Τα βασικά συμπεράσματα είναι 6.
1)Η Ευρώπη αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιο στο 3,5% από 4,2% και να αυξήσει τον χρόνο αποπληρωμής των 110 δις ευρώ από 7,5 σε 5 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι αντί το ελληνικό κράτος να πληρώσει 34,65 δις ευρώ σε τόκους στα 7,5 χρόνια θα πληρώσει τελικά 57,75 δις ευρώ δηλαδή επιβάρυνση 23 δις ευρώ περισσότερους τόκους
2)η απόφαση ότι αν χρειαστεί θα επανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες με 25 δις ευρώ σημαίνει ότι έρχονται νέες μεγάλης κλίμακας αυξήσεις κεφαλαίου για τις ελληνικές τράπεζες που θα πληρώσουν τα σπασμένα.
Η παράμετρος αυτή είναι καταλυτικής σημασίας οι ελληνικές τράπεζες δεν βγαίνουν κερδισμένες από αυτή την υπόθεση. Δεν θα καταρρεύσουν αλλά η εξάρτηση τους θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.
3)Η εμπλοκή των ιδιωτών είναι γεγονός. Ασαφές αν θα συμμετάσχει και πως η ΕΚΤ αλλά το βέβαιο είναι ότι οι τράπεζες και ειδικά οι ελληνικές θα πληρώσουν την μακροχρόνια κακοδιαχείριση του ελληνικού κράτους.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι το rollover, η επαναγορά χρέους συμφέρει την Ελλάδα αλλά θα ζημιώσει καίρια τις τράπεζες. Το swaps επίσης είναι μια ουδέτερη λύση.
Βέβαια η συμμετοχή θα είναι προαιρετική σε κάθε περίπτωση και όχι υποχρεωτική αλλά γεγονός είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες θα "υποχρεωθούν" να συμμετάσχουν.
4)Το selective default θα είναι γεγονός. Η Ελλάδα θα τοποθετηθεί σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας βαθμολογικής χρεοκοπίας. Όμως οι ευρωπαίοι δήλωσαν ότι έχουν μηχανισμό να στηρίξουν τις τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν το EFSF.
5)Η ΕΚΤ και η ΕΕ έχουν αποφασίσει να στηρίξουν τις τράπεζες ενεργά αν υπάρξει selective default δηλαδή επιλεκτική χρεοκοπία.
6)To EFSF θα λειτουργήσει ως δικλείδα ασφαλείας, θα εγγυάται ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, θα επαναγοράζει ομόλογα από την πρωτογενή και δευτερογενή αγορά και γενικώς θα έχει ρόλο εκτόνωσης πιέσεων αν ασκηθούν σε αγορές και σε τράπεζες.
Επίσης στο EFSF θα μπορούν να προσφεύγουν τα κράτη για νέο δανεισμό.
Η σύνοδο κορυφής ήταν ένα βήμα προς τα εμπρός. Αυτό είναι γεγονός ωστόσο η Ελλάδα θα πληρώσει περισσότερα για την αποπληρωμή, οι τράπεζες θα πληγούν ενώ το κυριότερο δεν υπάρχει ούτε μια αναπτυξιακή νότα σε αυτό το σχέδιο νέας διάσωσης της Ελλάδος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου