Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ Ν.Δ.



κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ


Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Πρωτοφανές! Λίγα 24ωρα μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του Εφαρμοστικού Νόμου, αποκαλύπτεται αυτό που έκρυψε από τη Βουλή ο κ. Βενιζέλος.


Με σημερινή του ανακοίνωση, ο Υπουργός Οικονομικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνει ότι «στο μνημόνιο δεν περιλαμβάνεται τίποτε που να μην έχει παρουσιαστεί αναλυτικά στη Βουλή, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής και του Εφαρμοστικού Νόμου».


Ο κ. Βενιζέλος, όμως, κρύβει την αλήθεια, αφού στην 4η επικαιροποίηση του Μνημονίου, περιλαμβάνονται μέτρα και πολιτικές, που δεν περικλείονται στο Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο. Σας αναφέρω, για παράδειγμα, ότι στη σελίδα 114 της έκθεσης της Κομισιόν, όπου περιλαμβάνεται και η επικαιροποίηση του Μνημονίου, υπάρχει σαφής αναφορά για απολύσεις μετά την ολοκλήρωση του ενός έτους εφεδρείας, λέξη που απουσιάζει από το Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο και από τον Εφαρμοστικό Νόμο.


Ειδικότερα, στο άρθρο 37 του Εφαρμοστικού Νόμου, όπου και υπάρχουν οι ρυθμίσεις για τον περιορισμό των προσλήψεων στους κρατικούς φορείς, απουσιάζει η λέξη «απόλυση».


Η Νέα Δημοκρατία ψήφισε αυτό το άρθρο, διότι είναι υπέρ του περιορισμού των δαπανών. Δήλωσε, όμως, στη Βουλή ότι διαφωνεί με την παράγραφο 7, που ρυθμίζει, με αυθαίρετο τρόπο, την επιλογή πλεονάζοντος προσωπικού στις ΔΕΚΟ.


Η Νέα Δημοκρατία, με συνέπεια, υποστηρίζει, αντί των απολύσεων, το θεσμό της εφεδρείας για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους.


Μετά από όλα αυτά, ο κ. Βενιζέλος πρέπει να έρθει στη Βουλή και να δώσει εξηγήσεις για την πρωτοφανή αυτή παραπλάνηση της Εθνικής Αντιπροσωπείας.

• Για το θέμα αυτό, υπάρχει αναλυτική ανακοίνωση του αναπληρωτή Τομεάρχη Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρ. Σταϊκούρα. Στη δήλωση αυτή, περιλαμβάνεται και αυτό το οποίο σας είπα. Ότι, δηλαδή, «στην επικαιροποίηση του Μνημονίου» -σας διαβάζω αυτό το απόσπασμα- «περιλαμβάνονται μέτρα και πολιτικές που δεν περικλείονται στο Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο, όπως είναι η σαφής αναφορά για απολύσεις, μετά την ολοκλήρωση του ενός έτους εφεδρείας». Είναι στη σελίδα 114 και υπάρχει και το σχετικό το απόσπασμα στα Αγγλικά.


Σχετικά με τις δηλώσεις Γιούνκερ, ο κ. Μιχελάκης ανέφερε: «Θέλω, πρώτα από όλα, να επαναλάβω τη δήλωση του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά (18 Μαΐου 2011) ότι: «Σύνταγμα, Θεσμοί και Αξιοπρέπεια, επιβάλλουν να υπενθυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι και Κυβέρνηση υπάρχει και Αντιπολίτευση υπάρχει και η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία παραμένει ισχυρή σε αυτόν τον τόπο, που λέγεται Ελλάδα».


Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση και την αναφορά περί δραστικού περιορισμού της κυριαρχίας των Ελλήνων, την απορρίπτουμε άνευ σχολίων.


Και περιμένουμε την αντίδραση της Κυβέρνησης, η οποία, μέχρι στιγμής – και για μια ακόμη φορά- κωφεύει.


Εκτός εάν τη θέση της Κυβέρνησης την εκφράζει ο συνταγματολόγος υπουργός κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος – όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του ΣΚΑΪ - σήμερα το πρωί, υπογράμμιζε ότι, ‘’αν οι Έλληνες δεν πάρουν τις αποφάσεις, πρέπει να τις πάρουν κάποιοι άλλοι’’.


Για τον Βενιζέλο :


«Τον καλούμε να δώσει εξηγήσεις στο Σώμα για αυτό το οποίο συνέβη σε σχέση με τις απολύσεις.


Θέλω, επίσης, να σας θυμίσω και την παραποίηση δηλώσεων του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Έχω, ήδη, αναφερθεί σε αυτό το θέμα με δύο διαφορετικές ανακοινώσεις. Την πρώτη φορά, επισήμανα ότι, ενώ ο πρόεδρος ήταν σαφής στην τοποθέτησή του, ο κ. Βενιζέλος -μιλώντας στη Βουλή- είχε πει πως ο Πρόεδρος λέει, δήθεν, εκ των προτέρων ‘’όχι’’ στη δανειακή σύμβαση, χωρίς να εξετάζει το περιεχόμενό της. Τη δεύτερη φορά, όταν είπε πως «κρατά την θετική ανάγνωση των δηλώσεων που έγιναν από τον πρόεδρο της Ν.Δ.», τη στιγμή που -όπως όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά- υπάρχει μία και μόνο ανάγνωση στις δηλώσεις του προέδρου: Σας θυμίζω ότι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε πει ότι: Εάν η νέα δανειακή έρθει στο ίδιο μήκος κύματος με την ίδια λάθος συνταγή, είναι δεδομένο ότι θα τη καταψηφίσουμε, όποιο όριο ψήφων κι αν θέσουν. Εάν, όμως, γίνουν διορθώσεις, σύμφωνα με τις προτάσεις μας, σύμφωνα με αυτά που έχουμε πει, τότε άσχετα με τον αριθμό ψήφων που θα τεθεί, εμείς θα τη ψηφίσουμε. Ακόμη και ως απλό νόμο.


Αυτή είναι η συγκεκριμένη αναφορά του προέδρου της Ν.Δ.. Δεν λέω τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο από αυτά που είπε ο πρόεδρος στην ομιλία του, στη Βουλή.


Ο κ. Βενιζέλος, κατ’ αρχήν, θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για την παραποίηση των δηλώσεων του προέδρου της Ν.Δ. Μέχρι στιγμής δεν το έχει πράξει. Δεύτερον, θα πρέπει να έρθει στη Βουλή για να δώσει εξηγήσεις στο θέμα που προέκυψε σήμερα -υπάρχει σχετική αναφορά και σε δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας- σε σχέση με όσα απέκρυψε. Να απαντήσει γιατί απέκρυψε το κομμάτι αυτό από την Εθνική Αντιπροσωπία. Από εκεί και πέρα, οι θέσεις της Ν.Δ. είναι ξεκάθαρες και δεν χρειαζόμαστε κανέναν να έρθει να μας εξηγήσει ο,τιδήποτε.


ΑΝΕΡΓΙΑ


Ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αχαΐας κ. Νικόλαος Νικολόπουλος, με αφορμή την επίσκεψη του υφυπουργού Εργασίας κ. Γ. Κουτσούκου στην Πάτρα, σε σύσκεψη ενημέρωσης και διαβούλευσης από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας , έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Μετά από πολλούς μήνες καθυστέρηση, παρουσιάζεται και στην πόλη μας, ως τελευταία επιλογή, εν είδει παράστασης, το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας. Όχι όμως από τον Υπουργό Εργασίας κ. Κουτρουμάνη αλλά από τον «διερχόμενο» υφυπουργό κ. Κουτσούκο.


Ξεκαθαρίζουμε και μάλιστα για πολλοστή φορά - ότι το ζήτημα της ανεργίας, που έχει γίνει ο σύγχρονος εφιάλτης της Ελληνικής Κοινωνίας, δεν προσφέρεται για μικροπολιτική εκμετάλλευση, από καμία πλευρά ούτε από την Κυβέρνηση, ούτε στην Αντιπολίτευση. Δεν το επιτρέπουν ούτε ο πόνος των ανέργων ούτε η αγωνία των νέων ανθρώπων που δεν βρίσκουν δουλειά και διέξοδο στη ζωή και τα όνειρά τους.


Η προσέγγισή μας στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για την Περιφέρειά μας θα είναι μόνο υπεύθυνη και δημιουργική.


Εμείς στο δίλλημα ‘’ανεργία ή Προσωρινή απασχόληση, έστω και λίγων μηνών’’ λέμε ναι στη δουλειά.


Δεν υποτιμούμε καμία δράση, καμία ευκαιρία που είναι διαθέσιμη για τους άνεργους συμπολίτες μας.


Αντίθετα, υποστηρίζουμε με επιμονή και θέρμη ότι η χώρα σήμερα πρέπει να εξαντλήσει όλες τις διαθέσιμες δυνατότητες για να αντιμετωπίσει την ανεργία που επιμένει και διογκώνεται.


Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση ολιγωρεί συστηματικά.


Επί είκοσι μήνες καμία δράση ουσιαστικής αντιμετώπισης του προβλήματος δεν έχει αναληφθεί.


Η απορρόφηση των Ευρωπαϊκών Πόρων καθυστερεί εγκληματικά.


Η χώρα μας, που τα έχει περισσότερο ανάγκη, είναι στις τελευταίες θέσεις αξιοποίησης. Τα χρήματα λιμνάζουν στη γραφειοκρατία των Υπουργείων, ο Γραμματέας των Διαχειριστικών Αρχών κωλυσιεργεί συστηματικά, η απελθούσα Υπουργός τον απέπεμψε, ο ίδιος παραιτήθηκε, αλλά όπως ενημερωνόμαστε… παραμένει ακόμα στη θέση του.


Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας των 55.000 θέσεων, είναι πράγματι μια πολύ καλή ιδέα.


Η Κοινωνική ή Κοινωφελής Εργασία μπορεί να δώσει ευκαιρίες απασχόλησης και από την άλλη πλευρά να καλύψει σημαντικές ανάγκες κοινωνικού χαρακτήρα, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αλλά και των φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών.


Δυστυχώς, όμως, ο τρόπος που η κυβέρνηση επέλεξε να αξιοποιήσει το μέτρο αυτό, υπονομεύει τα κριτήρια της αποδοτικότητας, της αποτελεσματικότητας και – φοβούμαστε - της ισότητας της πρόσβασης των άνεργων συμπολιτών μας.


Πρώτη και μάλιστα δομική αδυναμία.


Το χρονικό διάστημα της κάλυψης των ανέργων είναι πολύ μικρό.


Μόλις 5 μήνες.


Χρόνος μέσα στον οποίο δεν προλαβαίνουν οι ωφελούμενοι, να ενημερωθούν, να προσαρμοστούν και εν τέλει να είναι χρήσιμοι και παραγωγικοί. Η αμοιβή τους είναι ‘’κουτσουρεμένη’’ στα 625 ευρώ.


Δεν μπορούν να αξιοποιηθούν σε εργασίες που αφορούν σε πάγιες και διαρκείς ανάγκες των φορέων. Το σύστημα διαχείρισης του έργου είναι πολύπλοκο, εμπλέκει πολλούς φορείς και


προοιωνίζονται μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίησή του.


Απαιτείται υψηλό οργανωτικό επίπεδο από τους δικαιούχους αφού στο Μνημόνιο – ο όρος αυτός μας ακολουθεί και εδώ – που πρέπει να υπογράψουν, χρειάζεται αναλυτικός σχεδιασμός αναγκών, αλλά και σχέδιο αξιοποίησης των ανέργων που θα προσληφθούν. Πόσοι άραγε φορείς μπορούν να το πετύχουν αυτό;


Επίσης, προβληματική είναι η προϋπόθεση ότι οι δράσεις στις οποίες θα απασχοληθούν οι άνεργοι, δεν πρέπει να χρηματοδοτούνται από άλλη δράση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.




ΠΑΙΔΕΙΑ


Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Δεν πέρασαν παρά ελάχιστα εικοσιτετράωρα για να επιβεβαιωθούμε πλήρως -μέσω της ανακοίνωσης των Πρυτάνεων- για τις καταγγελίες μας, όσον αφορά στη μεθόδευση και στην προχειρότητα με την οποία η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αντιμετωπίζει την Ανώτατη Εκπαίδευση.


Επιβεβαιώνεται, για άλλη μια φορά, ο εμπαιγμός και η προσβολή προς την Ακαδημαϊκή Κοινότητα με την απουσία της Υπουργού και οποιουδήποτε στελέχους του Υπουργείου από τη Σύνοδο Πρυτάνεων. Το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο που υποτίθεται ότι θα κατετίθετο για ψήφιση στη Βουλή δεν είναι ακόμη έτοιμο.


Αποδεικνύεται, ταυτόχρονα, ότι ο υποτιθέμενος διάλογος ήταν προσχηματικός με προειλημμένες αποφάσεις, αφού η εισήγηση της κ. Υπουργού στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο δεν διαφέρει ουσιαστικά από το κείμενο διαβούλευσης του περασμένου Οκτωβρίου.


Οφείλουν η Κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να αντιληφθούν ότι η τακτική των διαρροών και των μεγαλόστομων ανακοινώσεων δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση και αναγκάζει την Ακαδημαϊκή Κοινότητα να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική όσον αφορά στις προθέσεις σχετικά με τις τελικές διατάξεις του σχεδίου νόμου, όπου πολλοί ισχυρίζονται ότι υπάρχει και κρυφή ατζέντα.


Τέλος επιβεβαιώνεται ότι οι τακτικισμοί της Κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, τους εννέα τελευταίους μήνες, απέβλεπαν μόνο σε μία παρελκυστική πολιτική, ώστε να έλθει το νέο νομοσχέδιο για ψήφιση στη Βουλή εντός του καλοκαιριού με κλειστά τα Πανεπιστήμια, με τους καθηγητές και τους φοιτητές απόντες.


Αν η Κυβέρνηση πιστεύει πραγματικά ότι κάνει τη μεγάλη μεταρρύθμιση, τι φοβάται και προχωρά εν κρυπτώ και με επείγουσες διαδικασίες εν μέσω θέρους;».

Δεν υπάρχουν σχόλια: