Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Κοινωνικά άδικες και οικονομικά αναποτελεσματικές οι επι-λογές της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση άργησε να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και δεν έλαβε έγκαιρα τα κατάλλη-λα μέτρα.


- Οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν επιτυγχάνονται. Τα έσοδα καταρρέουν, οι πρωτογενείς δαπάνες διογκώνονται, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων βουλιάζει, το έλλειμμα διευρύνεται. Χωρίς πρόσθετα μέτρα το έλλειμμα εφέτος θα διαμορφώνονταν στα επίπεδα του 2010.


- Καμία αποκρατικοποίηση δεν έχει πραγματοποιηθεί επί 20 μήνες. Αντιλαμβάνεται συνεπώς κα-νείς ότι η Κυβέρνηση φοβάται τους «συντρόφους» και «πελάτες» της.


- Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων [ΠΔΕ] (με δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή 5 σύμφωνα με το Ίδρυμα) περικόπτεται, για έκτη φορά από την αρχή του 2010, στο βωμό της «μαύρης τρύπας» των εσό-δων και υπό συνθήκες πρωτόγνωρης ύφεσης και ανεργίας. Έτσι, η ήδη στεγνή αγορά αφυδατώνεται.


- Η ύφεση εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 4% για το 2011, σε παραπλήσια έκταση με πέρυσι, βαθύτερη από τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις της Κυβέρνησης και των εταίρων μας (3,5% στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και 3% στο αρχικό Μνημόνιο).


- Η ανεργία εκτιμάται ότι θα κινηθεί στην περιοχή του 16,5% για το σύνολο του έτους (έναντι 14,5% που προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο).


- Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί, κατά μέσο όρο, στο 3,3% το 2011 (έναντι 2,9% που προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο).


- Η ψυχολογία και οι προσδοκίες επενδυτών και καταναλωτών έχουν καταρρεύσει. Η ήδη αρνητική ψυχολογία υποδαυλίζεται από τα επιπρόσθετα φορολογικά μέτρα, την αυξανόμενη ανεργία, τις πολιτικές διεργασίες και τις κοινωνικές αντιδράσεις. Το αποτέλεσμα είναι ο δείκτης οικονομικού κλίματος να δια-μορφωθεί στο 74 τον εφετινό Μάιο για τη χώρα μας, έναντι 105,4 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


- Βασικά μεγέθη της εγχώριας παραγωγικής δραστηριότητας παρουσιάζουν έντονη πτωτική τάση (π.χ. βιομηχανική παραγωγή, κύκλος εργασιών στις κατασκευές, όγκος στο λιανικό εμπόριο κ.α.)


- Πολλές από τις επιλογές της κυβέρνησης, εκτός από κοινωνικά άδικες είναι και οικονομικά ανα-ποτελεσματικές. Για παράδειγμα, η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση αναμένεται να συμπιέσει τη ζήτηση και να αυξήσει το κίνητρο για φοροδιαφυγή.


- Το χρέος αναμένεται να επιστρέψει στο επίπεδο του 2009, δηλαδή στο 127% του ΑΕΠ, το 2020 (υποθέτοντας ότι τα επίπεδα του ρυθμού μεγέθυνσης, του επιτοκίου και του πρωτογενούς πλεονάσματος θα παραμείνουν σε αυτά του 2015).

Δεν υπάρχουν σχόλια: