Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Γαλλογερμανικήσυμφωνία για την Ελλάδα

Γαλλογερμανικήσυμφωνία για την Ελλάδα - Κεφάλαια διάσωσης 71 δισ. ευρώ και φόρo 50 δισ. ευρώ στις τράπεζες της Ευρωζώνης περιλαμβάνει το νέο σχέδιο - Σύμφωνος ο Trichet



Γερμανία και Γαλλία κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι αργά χθες τη νύχτα για την ανεύρεση μίας λύσης για το ελληνικό ζήτημα, με την οποία θα είναι σύμφωνες και οι δύο χώρες. Η από κοινού απόφαση των Merkel και Sarkozy βρήκε την αποδοχή του προέδρου της ΕΚΤ, Jean Claude Trichet, γεγονός που σημαίνει ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας τυγχάνει της εγκρίσεως και από την ΕΚΤ.


Το πακέτο που συζητούν, μετά και την αποφασιστική και καθοριστική παρέμβαση της Κομισιόν, περιλαμβάνει 71 δισ. ευρώ σε κεφάλαια διάσωσης από τους διεθνείς πιστωτές και φόρο 50 δισ. ευρώ στις τράπεζες της Ευρωζώνης, έσοδα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την επαναγορά του 20% των εκκρεμών χρεών 350 δισ. ευρώ της Ελλάδας. To σχέδιο περιλαμβάνει παράλληλα την ανταλλαγή ομολόγων, το οποίο, όμως, θα αποθαρρύνει τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας να ανταλλάξουν τα ομόλογα που κατέχουν με νέα 30ετή ομόλογα.


Μέχρι τελευταίας στιγμής το σημείο της διαφωνίας των δύο ηγετών ήταν η πολιτική απαίτηση της Γερμανίας για τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο δεύτερο αυτό πακέτο στήριξης, με κίνδυνο να εκληφθεί ως "στάση πληρωμών" της Ελλάδας.


Η γαλλική αντιπροσωπεία έκανε λόγο τη νύκτα μόνο για μία γαλλο-γερμανική συμφωνία για την Ελλάδα και όχι για μία συμβιβαστική λύση με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γεγονός που, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημαίνει ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν τυγχάνει απαραιτήτως της εγκρίσεως της ΕΚΤ.


Το νέο πακέτο θα περιλαμβάνει τη διάθεση εσόδων στην Ελλάδα από τραπεζικό φόρο έως και 50 δισ. ευρώ, ενώ η συμμετοχή των ιδιωτών θα καλύπτει εκείνους που διαθέτουν ομόλογα που λήγουν μέσα στην επόμενη 8ετία. Αυτοί θα κληθούν να ανταλλάξουν σε εθελοντική βάση τα παλιά τους ομόλογα με νέα διάρκειας 30 ετών, με σκοπό να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας κατά 90 δισ. ευρώ.


Εν τω μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα υπάρξει μείωση του επιτοκίου δανεισμού από το μηχανισμό, γερή κεφαλαιακή ενίσχυση του τραπεζικού κλάδου, αναβάθμιση του ρόλου του προσωρινού μηχανισμού (EFSF) και αποφυγή του ελληνικού selective default. Συνεχείς είναι οι επαφές και διαβουλεύσεις με την Ευρώπη να δείχνει ότι βρίσκεται σε έντονο αναβρασμό, ενώ η έναρξη της συνόδου θα καθυστερήσει κατά μία ώρα (στις 13:00 ώρα Βρυξελλών) καθώς τα συμπεράσματα που θα συζητηθούν, με επίκεντρο την Ελλάδα, δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: