Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Απέτυχε η Κυβέρνηση στο ΕΣΠΑ

Πολύ λίγες και πολύ αργά, οι δήθεν επιτυχίες για το ΕΣΠΑ του κ. Χρυσοχοΐδη. Μόνο για επιτυχίες δεν μπορεί να μιλά η Κυβέρνηση αναφορικά με το ΕΣΠΑ. Το αρμόδιο υπουργείο ανακοίνωσε πως πέτυχε τα αυτονόητα και, για την ακρίβεια, λιγότερα από αυτά, καθώς η Νέα Δημοκρατία επανειλημμένα έχει προ-τείνει πακέτο δυνητικής διαπραγμάτευσης με περισσότερα οφέλη.


Ισχυρίζεται ο υπουργός πως οι πρόσφατες ανακοινώσεις αποτελούν αποτέλεσμα πολύμηνων προσπαθειών και παραθέτει, ως κεκτημένα, τα ελάχιστα και εν πολλοίς ήδη προβλεπόμενα από τους Κανονισμούς της Ε.Ε. Όμως, τις υπόλοιπες διευκολύνσεις, όπως τη μέγιστη δυνατή αύξηση της Κοινοτικής συμμετοχής, δηλαδή στο 100% έναντι του 85% (αναφορά του κ. Jean-Claude Juncker προ καιρού), συν την αναδρομι-κότητα εφαρμογής των μέτρων από το 2007, χθες, τις ‘έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων’.


Δυστυχώς, το πρόβλημα εντείνεται, γιατί ακόμα κι αν επιτευχθούν κάποιοι πιο φιλόδοξοι στόχοι, όταν ο-λοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, δεν θα υπάρχει ‘ύλη έργων’ προς επιτάχυνση. Οι μηχανές έχουν σταματή-σει, εδώ και καιρό, για την υποστήριξη των αδύναμων δικαιούχων ή για τα έργα, μικρά ή μεγάλα.


Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για το ΕΣΠΑ. Μόνο με δραστική διαπραγμάτευση και σοβαρή εσωτερική προ-σπάθεια, θα μπορούσε να επανεκκινηθεί το ΕΣΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: