Στην κορύφωση της βρίσκετε η κρίση στην ευρωζώνη σύμφωνα με άρθρο του οικονομολόγου Nouriel Roubini που δημοσιεύετε στην τουρκική ιστοσελίδα Today’s Zaman.
«H Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει. Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία είδαν πρόσφατα τα ομόλογα τους να αξιολογούνται με junk status, η Ισπανία θα μπορούσε να χάσει την πρόσβαση στην αγορά, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα έρχεται να προστεθεί στα δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά προβλήματα, ενώ αρχίζει να εντείνεται και η χρηματοοικονομική πίεση στην Ιταλία», γράφει χαρακτηριστικά ο Roubini.
Μέχρι το 2012 το ελληνικό χρέος θα διαμορφώνετε στο 160% του ΑΕΠ με αυξητική τάση, ενώ οι εναλλακτικές της αναδιάρθρωσης του χρέους εξαφανίζονται με ταχύ ρυθμό, εκτιμά ο ίδιος.
«Η γαλλική πρόταση για εθελοντικό rollover του χρέους από τις τράπεζες δεν είναι ευνοϊκή, καθώς θα δημιουργούσε ιδιαίτερα ψηλά επιτόκια, σχεδόν απαγορευτικά, για τους Έλληνες», τονίζει στη συνέχει του δημοσιεύματός του ο Roubini.
«Αντίστοιχα η επαναγορά χρέους θα ήταν μια τεράστια σπατάλη κρατικών πόρων, γιατί η αξία του χρέους αυξάνεται όταν το αγοράζει κανείς, ουσιαστικά ενισχύοντας τους πιστωτές περισσότερο από το κράτος».
Ο ίδιος βλέπει ως μόνη ρεαλιστική και λογική λύση μια οργανωμένη αλλά αναγκαστική αναδιάρθρωση όλου του ελληνικού χρέους.
«Η λύση που έδωσαν σε αντίστοιχη κρίση χρέους που αντιμετώπισαν η Ουρουγουάη, το Πακιστάν, η Ουκρανία και πολλές άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι η πιο θεμιτή», σύμφωνα με τον διεθνούς φήμης οικονομολόγο.
Η συγκεκριμένη λύση θέλει ελεγχόμενη ανταλλαγή παλαιού χρέους έναντι νέου με τρία χαρακτηριστικά: την ίδια ονομαστική αξία (ονομάζονται par bonds), μακροπρόθεσμη ωρίμανση (20-30 ετών) και επιτόκιο πολύ χαμηλότερο από τα τρέχοντα της αγοράς, και κοντά η και χαμηλότερα από το αρχικό κουπόνι.
«Ακόμα και εάν δεν μειωθεί η πραγματική αξία του ελληνικού χρέους, η επιμήκυνση στο χρόνο αποπληρωμής, θα παρείχε μια τεράστια βοήθεια στην Ελλάδα, καθώς ένα ευρώ σημερινού χρέους, σε 30 χρόνια από σήμερα θα κοστίζει πολύ λιγότερο. Επιπλέον η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής επιλύει το ρίσκο του rollover για τις επόμενες δεκαετίες».
Το πλεονέκτημα ενός par bond είναι ότι οι πιστωτές της Ελλάδας, θα έχουν την δυνατότητα και θα τους επιτρέπεται να συνεχίσουν να αποτιμούν τα ελληνικά ομόλογα 100 σεντς το ευρώ, αποφεύγοντας τεράστιες ζημιές στους ισολογισμούς τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την συγκράτηση του ρίσκου μετάδοσης.
«Η ΕΚΤ και οι πιστώτριες τράπεζες μπορούν να ζήσουν για δυο ή τρεις εβδομάδες με μια προσωρινή υποβάθμιση του χρέους της Ελλάδας», προσθέτει ο Roubini, και συμπληρώνει πως «ο καλύτερος τρόπος για την συγκράτηση της μετάδοσης της κρίσης θα ήταν η καθιέρωση ενός πανευρωπαϊκού σχεδίου για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της ευρωζώνης. Αυτό υποδηλώνει ότι θα χρησιμοποιηθούν επίσημοι πόροι ,όπως το EFSF,όχι για την διάσωση μιας χρεοκοπημένης Ελλάδας, αλλά για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας, και αυτών της Ιρλανδίας ,της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και ακόμα της Γερμανίας και του Βελγίου, που χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια».
Για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης, η ΕΚΤ χρειάζεται να σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια και να αντιστρέψει την τάση. Η ευρωζώνη θα πρέπει ακόμα να προωθήσει μια τακτική που αποδυναμώνει την αξία του ευρώ σημαντικά και επαναφέρει την ανταγωνιστικότητα της ευρωζώνης. Και η Γερμάνια θα πρέπει να καθυστερήσει το πρόγραμμα λιτότητας ,καθώς το τελευταίο που χρειάζεται τώρα η ευρωζώνη, είναι μια μαζική δημοσιονομική στασιμότητα.
«Το status quo του ευρώ δεν είναι πλέον βιώσιμο. Μόνο μια λεπτομερής στρατηγική μπορεί να σώσει την ευρωζώνη τώρα», επισημαίνει χαρακτηριστικά, τελειώνοντας, ο Roubini.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου